Bevallom: nekem annyira nem jött be az idei Sziget!

Mert végül is hol írhatná meg az ember, ha valami nem tetszett neki, mint a FesztBLOGon, nem? Na ugye. Szóval, ez annyira nem volt ott a topon. Pedig nem lehet mondani, hogy ne vártam volna az idei Szigetet, ne lettek volna olyan koncertek, amik nagyon érdekeltek volna, de valahogy mégis, nem jött be összességében az egész. No nem azt mondom, hogy szarul éreztem magamat, mert azt azért nem, de bőven voltak olyan pillanatok, amik nem illettek a Szigetre.

Nem ez volt az első Szigetem, lassan már én is a rutinosabbak közé tartozom, bár inkább mondjuk úgy, hogy ha kitesznek egy HÉV megállóban Óbudán, akkor odatalálnék már a Hajógyárira. Ennek ellenére azért, hogy nem vagyok ős-Szigetes és a korábbi évek rendezvényeiért nagyon odavoltam, ez az idei valahogy nem volt az igazi: sablonos, elcsépelt, de nekem idén tényleg nem volt meg _a_ Sziget feeling. És hogy miért?

#1 – Az árak

Sokan, sokszor sírtak már ezen, lerágott csont. Én is, mint sok ezer sorstársam, remegő gyomorral pénztárcával várom az adott év első beszámolóit a Sziget söráraival kapcsolatban. Nos, azt hiszem ez most lépte át azt a határt, amit már abszolút pofátlanságnak tartok. 740 forint egy doboz sörért (amiből barátok közt is megiszik meginna jónéhányat az ember egy nap) szimplán pofátlanság. Oké-oké, ez már nem a magyar pénztárcáknak van kitalálva, meg minekmegyodaakiaztánsírazárakmiatt, ismerjük ezeket, de mégis: ezek az árak (ezres a rövid, a kajáról meg ne is beszéljünk) már egy átlagosan kereső embert is földhöz vág, pláne ha egy hétig van kint. Szóval persze, lehet szendvicsekkel meg combra celluxozott lapossal érkezni a fesztiválra, de őszintén: ne már. Mármint ne már, hogy itt is trükköznöm kelljen, hogy ne várjam teljesen taccsra magamat (mármint anyagilag).

És nem a belépők áraival van gondom: azok szerintem teljesen rendben vannak. Ha leosztja az ember, simán megéri kimenni, már csak ha minden nap csak egy-két koncert érdekel is. Viszont, itt is volt szívatás: hová tűnt a percalapú jegy, emberek?!

Szóval nem a jegyekkel van a bajom, hanem a benti pofátlan lehúzással. Már a VOLTon is meghaltam kicsit minden fizetésnél a fröccsudvarban, de itt… No mindegy, értitek miről beszélek. Jah, és még valami: az hogyan lehet, hogy pl nagy külföldi fesztiválokra (pl Pohoda) _bármilyen alkoholt_ be lehet vinni _bármilyen mennyiségben_ és mégis életben maradnak azok a fesztiválok is? És még csak a jegyár sem vészesebb, napokra lebontva sem. Tényleg érdekel a dolog, tudja ezt valaki?

Jah igen és még egy kérdés: ha valaki egy kicsit jobban otthon van kémiából, segítene kiszámolni, hogy mit éri meg inni a fesztiválon? Teszem azt ha a maflás (5dl bor + ugyanennyi szóda) 2300.-, a sör meg 740.-, a rövid pedig 1000.-, akkor hogyan fogyasszam ezeket a leghatékonyabban?

#2 A tömeg

Na de nem ám a jajj, sorba kell állnom 3 percet a sörért tömeg, hanem a kurva nagy tömeg! Ami például csütörtökön vagy vasárnap este volt. Amikor egyszerűen mozdulni nem tudsz, csak egyszerűen sodródsz a tömeggel. Oké, nem konkrétan az A38-as Stromae koncertre gondolok, arról már leírta mindenki, hogy szerinte hogyan kellett volna megoldani (hiszen mégiscsak a tízmillió futballszakértő és fesztiválszervező országa vagyunk), bevallom egyébként, én nem tudom, mit kellett volna csinálni. Illetve ötletem van, ez lesz a következő pont majd. Szóval nem az A38 előtti kifejezett tolongásról beszélek, hanem arról, amikor szimplán nem tudsz haladni sehova, mert egyszerűen mindenhol emberek állnak, na az szar.

A csütörtöki teltházas napról ezt írta a Sziget sajtóközleményben:

85 ezer főben limitálták a Sziget szervezői a napi látogatószámot, ennyi embert képes kényelmesen ellátni egyszerre a fesztivál infrastruktúrája.

