10 jó tanács, amit ha megfogadsz, kimaxolod az idei Szigetet

Már csak 4 nap és elindul az idei Sziget fesztivál. Már ajánlottuk a legérdekesebbnek ígérkező koncerteket, még jövünk pár beharangozó cikkel és természetesen a 7 napos őrület alatt is embertelen mennyiségű kontenttel készülünk. Addig is most a kezdőknek és középhaladóknak szolgálnánk 10 jó tanáccsal, amelyeket megfogadva még kellemesebben lehet eltölteni ezt az egy hetet a fesztiváltársaságban. Avagy ami nincs benne a „tankönyvekben” de egy fesztiválveterán érdemesnek tart elmondani az újoncoknak.

Okosan az anyázással!

A sok angol, francia és holland mondattöredék között az ember hajlamos elkényelmesedni, és úgy érezni, mintha tényleg külföldön lenne. Jó persze, tudjuk, a Fesztiválköztársaságban vagyunk, amelynek mindenki, aki jegyet vált egyenjogú állampolgára, de azért nem érdemes a sörért eléd furakodót könnyelműen elküldeni magyarul melegebb éghajlatra, és a mögötted álló helyes csajszi testi adottságait sem okos dolog üvöltve megvitatni a melletted álló haverral, mert ilyenkor sokszor beüt Murphy törvénye, és magyar az illető.

Figyelj a távolságokra!

Olyan nincs, hogy két olyan koncert, amelyik érdekel, ne legyen átfedésben. A Sziget azonban olyan méretekkel „dolgozik”, hogy a „belehallgatunk ebbe, aztán abba és odamegyünk amannak a végére” kijelentés elég könnyelműnek hangozhat, ha a három programhelyszín a Hajógyári egymástól távol eső pontjain van. Főleg főműsoridőben, este 10 és 11 körül alakul ki forgalmi dugó az utakon, és hiába kerülgeted csikorgó fogakkal, a lehető legfürgébben koordinációs képességeiket lassan elvesztő embertársaidat, akkor is 15 percbe telik, míg átérsz egyik helyről a másikba. Szóval még tiszta elmével érdemes összetenni a napi programot, és meghatározni a prioritásokat, így könnyebben elenged az ember egy-egy koncertet, és élvezi inkább azt, amin éppen van.

Az A38 sátorba érkezz időben!

Ugyanis bármennyire bazi nagy az aréna, de mindenki biztonsága érdekében limitált az emberek száma, akik egy-egy koncerten bulizhatnak. Főleg 11 és éjfél között szokott ebből probléma lenni, amikor a Nagyszínpadon véget ér a móka, de a népek lábában még benne a bugi és a több tízezres tömeg egyszerre indul meg az A38 Sátor felé. Könnyen előfordulhat, hogy kedvenc bandád fellépését egy marcona szekus határozott utasítása miatt kívülről kell figyelned, mert a sátor akusztikája miatt ilyenkor még belátni csak-csak be lehet, de hallani kábé semmit, így olyan, mintha némafilmet nézne az ember egy kis hangszergerjedéssel megtámogatva. Tavaly ilyenmód nem fértünk be a Parov Stelar koncertjére (sebaj, majd megnézzük őket valahol máshol idén, jövőre vagy 2019-ben), idén „veszélyeztettt eseménynek” tűnik a Bloody Beetroots, a Clean Bandit, Stromae, a Klaxons, a Crystal Fighters és a Darkside koncertje.

Öltözz fel melegen, kisfiam!

Jó, nem kell nagykabát, de az idei nyár időjárását elnézve semmiben sem lehetünk biztosak. Akármilyen tikkasztó a napközbeni hőség, estére bármikor lehűlhet úgy az idő, hogy a fél karunkat és aznapi maradék sörpénzünket adnánk egy hosszú ujjú pulcsiért. Ennyit mindenképp érdemes bedobni a táskába vagy a vállunkra borítani. Azt pedig nem is részletezem, ha sikerül egy jóféle torokfájást összeszedni az első (vagy a mínusz egyedik!) napon, az milyen kellemessé teszi a hátralévőket. (Update: az Időkép akár 14 fokos cidrit is jósol éjszakára, szóval akár egy dzseki sem tűnik vad vállalásnak, sátrazóknak meg a bundabugyi.)

Egyé’!

Ez főleg hazamenősöknek szól. Hiába ég a gyomor az előző napi szeszkótól, hiába nincs semmi kedved nekiállni főzőcskézni másnaposan, hiába főzött anyu már megint zöldborsó főzeléket, óriási luxus kihagyni a napi egy meleg étkezést! Főleg mivel a házikoszttól minden bizonnyal nem leszel beteg, az egész nap a tűző napon izzadó gyrosról ugyanezt már nem merném teljes magabiztossággal kijelenteni. Ha meg még egy-két szendvics is bekerül a batyuba, akkor ugyan kevésbé leszel szexi a francia lányok szemében, ahogy Macklemore alatt a májkrémes kiflit majszolod, viszont biztos tovább bírod a gyűrődést és a kaján megspórólt pénzből pedig meghívhatod őket egy sörre, aminél kevés lovagiasabb dolog létezik a világon. (A ginával trükközős verziót azért ne vegyük e kalap alá!)

