Bük lesz a magyar dal fővárosa!

Idén Bük lesz a magyar dal fővárosa, de Szombathely és Zsira is partner. A hamarosan megszűnő Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. 2015-ben utoljára hirdette meg pályázatát a cím elnyeréséért. A magyar dal napja szeptember 13-án vasárnap lesz. A fellépők között ott van a 30Y és a Pál utcai fiúk is.

„A kiírásban szerepelt, hogy a pályázat nyertese ebben az évben már csupán a címet birtokolja, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. az eddig megszokott országos promóciót és médiafigyelmet már nem tudja biztosítani a győztes számára. Bük városa a fennálló nehéz körülmények ellenére benyújtotta pályázatát és a színvonalas tervek meggyőzték a zsűrit, idén tehát Bük lesz a magyar dal fővárosa” – közölte Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Mint elmondta, a pályázat szerint Bük városa nem csupán a helyi gyógyfürdőt vonja be a nagyszabású koncertfolyam lebonyolításába. A program regionális összefogással valósul meg, így az egész hétvégét betöltő rendezvényben a közeli Szombathely és Zsira is a fürdőváros partnere lesz.

A büki koncerteket a Gyógy- és Élménycentrum területén tartják. Délelőtt a Kolompos együttes, a Kakaó zenekar és a Tarisznyások együttes szórakoztatja a gyerekeket, majd helyi csoportok bemutatkozása következik. A délebédhez a Pannon cigányzenekar és tanítványai szolgáltatják a muzsikát, délután mintegy tucatnyi formáció váltja egymást a fürdő parkolójának színpadán. Fellép egyebek közt a Deák Bill Blues Band, Karácsony János és Somló Tamás, a Kowalsky meg a Vega, a Pál Utcai Fiúk és az estét a 30Y zárja.

„A városban egész nap közlekedő zenevonat fedélzetén amatőr zenekarok szolgáltatják a zenét, Bük, Zsira és Szombathely között a már hagyományos 30Y jelzésű busz szállítja a közönséget, amelynek utasterében koncertfotó-kiállítás nyílik” – mondta Szabó Edit. A büki szervezők hagyományteremtő céllal hozzák létre rendezvényüket. Úgy tervezik, hogy ezentúl minden évben csatlakoznak a magyar dal napja mozgalomhoz, mert fontosnak tartják zenei értékeink megőrzését.

A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. – Gerendai Károly ötlete nyomán – először 2010-ben hirdette meg a magyar dal fővárosa pályázatot. A címet elsőként Eger, 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben Szombathely, 2013-ban Békéscsaba, tavaly pedig Hévíz viselhette. A magyar dal napja eddigi szervezői május közepén jelentették be, hogy hamarosan megszűnik a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. Mint elmondták, ezzel csak a központi irányítás tűnik el, a hét év óta zajló rendezvénysorozat folytatódik, idén szeptember 13-án is lesz magyar dal napja.

„Szabadjára engedjük a magyar dal napját. Mivel nem kapunk pénzt működési költségeinkre, ezentúl nem lesz központi irányítás, óriásplakátok és műsorfüzetek, viszont így lesz igazán alulról építkező, önkéntes, önszerveződő a rendezvény. Olyan, amilyet az induláskor megálmodtunk” – mondta Presser Gábor, az esemény kitalálója és Szabó Edit.

Mint akkor elhangzott, Boldogon, Ecseren, Budakalászon, Balatonlellén, Hévízen szintén lesz rendezvény, és idén másodszor fogják megtartani Martonvásáron a magyar népdal napját szeptember 13-án. A határon túli tiszteletbeli helyszínek közé már jelentkezett Kassa. Számos fővárosi helyszínen szintén tervekkel készülnek, így a RAM Colosseum, a Budapest Jazz Club, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budavári Művelődési Ház (bluesprogram), a Kobuci Kert (gyermek- é világzene), a MOM Kulturális Központ (dzsessz) idén is helyszín lehet.

A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és országos rendezvénnyé vált az esemény, évről-évre több tízezer nézővel. Minden évben átlagosan 150 órányi zene szólt a magyar dal napján és több mint ezer előadó lépett színpadra. A fő cél a magyar zene népszerűsítése, illetve az, hogy az ismert fellépők mellett a helyi előadók, tehetségek számára bemutatkozási lehetőséget nyújtsanak.