Indie-buli, amin ott kell lenni!

A brit indie egyik jellegzetes és klasszikus együttese, „a kétezres évek Radioheadjének” is nevezett Boxer Rebellion első magyarországi koncertjét adja. Rockos gitárzene és elszállós álompop – a Keane-nel, az Editorsszal, a Killersszel és Lenny Kravitz-cel is turnézó The Boxer Rebellion fellépése jó eséllyel az ősz egyik legjobb koncertje lesz az A38 Hajón.

A boxerlázadásról leginkább valami zabolátlan punkzenekar jutna eszünkbe – pedig az angol, de amerikai és ausztrál tagok által is alapított The Boxer Rebellion sokkal inkább a brit indie sokadik hullámának egyik jellegzetes és klasszikus együttese. Ezer szállal kapcsolódik a brit gitárzenéhez: a 2001-ben alapított TBR két évvel később már a Keane társaságában lépett fel a Glastonbury fesztiválon, a Libertines és a Razorlight mellett szerepelt a Futball faktor filmzenéjében, turnézott az Editorsszal…

Biztosan nem a Boxer Rebellion hibája, hogy népszerűsége és ismertsége némiképp elmaradt az említett zenekarokétól. És nem is a sajtóé: az együttes első lemezét például egyként menesztette az egekbe a New Musical Express vagy a Kerrang. Aki pedig meghallgatja az Exit első számát, a hipnotikus gitártémával kezdődő Flightot, azt nem engedi el egyhamar a szám húzása. Sokan éppen az első lemez miatt nevezték ki a TBR-t „a kétezres évek Radioheadjének”, és az összehasonlításban van is valami. Mintha csak a Bends gitárhangzásai élednének újjá – persze a TBR mindig is sokkal több volt egyszerű epigonnál. Nagyszerű popdalok, víziószerű, elszállós hangszerelések, mindehhez Nathan Nicholson szárnyaló énekhangja.

Aztán az idők során a Boxer Rebellion sokat lazított a nyers gitárhangzáson, és inkább a középtempós, némi elektronikával megspékelt poprock felé tolódott el. Ez jobban illik Nicholson falzettes énekéhez is. A 2013-as Promises már igazi, nagyszabású, éteri poplemez, ami persze megtartja a rockos elemeket is. Ám, mint minden rendes gitárzenekar, a Boxer Rebellion is a koncerteken jeleskedik elsősorban: számtalan élő felvétele bizonyítja, hogy a TBR zseniális koncertzenekar, így első magyarországi fellépése nagy valószínűséggel az ősz egyik legjobb koncertje lesz.

http://www.theboxerrebellion.com/

https://www.facebook.com/theboxerrebellion

—–

The Boxer Rebellion (UK)

2014. november 8., szombat 19:30

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.