Kér gyors pálinka között – beszélgetés Győri Tamással a ‘Völgyben

Két gyors pálinka között Győri Tamással beszélgettünk, aki kapolcsi bebíró, zenész, iparművész, néprajzos, az egyik leggyönyörűbb ember a Völgyben.

Tamás: Na azért, azért nem vagyok annyira gyönyörű….

Fesztblog: Meséld el Tamás,hogy kerültél Kapolcsra?

T : Hát Kapolcs egy régi szerelem. Amióta az eszemet tudom a Balatonfelvidék a szerelmem Salföldtől Kővágóörsig, mindennel együtt. Amikor Kővágóörsön meg Kisörspusztán az S. Mikiék és az összes többi ember elfoglalta ezt a területet, akkor nem tudtuk mi történik itt, kinyílt a világ, ahogy meglátta az ember ezt az egészet.
Amikor elmegy az ember Tapolcára egy kávét meginni, akkor nem a belváros romlott világát látja, ez egy akkora beszarás, mint ahogy most is a kocsmában vagyunk és ez így tökéletes. Ránéz az ember erre a honfoglalás kori tájra, gyönyörű és borzasztóan nyitott a falu és kedvesek az emberek. Amikor egy nagykalapos gombával egy nagyon öreg ember ide jött velem szemben a kapolcsi gyógyszertárban és megkérdeztem, honnan van ez a gomba, mert olyan gyönyörű és én is szeretnék enni egy kis vargánypörköltet, akkor megfogta a kezem, felmentünk a hegyre, -elkísért ez a borzasztóan öreg ember-és megmutatta, hogy ennek a fának a tövében szedtem…Annyira nyitott a falu, ilyen nincs a világon.
Ez volt az egyik része a dolognak, a másik, pedig, hogy fölfedezte ezt a Káli medencét egy bizonyos társadalom, hozzá tettek és nem vettek el semmit.

Kapolcs egy ajándék Magyarországnak és amíg itt van az asztalon Győri Tamás cigarettája, addig mindenkinek van cigarettája.

20140731_225345

Képünk több, mint illusztráció, jobbra Győri Tamás

Szöveg: Zoli