2014 a fülünkben, avagy az év slágerei (legalábbis nekünk)

Folytatjuk az év végi listázást, 2014 legjobb albumait összegyűjtő a két részes cikkünk után most nézzük az egyel kisebb egységeket, a dalokat! Az év übermegaslágereit hanyagoltuk, amelyektől már vért hánytál, ha meghallottad a bevásárlóközpontokban, vagy valamelyik nyári fesztiválon hajnalban lángost majszolva. Inkább megint a szubjektum felé fordultunk, és azokat a számokat szedtük össze, amikkel kapcsolatban két szerencsés eset képzelhető el. 1.: Már ismeritek őket, és nektek is ezek fognak leginkább megmaradni 2014-ből. 2.: Még nem hallottátok őket, de az újév első napjait azzal fogjátok tölteni, hogy ezekre rázzátok a ráznivalót vagy éppen ezt hallgatva vonatoztok vissza a koleszba a karácsonyi szünet után. Bárhogy is, fogadjátok szeretettel 20 kedvenc dalunkat az idei évből! (A cikk alján mixtape az összes számmal.)

Quimby – Hasta La Ganxsta

Ez a legfrissebb darab, de mióta megjelent, nem tudjuk letenni. A Quimby nagyon rég volt ennyire elemében, valószínűleg pénzügyileg nem lenne a legjövedelmezőbb, ha elmennének ebbe az irányba, de mi minél többször akarjuk hallani Kiss Tibi szájából a  kurvák, stiricik, pina, ribanc szavakat.

Blahalouisiana – Magamban még

Másik elég friss hazai kedvencünk. A Blahalouisiana nem veszi a szívére ezt a lemezmegjelentetőst mókát, inkább EP-kben adagolják a dalaikat. A legújabb anyag címadója egy remek kis dal, érdekes dalszerkezettel, jó zenével és nagyon szép szöveggel.

ILOVEMAKONNEN – I Don’t Sell Molly No More

A legjobb néger-gengszterrap zene a jó ég tudja hány éve.

iceage – The Lord’s Favourite

Dán punkzenekar rúgja az emberre az ajtót.

Mac DeMarco – Salad Days

Jó adag szmoki és pár doboz sör után az ember hajlamos az élet nagy dolgain elmerengeni. Na Mac DeMarco nem ilyen, ő csak ír egy dalt, a nem tudjuk miről.

Cloud Nothings – I’m Not Part Of Me

Dühösnek dühös, dallamosnak dallamos, slágernek mondjuk annyira nem slágeres, viszont akinek kicsit is tovább terjed a zenei érdeklődése a 30 Seconds To Marson, az biztosan a pogózós tornacipő után nyúl ezt a számot hallva.

Protomartyr – I Stare At Floors

Nagyjából a fenti dal jellemzése írható ide, azzal, hogy a 0:32-nél előtérbe lépő gitárnyúzásért Nobel-díjat kéne adni, kettőt.

Real Estate – Talking Backwards

Csilingelős gitárhangzással mindenkit meglehet venni kilóra, ezt tudjuk a Radiohead óta. A Real Estate is a jól bevált receptből főz, mi meg ennek ellenére állunk be egyből a sorba a repetáért.

Triggerfinger – Off The Rack

A belga rock istenei (a dEUS mellett, persze) idén kétszer is jártak nálunk, kihoztak egy lemezt, és írtak egy gyönyörű, funkos opuszt, aminek nem lehet elégszer nekiülni.

Hamilton Leithauser – Alexandra

Ha van Alexandra nevű ismerősöd, akkor csak okosan posztolgasd ezt  a dalt, mert elképzelhető, hogy célzásnak veszi, és azt gondolja, hogy fülig belé vagy esve. Ha történetesen így van, akkor meg azonnal toljad ki a hírfolyamba, mert tiéd a csaj.

30Y – Szívemhez szorítom

Háy János verse, a 30Y zenéje, Beck Zoli énekhangja. Az év magyar szentimentális majdnem-csöpögése.

Alvvays – Marry Me, Archie

Hipsterhimnusz, a legjobb fajtából.

Interpol – All The Rage Back Home

Az Interpol írt egy interpolos lemezt, ez rajta a leginterpolosabb dal, tehát imádtuk és szénné hallgattuk annak rendje és módja szerint.

Clean Bandit – Rather Be

Na ettől lehet, hogy nyár végén már elért a rosszullét, de el kell ismerni, perfekt sláger, és még pucéran bontógolyón videó sem kellett hozzá.

Szabó Balázs Bandája – Hétköznapi

Szabó Balázs idén nagyon nagy évet futott, Budapesten akkor csinált teltházat amikor akar. Meg is érdemli, remek lett idei albuma, ahogy a kedvenc dalunk és a hozzá készült csodás klip is.

Jamie T – Zombie

Talán kicsit sokszor tolta le az MR2 ezt a dalt a torkunkon, de ez nem vehet el sokat az érdemeiből. 2014-ben képes volt egy ekkora sláger a The Clash-t eszünkbe juttatni, szóval jó helyen van a nyakában az aranyérem.

Esti Kornél – Rohadt eső

Nem egy Don’t Worry, Be Happy, viszont ha valóban esik, és valóban tele a f.szunk mindennel, akkor jó kis társ lesz az Esti Kornél idei lemezének legjobb dala.

The Black Keys – Fever

A The Black Keys idei lemeze épphogy lemaradt a legjobb lemezes listánkról, ezen azonban itt a helye a Fevernek, ami szimpla stílusgyakorlat a zenekartól, de attól még van pofája tökéletesen működni.

Pink Mountaintops – Shakedown

Legjobb dal idén. Ennyike.

Little Barrie- Pauline

A másik legjobb dal idén. Komolyan. (Youtube-on sajna nincs fent.)