A White Stripes hangmérnökével dolgozik a B A B E L

A fiatal hazai zenészgeneráció egyik legígéretesebb együttese februárban Angliába utazik, ahol több koncertet ad, sőt, egy új EP-t is felvesz egy neves angol hangmérnökkel.

Azért is Anglia, hogy megtaláljuk, honnan ered az a zene, ami a fejünkben már kattog egy ideje. Szeretnénk minél hitelesebben megszólaltatni és ehhez kicsit visszamegyünk a gyökerekhez. „Back to the roots!”, ahogy mondani szokás

– meséli a B A B E L énekese, Ipolyi-Gáts Hunor, amikor arról kérdezzük, hogy miért pont most és miért pont Anglia.

A zenekar február 15-én még fellép Budapesten, az Instantban, majd elindul Angliába, ahol február 27-én a legendás londoni Denmark Streeten (a „hangszerboltok és hangszerészek utcájában”), a The Alleycat Barban ad koncertet.

A zenekar a kint töltött három hét alatt fellép még az ugyancsak neves londoni Dublin Castle klubban, de koncertezik majd Brightonban, Cambridge-ben és Guilfordban is.

A hab a tortán az, hogy az utazás során a B A B E L a korábban többek közt a White Stripes-szal dolgozó Liam Watson Toe Rag nevű stúdiójában több új dalt is rögzít, melyek az együttes előreláthatóan április közepén megjelenő új, angol nyelvű EP-jén kapnak majd helyet. Érdekesség, hogy a zenekar a klasszikus, analóg stúdióban klasszikus módon, szalagra rögzíti a számokat.

Az öttagú B A B E L  2013. végén alakult Budapesten. Ipolyi-Gáts Hunor – ének, Sidó Attila – gitár, Áldott András – gitár, Kocsis Zoltán – basszusgitár és Balasi Ádám – dob rockot/indie rockot játszik, magyar és angol nyelvű szövegekkel. „Energia, lendület, dinamizmus, hangerő, hangerő és még több hangerő” – ez zenéjük kulcsa saját meghatározásuk szerint.

A tagok mindannyian a Kőbányai Zeneiskolába jártak – voltaképpen ott kezdték a közös zenélést. Zenéjükre egyszerre volt hatással a klasszikus beat/rock, a Beatles és a Led Zeppelin, a kilencvenes évek amerikai grunge zenéje és a stoner zenekarok (többek közt a Queens Of The Stone Age) zúzós és elszállós világa is. Koncertjeik izgalmasak és változatosak: egyfajta „érzelmi hullámvasútra ültetik” a hallgatóságot, jó érzékkel adagolják a finom és a súlyosabb elemeket.