Idén már huszonöt programmal érkezik a Nagyon Balaton – íme a részletek

Huszonöt esemény formájában a Balaton „legszebb arcát” mutatja idén is a MOL Nagyon Balaton programsorozat, amely május 28-án a tókerülő NN Ultrabalaton futóversennyel idul, majd a Balaton Sound, a Művészetek Völgye, a Kultkikötő, a VeszprémFest, a STRAND és a B.my.Lake fesztivál, kompkoncertek és borfesztiválok egész sora várja a turistákat, végül a köveskáli Kálibulival zárul a kínálat szeptemberben, felsorakoztatva a régió legizgalmasabb helyeit és rendezvényeit.

Tavaly nyáron 880 ezren vettek részt a MOL Nagyon Balaton programsorozaton, vagyis a Balaton Régió legszínvonalasabb rendezvényein: fesztiváloztak, boroztak, filmeztek, ettek-ittak, futottak és buliztak, májustól szeptemberig… Az idei kínálatban a Balaton Régió huszonöt legizgalmasabb eseménye szerepel, a korábbinál jóval több világsztár részvételével. A Művészetek Völgye színes kínálata a Morcheeba-dalokkal érkező Skye & Ross programjával bővül, a Paloznaki Jazz Pikniken a St. Germain, Veszprémben a Thievery Corporation és Jamie Cullum lép fel. A mára fesztiválfővárossá avazsáltZamárdiban a jubiláló, 10. Balaton Soundon többek között Macklemore, Armin van Buuren, Robin Schulz, míg a nyár végi STRAND Fesztiválon a Hurts, Caro Emerald és Tom Odell koncertezik. A nemzetközi- és hazai kínálatot ugyanúgy lehetetlen felsorolni, mint a más kulturális, művészeti,  sport- és gasztronómiai programokat. A VOLT Produkció MOL Nagyon Balaton sorozatának célja négy év óta változatlan: a hazai- és külföldi közönség számára csokorba gyűjtve mutatja meg a Balaton „legszebb arcát”. Mostantól minden évben olyan képzőművészeti alkotások is születnek, amelyek a szervezők szándéka szerint  balatoni vasútállomásokat, közterületeket díszitenek majd.

 

A jobbnál-jobb kulturális események mellett ma már egy kellemes vacsora, vagy akár egy lángos és egy fröccs miatt is érdemes ellátogatni a Balatonra. Tavaly óta a „jó helyek” újabb sorával gyarapodott a balatoni kínálat. Aki a legjobbakat keresi, azoknak segít a MOL Nagyon Balaton Top 100–as listája, amelyet a Magyar Konyha és a welovebalaton.hu szakértelmének segítségével állítottak össze a szervezők.

A Nagyon Balaton 2016-os programjai:

 • NN Ultrabalaton (Balaton körül, május 28-29.)

http://files.mozgasvilag.hu/news/80795–j_UB-3-.JPG

1 kör, 220 kilométer, 36 óra és páratlan balatoni panoráma – ez a világ legszebb futóversenyei közé beválasztott NN Ultrabalaton.

 • Nemzeti Regatta (Siófok, június 11-12.)

Ha a Kékszalag a Balaton vitorlás fesztiválja, akkor a siófoki Nemzeti Regatta az egész országé – aminek persze a Balaton ad otthont. A 7 fős csapatok a hajót és a kormányost a Balatoni Hajózási Zrt-től, illetve a Magyar Vitorlás Szövetségtől kapják. A verseny a partról is lehet követni, de szombaton háromszor indul nézőhajó is a siófoki kikötőből. Az esti hangulatról pedig a Honeybeast, a Magna Cum Laude, az Apacuka és a The Biebers gondoskodik

 • Hosszúlépés (Több helyszín, június – augusztus)

Nyárra a Balaton északi partjára települ a Budapesten zajos sikert arató Hosszúlépés csapatának egy része, de nem a városnéző sétákból mennek szabadságra. Épp ellenkezőleg: azért jönnek, hogy első alkalommal kimozdulva a fővárosból itt, a Balatonfüred-Tihany tengelyen kutassanak olyan történetek után, amiket érdemes továbbadni.  A tőlük Budapesten megszokott programok alapján számíthatunk akármire, ami tartalmaz lefele nézést, felfele bámulást, épületbe belógást, a reformkori Füred titkait, vagy éppen egy különleges éjszakai „csendtúrát” Tihanyban.

