2014 a fülünkben, avagy az év slágerei (legalábbis nekünk)

Folytatjuk az év végi listázást, 2014 legjobb albumait összegyűjtő a két részes cikkünk után most nézzük az egyel kisebb egységeket, a dalokat! Az év übermegaslágereit hanyagoltuk, amelyektől már vért hánytál, ha meghallottad a bevásárlóközpontokban, vagy valamelyik nyári fesztiválon hajnalban lángost majszolva. Inkább megint a szubjektum felé fordultunk, és azokat a számokat szedtük össze, amikkel kapcsolatban két szerencsés eset képzelhető el. 1.: Már ismeritek őket, és nektek is ezek fognak leginkább megmaradni 2014-ből. 2.: Még nem hallottátok őket, de az újév első napjait azzal fogjátok tölteni, hogy ezekre rázzátok a ráznivalót vagy éppen ezt hallgatva vonatoztok vissza a koleszba a karácsonyi szünet után. Bárhogy is, fogadjátok szeretettel 20 kedvenc dalunkat az idei évből! (A cikk alján mixtape az összes számmal.)

Quimby – Hasta La Ganxsta

Ez a legfrissebb darab, de mióta megjelent, nem tudjuk letenni. A Quimby nagyon rég volt ennyire elemében, valószínűleg pénzügyileg nem lenne a legjövedelmezőbb, ha elmennének ebbe az irányba, de mi minél többször akarjuk hallani Kiss Tibi szájából a  kurvák, stiricik, pina, ribanc szavakat.

Blahalouisiana – Magamban még

Másik elég friss hazai kedvencünk. A Blahalouisiana nem veszi a szívére ezt a lemezmegjelentetőst mókát, inkább EP-kben adagolják a dalaikat. A legújabb anyag címadója egy remek kis dal, érdekes dalszerkezettel, jó zenével és nagyon szép szöveggel.

ILOVEMAKONNEN – I Don’t Sell Molly No More

A legjobb néger-gengszterrap zene a jó ég tudja hány éve.

iceage – The Lord’s Favourite

Dán punkzenekar rúgja az emberre az ajtót.

Mac DeMarco – Salad Days

Jó adag szmoki és pár doboz sör után az ember hajlamos az élet nagy dolgain elmerengeni. Na Mac DeMarco nem ilyen, ő csak ír egy dalt, a nem tudjuk miről.

Cloud Nothings – I’m Not Part Of Me

Dühösnek dühös, dallamosnak dallamos, slágernek mondjuk annyira nem slágeres, viszont akinek kicsit is tovább terjed a zenei érdeklődése a 30 Seconds To Marson, az biztosan a pogózós tornacipő után nyúl ezt a számot hallva.

Protomartyr – I Stare At Floors

Nagyjából a fenti dal jellemzése írható ide, azzal, hogy a 0:32-nél előtérbe lépő gitárnyúzásért Nobel-díjat kéne adni, kettőt.

Real Estate – Talking Backwards

Csilingelős gitárhangzással mindenkit meglehet venni kilóra, ezt tudjuk a Radiohead óta. A Real Estate is a jól bevált receptből főz, mi meg ennek ellenére állunk be egyből a sorba a repetáért.

Triggerfinger – Off The Rack

A belga rock istenei (a dEUS mellett, persze) idén kétszer is jártak nálunk, kihoztak egy lemezt, és írtak egy gyönyörű, funkos opuszt, aminek nem lehet elégszer nekiülni.

Hamilton Leithauser – Alexandra

Ha van Alexandra nevű ismerősöd, akkor csak okosan posztolgasd ezt  a dalt, mert elképzelhető, hogy célzásnak veszi, és azt gondolja, hogy fülig belé vagy esve. Ha történetesen így van, akkor meg azonnal toljad ki a hírfolyamba, mert tiéd a csaj.

30Y – Szívemhez szorítom

Háy János verse, a 30Y zenéje, Beck Zoli énekhangja. Az év magyar szentimentális majdnem-csöpögése.

Alvvays – Marry Me, Archie

Hipsterhimnusz, a legjobb fajtából.

Interpol – All The Rage Back Home

Az Interpol írt egy interpolos lemezt, ez rajta a leginterpolosabb dal, tehát imádtuk és szénné hallgattuk annak rendje és módja szerint.

Clean Bandit – Rather Be

Na ettől lehet, hogy nyár végén már elért a rosszullét, de el kell ismerni, perfekt sláger, és még pucéran bontógolyón videó sem kellett hozzá.

Szabó Balázs Bandája – Hétköznapi

Szabó Balázs idén nagyon nagy évet futott, Budapesten akkor csinált teltházat amikor akar. Meg is érdemli, remek lett idei albuma, ahogy a kedvenc dalunk és a hozzá készült csodás klip is.

Jamie T – Zombie

Talán kicsit sokszor tolta le az MR2 ezt a dalt a torkunkon, de ez nem vehet el sokat az érdemeiből. 2014-ben képes volt egy ekkora sláger a The Clash-t eszünkbe juttatni, szóval jó helyen van a nyakában az aranyérem.

Esti Kornél – Rohadt eső

Nem egy Don’t Worry, Be Happy, viszont ha valóban esik, és valóban tele a f.szunk mindennel, akkor jó kis társ lesz az Esti Kornél idei lemezének legjobb dala.

The Black Keys – Fever

A The Black Keys idei lemeze épphogy lemaradt a legjobb lemezes listánkról, ezen azonban itt a helye a Fevernek, ami szimpla stílusgyakorlat a zenekartól, de attól még van pofája tökéletesen működni.

Pink Mountaintops – Shakedown

Legjobb dal idén. Ennyike.

Little Barrie- Pauline

A másik legjobb dal idén. Komolyan. (Youtube-on sajna nincs fent.)

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

„A levegő még hiányzik.” – interjú az Esti Kornél zenekarral... Még ropog, olyan friss az Esti Kornél legújabb dala (Ne félj), ami egy pofás kis videó kíséretében jött ki. Tavaly beszélgettünk az akkor éppen komoly tagcseréken átesett zenekar három tagjával (Lázár Domokos Dodi – ének, gitár; Veres Imre – gitár; B...
Sziget értékelés (tényleg az utolsó!) by Csingász Hétfő hajnalban véget ért a 22. Sziget Fesztivál amiről embertelen mennyiségű kontentet termeltünk egy héten keresztül. 3 blogger is vezetett személyes naplót, és ugyan a legtöbb esetben ugyanazon koncerteken vettünk részt, de a nézőpontjaink különbö...
Sűrű és minőségi – NAGY Sziget 2015 értékelés Vasárnap véget ért minden idők talán legsikeresebb Sziget Fesztiválja. A siker nem csak anyagi, azon túl, hogy mindenki Karcsijának, a rózsaszín rövidnadrágok legnagyobb hazai felvásárlójának, Gerendai Charlie-nak sem kell kölcsön kérnie tűzifára tél...