Híres embert látsz! Ne baszogasd!

Jó, a celebek nagy része a VIP-ből ki sem mozdul, de azért előfordulhat, hogy összefutsz egy hírességgel valamelyik koncerten vagy a lángosos előtt. Ő is szórakozni jött, valószínűleg nem te lennél az első és az utolsó sem aznap, aki leszólítja, szóval ha csak nem életed szerelme, akkor inkább hagyjad szórakozni. Főleg, hogy brit tudósok rég bebizonyították: az ilyen emberek élőben általában sokkal, de sokkal rosszab fejek élőben, mint a TV képernyőn át. Ellenben ha Jake Bugg áll sorba előtted a ToiToi előtt, akkor azonnal vesd rá magad!

Ne az Auchan parkolóban bandázz!

Van ugyebár a Hajógyári mellett egy bazi nagy áruház, ahova előszeretettel zarándokolnak ki a szigetlakók olcsóbb étel és ital reményében. Ezek mind nemes és méltányolható célok, mégsem ajánljuk, hogy túl sokáig itt ragadjatok. Egyrészt mert nem azért vettétek meg drágán a belépőt, hogy egy bevásárlókocsi árnyékában üssétek magatokat valamilyen ócska szesszel. Másrészt nagyon sok olyan sztorit hallottunk mi is, hogy valaki lemaradt kedvenc bandája egyetlen magyarországi fellépéséről csak azért, mert túlvállalta magát az áruház parkolójában. Illetve ilyenkor megjelennek olyan társadalmi rétegek is, akik a „sok ember, sok lepattanó” alapon gyűjtögetnek és tarhálnak, amivel ugyan semmi baj nincs magában, de olyat is ismerünk, aki szintén azért maradt le az esti buliról, mert az óbudai rendőrkapitányságon tett tanúvallomást egy túlságosan „lelkes” kéregető akciója miatt…

Csónakház

Van ugyebár egy sziget a Szigeten belül, egy büfé, mely egész évben üzemel és ezért nem is érvényesek rá a fesztivál árazási szabályai. Itt sem adják ingyen az italt, de kicsivel diák pénztárcákra szabottabb mondjuk a dobozos sör ára (amit ugye lehet vinni magunkkal jobbra-balra), mint máshol. Így ha már a pénzed végén vagy, érdemes betérni ide. Mivel olcsóság van, a legnagyobb számban itt lehet magyarokba futni, néhány régi Szigetes arc feltűnésére is itt mutatkozik a legnagyobb esély. Arra viszont érdemes felkészülni, hogy itt nem a fesztiválkártyás fizetési rendszer működik, hanem a jó öreg kápé. Ja, és tavaly mintha lett volna értékmegőrző is…

Sziget beach

A tavalyi év nagy újítása volt, hogy kialakítottak a sziget északi csücskében egy kis strandot. Kábé térdig érő mélységig lehetett bemenni (jobb volt ez mindenkinek), de attól függetlenül egy remek kis helyszínnel bővült a Fesztiválköztársaság. Azt nem kell részletezni, miért is esik jól a dög melegben egy kis felfrissülés és nyilván azzal sem árulok el nagy titkot, hogy itt láttuk a legformásabb idomokat. Egy fürdőnaci plusz törölköző kombó tehát mindenképp hasznos tartozék a Szigeteléshez.

Ismerkedj!

Jó, ez persze hülyén hangzik elsőre egy zenei fesztivállal kapcsolatban. Azonban általános tapasztalat, hogy mi magyarok egy kicsit magunknak valók vagyunk. Pláne ha olyan társasággal vagyunk, akiket ismerünk. Nem ritka látvány, mikor egy 6 személyes sörpadnál talál egymásra 5 ember a világ minden tájáról, míg a hatodik a telefonjába merülve, vagy félig elfordulva réved a nagy semmibe. Na utóbbi nagy eséllyel honfitársunk lesz. Pedig higgyétek el: a nyomulós olasz csávókat, a nagyképű franciákat és a cefreszagú angolokat sokszor éppen annyira unják a csajok, mint amennyire mi azt elsőre gondolnánk. Azzal viszont, hogy „I’m from Hungary” máris van egy ütőkártya a kezünkben, a budapesti látnivalóktól keresztül a régi Szigetes sztorikig mindennel be lehet vágódni, míg olasz barátaink csak annyival tudnak szolgálni, hogy egyikük kéményseprőnek, a másik meg 1 méter 50 centis pénisznek van öltözve. Lányoknál ugyanez a helyzet, nem biztos, hogy a kikapós holland, vagy a hullámzó esztétikai minőségű fogsorral felruházott brit csajszi érdekesebb a srácok számára. A szerelmi szálak szövése mellett az egyszerű haverkodás is simán jó program lehet, én például tavaly san marinói arcokkal röhögtem David Guettán, aztán vonultam át Tame Impalára révedezni. Szóval tessék csak elővenni az angolt és ismerkedni!