 • PLÁZS Siófok (Siófok, Nagystrand, június 18. – augusztus 28.)

A 2000 négyzetméteres homokos partszakaszon óriásstég és napozóteraszos medence is épül, hogy ki tudd választani a számodra legoptimálisabb nap-víz-part távolságot. A PLÁZS színpadán koncertek és partik váltják majd egymást: június 18-án egyből egy Wellhello koncerttel lehet kezdeni a nyári szezont, de augusztus 28-ig fellép itt még a Brains, a Quimby és a Halott Pénz is.

 • Kompkoncertek a Balaton közepén (Szántód-Tihany, június 24., július 22., szeptember 17.)

Mi lehetne balatonibb zenei esemény, mint egy koncert a tó közepén, a balatoni közlekedés, sőt létezés ikonikus eleme, a komp fedélzetén? Kompozz Geszti Péterrel (június 24), Szabó Balázs Bandájával (július 22) és a Kiscsillaggal (szeptember 10)!

 • Kultkikötő (Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves, június 24.-augusztus 27.)

A hazai kulturális élet színe-java lép fel a földvári Szabadtéri Színházban, a boglári Művelődési Házban és a Kápolna Színpadon, valamint a fenyvesi Kultúrtérben: kiköt a Madách Színház új előadása Détár Enikő, Koós Réka és Ladinek Judit főszereplésével, az ExperiDance Magyarország történelmét feldolgozó táncelőadása, de Hernádi Judit önálló estje mellett a negyedszázados Quimby koncertje is megfér, nem beszélve a Magyar Zenés Színház A víg özvegy című előadásáról.

 • Everness fesztivál (Balatonakarattya, június 28. – július 3.)

Az ötnapos fesztiválnak idén is Balatonakarattya ad otthont, ahova olyan világhírű írók, előadók és szellemi vezetők érkeznek, akik otthonosan mozognak a fent említett területek valamelyikén. Találkozhatunk Wm. Paul Younggal, A viskó című könyv szerzőjével, James Redfielddel, A mennyei prófécia írójával, de Akarattyára látogat Mabel Katz, az ősi hawaii problémamegoldó művészet, a Ho’oponopono szaktekintélye is. Hazai frontról itt lesz a visszatérő Everness-arc Soma Mamagésa, de felbukkan az előadók között Müller Péter, Bihari Viki és a gyógyteáiról országszerte ismert Szabó György is.

 • KeszthelyFest (Keszthely, július 1-3.)

Kössük össze képzeletben a Festetics-kastélyt és a keszthelyi Balaton-partot, és képzeljünk még oda négy szabadtéri színpadot és további zárt koncerthelyszíneket. Koncertezik többek között Rúzsa Magdi, Szabó Balázs Bandája, Fábián Juli és Zoohacker, az Esti Kornél, a Margaret Island és a Group’n’Swing. Jó hír még, hogy lesz bor is, sőt, egy komplett borfesztivál fog zajlani az eseménnyel egy időben, a Bor Összehoz Keszthelyen, mely hazánk legjobb pincészeteit hívta meg kiállítóknak. Standjaiért és a zalai ízeket felvonultató sütödékért, lacikonyhákért a sétálóutcákat és a Fő teret kell majd célba venni.

 • Kultúrtér a tihanyi révnél (MONO Színtér, július 1-3., ARTplacc, július 21-24.)

