…és a legjobb új fesztivál: a B.My.Lake!

2014. január 15-én este ötödik alkalommal osztották ki a Europen Festival Awards-t, azaz a legjobb európai fesztiváloknak járó díjakat. A legjobb új fesztivál magyar lett, a Nagyon Balaton rendezvénysorozatban debütált B.my.Lake, amúgy pedig német fesztiválok vitték el a legtöbb díjat.

A hollandiai Groningenben adták át a Europen Festival Awards-t, a különböző kategóriák között több magyar jelölt is volt: a 2012-ben a Legjobb Közepes Méretű Fesztivál díját elhozó Balaton Sound, a 2011-ben aLegjobb Nagyfesztivált megnyert Sziget idén is a tíz legjobb jelölt között volt, de ott volt a Sziget a jelöltek között a Művészek Kedvenc Európai Fesztiválja és aLegjobb Line-Up kategóriában is, sőt a Sziget Szervezőiroda által még nevezett VOLT is bekerült a mezőnybe, és harmadik évben is akad magyar győztes, mégpedig a 2013-ban indult B.my.Lake, amely aLegjobb Új Fesztivál díját nyerte meg, és amelyet az eseményt szervező VOLT produkció két vezetője,Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán vett át.

„A hazai fesztiválszakma nagy sikere, hogy a több ezer európai fesztiválból az összes nevezett fesztiválunk, azaz Sziget, a VOLT, a SOUND és a B.my.Lake is a fináléban a legjobb tíz között között szerepelt” –  mondta Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda alapítója, és azt is hozzátette, hogy „sőt, túl azon, hogy a Sziget, a fesztiválrajongók tábora szerint a „Legjobb Nagyfesztiválok” élmezőnyében van ismét, a nemzetközi zenész szakma a „Művészek Kedvenc Európai Fesztiválja” mezőnyben is a legjobbak közé szavazta. Az pedig minket is meglepett, hogy a fesztiválszakma és a szakújságírók döntése alapján, az úgynevezett „Best Line-up” kategóriában is az élmezőnyben végzett.”

A Sziget Szervezőiroda sajtóközleményéből kiderül az is, hogy “A hazai fesztiválszakma nagy elismerése az is, hogy ebben az évben az Európai Fesztiválszövetség munkáját magyar szakember, Szép Fruzsina, a Sziget programigazgatója is segítette, s az „Év Befutója” nyertesének, az Imagine Dragons-nak is ő adta át a díjat az idei gálán.”

A Legjobb Nagyfesztivál idén a szerbiai Exit Festival lett, amúgy pedig arattak a németek: a Legjobb Beltéri Fesztivál a Metal Hammer Paradise, a Legjobb Line-Up a Berlin Festival-é, a Legjobb Közepes Méretű Fesztivál a Melt! Festival lett, és a legfontosabb iparági díjakat, az Év Promoterének járót (FKP Skorpio) és az Életműdíjat (Marek Lieberberg, a Rock Am Ring/Rock Im Park főszervezője) is német nyerte. A romániaiFUSION Festival-é a Legjobb Kis Fesztivál díja, a Művészek Kedvenc Fesztiválja a hollandiai Lowlands lett. ALegzöldebb Fesztivál a svéd Way Out West, az egészségügyi és biztonsági szempontból leginnovatívabb pedig a svájci Paleo Festival.

2013-ban a Legjobb Fő Fellépő az Arctic Monkeys, az Év Befutója az Imagine Dragons, az Év Fesztiválhimnusza pedig mi más is lehetett volna, mint a Daft Punktól a Get Lucky (már csak élőben kellene hallani egy fesztiválon – az eredeti előadóktól).