Külön felhívnám a figyelmet a kényelmesen szóra: ezek szerint a szervezőknek és nekem nagyon más elképzeléseink vannak erről. Aki ott volt, az szerintem osztja a véleményemet, hogy nem volt egyszerű találni olyan helyet, ahol az embernek lehetett egy saját harminc centis területe, ahol nem állt senki az arcába. Pedig azt hiszem, ez nem lenne olyan nagy kérés.

Hogy miben volt más ez a tömeg, mint az eddigiek? Két dologban látom a hibát: egyrészt idén már 85 ezren lehettünk egyszerre a Szigeten (tavaly jóval kevesebben), és

#3 Átrendezték a Szigetet.

Konkrétan eltűnt a Party Aréna (évekkel korábban meg a Metál színpad, de azt a kutya se bánta, már bocsánat), és ezzel egy időben minden olyan helyszín, ami említésre méltó, átkerült a Sziget jobb oldalára (lásd képen). Így tehát sokkal kisebb helyre lett bezsúfolva sokkal több ember, mínusz egy programhelyszínre. Valószínűleg sosem derül majd ki, hogy ez volt-e a hiba, de szerintem igen.

Szép narancssárga csíkkal jelöltem, hol van az összes fontosabb helyszín a Szigeten
Szép narancssárga csíkkal jelöltem, hol van az összes fontosabb helyszín a Szigeten

Jah, és még valami: így, hogy átrendezték a Szigetet, kik mentek el a Hajógyári másik oldalára? Akik a Beach-re mentek, vagy sportolni akartak, esetleg akik oda sátraztak (ergo nem túl sokan, vagy legalábbis nem annyian, mint kellett volna). Ha van egy ilyen nagy Szigetünk, miért nem használjuk ki? Mert ez így gyakorlatilag csak egy Félsziget volt, de nem a marosvásárhelyi.

#4 Már a Csónakház sem olyan, mint régen

Eltűnt onnan is egy pult, így este hét után csak kígyózó sorok után lehetett emberi áron sört venni. Jah, amit persze elvileg nem hozhattál ki a kertből, mert az nem Dreher. Persze volt egy másik kijárat is, ahol ezt senki sem nézte, de akkor sem volt szimpatikus az egész.

#5 Időjárás

Jó, erről nem tehet a szervezőcsapat, megszívták már ezt a Soundon is idén. Amint lehetett, hoztak homokot, szóval tényleg egy szavunk sem lehet. Illetve de, mégis: miért volt az egész fesztiválon hétvégére átható (nincs szebb szó rá) szarszag?

#6 Fellépők

Voltak jó koncertek, amikre még sokáig emlékezni fogunk (Miles Kane, Manic Street Preachers, de volt rengeteg valóban kritikán aluli. Például a mindenki által állatira várt Macklemore nemes egyszerűséggel röhejes volt. Komolyan, mi volt ez, felolvasóest? Sokan, sok helyen írtak már róla, így mélyebben nem is mennék bele, de talán ez volt a fesztivál legnagyobb csalódása/legröhejesebb produkciója. Aztán ugye még ott volt a Prodigy, akiről nem vagyok hajlandó írni, keressétek vissza a tavalyi vagy tavalyelőtti beszámolót, na pontosan ugyanaz volt idén is. Az End Show-t prezentáló idei David Guetta Calvin Harris pedig olyan vásári mulatságot rendezett, hogy öröm volt nézni. Vagyis nem, várj, inkább fájdalmas. Ezt, hogy áll a sötétben, bármelyikünk meg tudja csinálni és most komolyan, ezzel meg lehet venni a népet, hogy van pár tűzijáték? Ne már. Úgy, hogy az első felében a shownak csak kettő saját számot tol? Na ne már! Egyáltalán, ő állt ott a színpadon, vagy csak Kovács Attila az akarattyai resti rezidense? Csak mert ez sem derült ki világosan.

#7 A zöld zacskós lehúzás a FestiPay kártyánál

Ugyanúgy, mint a VOLTon. Pontosan ugyanúgy, azzal a szeméttel (a zacskó zacskójával, amibe csomagolva volt) adtam is vissza nekik, mint ott. Eszméletlen pofátlanságnak tartom ezt a rendszert, csakúgy mint a VOLTon is. Btw, a Soundon miért nem volt szemétgyűjtés?

#8 PalvinBarbi

Mert idén csak kétszer láttuk :(((

Szóval, nagyjából ennyi. Nem volt ez rossz, de kifejezetten jó sem. Jövőre kétszer is meggondolom, hogy kimenjek-e, ha minden marad úgy, mint idén. Márpedig miért ne maradna? Hisz a Sziget sikeres volt, semmi ok a változtatásra, nem? Gondolom ugyanezt gondolták a punkok a ’95-ös Szigetről is, aztán mára még benzinkút parkolójából is kikoptak.