A Tihanyi PIAC placc a Balaton egyik legkedveltebb piaca. A tihanyi rév melletti hangulatos nádas-árnyas ligetben egész évben minden szombaton meg lehet vásárolni a környék legjobb sajtjait, lekvárjait és mindenféle izgalmas régiséget. A hely azonban néhány éve már a magyar kortárs művészet egyik legfontosabb eseményének, az ARTplacc fesztiválnak is helyt ad. Idén pedig bővül a kulturális repertoár: az ARTplacc előtt két héttel színház nyílik a fövenyen.

 • Balaton Sound (Zamárdi, július 6-10.)

https://www.facebook.com/BalatonSound/photos/a.339834820816.161857.171934370816/10153819903835817/?type=3&theater

A Balaton Sound receptje eddig kilencszer működött, és idén, tizedszer sem lesz ez másként. Erről Macklemore & Ryan Lewis, Robin Schulz, Chris Brown, Steve Aoki, Paul van Dyk, az eletronikus tánczenék, az r’n’b és a hiphop több mint ötven világsztárja gondoskodik. Az idei évben először a Balaton kellős közepén is bulizhatnak a Soundra érkezők a fesztivál ideje alatt napközben működő party hajón, ahol nemzetközi sztárok készülnek speciális daytime szettekkel. Játszik a hamburgi H.O.S.H. és a svájci Adriatique páros, hallható lesz a berlini Mobilee képviseletében Rodriguez Jr. live act-je, eljön a legendás Kruder & Dorfmesiter formáció egyik fele, Peter Kruder, valamint a kölni Andhim duó és Agoria Párizsból.

 • Parti Pezsgés (Balatonboglár, július 8-10.)

A boglári Parti Pezsgés onnan kapta a nevét, hogy középpontjába a dél-balatoni borászatok legjobb pezsgőit, gyöngyöző-és habzóborait helyezi. A boglári Platán sétányon a BB, a Bujdosó Szőlőbirtok, a Gutman Borpince és a Légli Szőlőbirtok mellett 14 olyan borászat lesz jelen, ami miatt szeretünk a környékbeli pincékbe látogatni. A fesztivált vidám, könnyed programként kell elképzelni: leugrik az ember a partra, aztán marad, mert egy pohár habzót csak meg kéne inni, és amúgy is elkezdődött a SuperStereo koncert. Rajtuk kívül a Party Band és a SoulBlaster szolgáltatja a fesztiválzenét.

 • VeszprémFest (Veszprém, július 13-17.)

https://www.facebook.com/VeszpremFestOfficial/photos/a.343333609050004.94995.177065895676777/1105971259452898/?type=3&theater

Minden évben eljön az a pár nap, amikor Veszprém megtelik világzenével, jazzel, poppal, világhírű zenészekkel, és könnyed dallamokra szomjas emberek tömegével. A fesztivál nagyszínpadán már olyan hírességek is megfordultak, mint Emeli Sandé, Al Di Meola, Katie Melua vagy Craig David. Idén pedig Jamie Cullum, Lisa Stansfield, Gregory Porter, Omara Portuondo és Diego El Cigala, valamint a MOL Nagyon Balaton jóvoltából a Thievery Corporation gondoskodik a minőségi zenei élményről.

 • VinCE Balaton (Balatonfüred, július 14-17.)

Balatonfüred  kétségtelenül  nagy  borkedvelő,  a  Tagore  sétány  pedig tökéletes  cinkostárs  ha borhoz kapcsolódó események szervezéséről van szó. De ami még érdekes, hogy miközben egy pohár roséval letelepszik az ember az egyik Balaton-parti padra, elcsípheti Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyének egy-egy  izgalmas  momentumát,  ekkor  zajlik  ugyanis  a  Kékszalag vitorlásverseny is.  És ha  már  hajó,  a fesztivál részeként 90 perces, hajós borkurzusokba is be lehet csatlakozni, de ehhez gyorsnak kell lenni a jegyvásárlással.

 • Badacsony Bor7 (Badacsony, július 15-31.)

A Parti Pezsgés és a VinCE Balaton után pár nappal már Badacsonyban folytatódik az örök érvényű borfesztiválos tematika, méghozzá 17 napon át. A borvidék 14 legnevesebb pincéjének legjobb borait lehet úgy megkóstolni, hogy csak pár lépést kell tenni egyiktől a másikig, de az sem számít majd vérlázítónak, ha esetleg egy Badacsonyi Pálinkaház-féle törkölypálinka is becsúszik közöttük. Itt is koncertezik a SuperStereo, rajtuk kívül többek között Freddie, ByeAlex, a KFT és a Lóci játszik is beveszi majd a színpadot.

 • Veszprémi Utcazene Fesztivál (Veszprém, július 20-23.)

https://www.facebook.com/utcazene/photos/a.10151456565795366.831960.267912585365/10155900270855366/?type=3&theater

A Veszprémi Utcazene Fesztivál 18 éve csupán az ország legjobb utcazenészét megtalálni kívánó megmérettetésnek indult, ám mára hazánk egyik leglátogatottabb ingyenes zenei megmozdulásává és Európa egyik legjelentősebb utcazenész seregszemléjévé nőtte ki magát. Ők is utcazenészként kezdték Veszprém utcáin: Szabó Balázs, Takács Eszter, a Mary Popkids, a Punnany Massif, a Kerekes Band, az Irie Maffia, Boggie és Pátkai Rozina. A tehetségek felkutatása mellett természetesen nagy hangsúlyt fektetnek a műfaj teljes palettájának bemutatására, így az utcazenészek napközbeni versenyét követően 10, párhuzamosan működő helyszínen esténként olyan nemzetközi előadók láthatók, akik ugyan utcazenészként kezdték, de később az utcát színpadra cserélték, és Európa-szerte ismert előadókká váltak.

 • Művészetek Völgye (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, július 22-31.)

https://www.facebook.com/muveszetekvolgye/photos/a.494459147234459.127985.130817860265258/1296231213723911/?type=3&theater

Mi jut először eszedbe, ha azt mondjuk Kapolcs? Ha jazz, pop, népzene, színház, slam poetry, jóga, kirándulás, végtelen életöröm és szórakozni vágyó emberek tömegei, akkor több mint valószínű, hogy jártál már a Művészetek Völgyében.

Az idén 26. életévét betöltő fesztivált joggal nevezhetjük a Balaton legsokszínűbb összművészeti rendezvényének, hiszen itt minden van, amit látni, hallani vagy kóstolni érdemes. A MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpadon a legjobb hazai előadók lépnek fel az Irie Maffiától a FISH!-ig. Sztárvendégként a Morcheeba tagjaiból létrejött Skye & Ross érkezik, és egész nyáron egyedül itt hallhatjátok az Erik Sumo Bandet. Idén Taliándörögd válik a színházi élet központjává, a népzenei programokért pedig a Folk Udvarba és a Muharay Udvarba érdemes ellátogatni. Hobo és a Modern Art Orchestra közös színpadot hoz létre, aki pedig nem lép fel a fesztivál nagyszínpadán, az biztos, hogy megfordul Harcsa Veronika Udvarában.

 • Paloznaki Jazz Piknik (Paloznak, Augusztus 4-6.)

2016-ban ötödik alkalommal válik jazzfővárossá egy apró település a Balaton északi partján. A Homola Pincészet és a paloznaki önkormányzat koprodukcióját a többszörös platinalemezes St Germain nyitja meg a nulladik napon, a MOL Nagyon Balaton támogatásával. Pénteken és szombaton fellép többek közt Paul Williams és Jean-Paul Maunick világhírű Incognito-ja, a soul egyik legnevesebb európai előadója, Mario Biondi, hazai frontról pedig a Váczi Eszter Quartet, Harcsa Veronika és a BinJip, Csemer Boggie, a Pankastic!, Marge, a Belau és még sokan mások.

Mindeközben a falu tereit és utcáit borospoharakkal andalgó emberek töltik meg, a plédekre a helyi termelők kézműves sonkái, sajtjai, fagylaltjai és pálinkái, valamint az északi part nívós éttermeinek fogásai kerülnek.

 • Balatonfüredi Borhetek (Balatonfüred, augusztus 6-28.)

https://www.facebook.com/balatoniborhetek/photos/a.386994208032784.80132.127007457364795/714841935248008/?type=3&theater

1932 óta minden augusztusban Balatonfüred válik a Balaton-felvidék borfővárosává. Legalábbis arra a három hétre, míg a Tagore sétányt borsátrak és pincetulajdonosok faházai lepik el. Augusztus 19-én fellép a gyergyószentmiklósi folk-rock brigád, a Bagossy Brothers Company, majd a nemzeti ünnep estéjén Herczku Ági és a Banda lép színpadra, akiket a népi dalkincset 21. századi modorban megszólaltató Makám követ. Végül augusztus 21-én az egyedi zenei stílusáról ismert Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Mongooz and the Magnet zenél.

 • Magna Cum Laude ünnepi koncert (Révfülöp, augusztus 20.)

https://www.facebook.com/magnacumlaudezenekar/photos/a.374358385917345.94145.119435548076298/1075181822501661/?type=3&theater

Alkotmányunk ünnepe, új kenyér, légiparádé és tűzijáték: augusztus 20-át a maga módján mindenki igyekezett és igyekszik emlékezetessé tenni. Egy balatoni mólóról hallgatott Magna Cum Laude koncert erre tökéletesnek ígérkezik.

 • STRAND – Nagyon Zene Fesztivál (Zamárdi augusztus 24-27.)

https://www.facebook.com/StrandFesztival/photos/a.421436488063007.1073741862.117036611836331/421437764729546/?type=3&theater

A STRAND – Nagyon Zene Fesztiválon, a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció közös nagy eseményén  a magyar könnyűzene java Zamárdiban lesz a Tankcsapdától és az idén 25 éves Quimbytől kezdve a saját nappal és különleges programmal érkező Wellhello-Halott Pénz párosig, és a Punnany Massif-ig, akik idén mindössze négy fesztiválfellépést vállaltak el, köztük a STRANDot! Pesrze világsztárokból sem lesz hiány: Caro Emerald, a Hurts, Jamie Woon és Tom Odell is Zamárdiban tölti a nyár utolsó hétvégéjét, akárcsak az Asking Alexandria, vagy a Hollywood Undead.

 • B.my.Lake (Zamárdi, augusztus 24-27.)

A fesztivál népszerűségének, előremutató szemléletének és világszínvonalú programjának köszönhetően már az első évben elnyerte az „Európa Legjobb Új Fesztiválja” díjat a holland European Festival Awards-on.

A techno/tech-house/minimal/house zene legmeghatározóbb előadóit felsorakoztató B.my. Lake Augusztus 24-én nyitja meg kapuit egyedülálló hang-fény-és látványelemekkel, s az óriási érdeklődés ellenére is igyekszik megtartani közvetlen, butik jellegét. Zamárdiban idén is a lejátszók mögé áll Richie Hawtin, itt lesz Carl Cox, Solomun, a Kollektiv Turmstrasse, a Dubfire és még nagyon sok dj, ahogy megszokhattuk.

 • Kálibuli (Köveskál, szeptember 17.)

Adott a Balaton szubjektíven és objektíven is legromantikusabb tája, a Káli-medence, azon belül is a „központ”, Köveskál, egymástól lépésnyi távolságra lévő éttermeivel és borászataival. Szeptemberben ismét kinyílnak az ajtók és megtelnek az udvarok: harmadszor jön a Balaton „legfinomabb” fesztiválja, a Kálibuli.

Minden további részlet a nagyonbalaton.hu-n, illetve a fesztblogon folyamatosan!