Progresszív rock + MR Szimfonikusok = ma estéd!

A nyolcvanas-kilencvenes évek legmeghatározóbb hazai progresszívrock-zenekara, az EAST április 25-én egyedülálló koncertet ad a Művészetek Palotájában. Az együttes dalai ezen az estén a különleges alkalomra áthangszerelve, az MR Szimfonikusok kíséretében fognak megszólalni.

Az East 1975-ben instrumentális zenekarként indult Szegedről, és hamarosan az ország egyik legszínvonalasabb progresszív rock együttese lett. Közel húsz év alatt több mint ezer koncertet adtak itthon és külföldön, 11 nagylemezük jelent meg, Magyarországon kívül Japánban és Nyugat-Európában is adtak ki albumot. Első aktív időszakukat 1994. szeptember 24-én a Budapest Sportcsarnokban zárták le. Budapesten – közel tizenkilenc év után – tavaly márciusban a zsúfolásig megtelt Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben léptek újra színpadra. S most, alig egy évvel később az EAST történetének két legsikeresebb formációja szimfonikus zenekari kísérettel tér vissza a Müpába. Az együttesnek szinte a kezdetektől fogva volt egy álma, vajon hogyan szólna a zenéjük szimfonikus zenekarral kiegészülve? Az EAST és az MR Szimfonikusok közös koncertjén változatlanul az EAST progresszív zenéje fog szólni, de a színek gazdagabbá, a kontrasztok olykor élesebbé válnak.

A kétórás koncert programja az EAST szinte teljes munkásságát felöleli. A régi felállással – Király István, Móczán Péter, Pálvölgyi Géza, Varga János és Zareczky Miklós – eljátsszák a legsikeresebb, Játékok című első albumuk zenei anyagát, a Hűség hat opusát pedig szvitként adják elő. A koncert további részében Dorozsmai Péter és Takáts Tamás is színpadra lép, ebben a felállásban A szerelem sivataga, a Taking the Wheel és a Radio Babel albumok legemlékezetesebb számai hangzanak el. A szimfonikus zenekarban negyvenen lesznek színpadon, mellettük az EAST két felállása és a kísérőzenészek, vagyis tíz ember. A koncertre – a zenekarral együttműködve – ketten készítik az átiratokat: a korai szerzeményeket Riederauer Richárd zeneszerző, a későbbi, 1987 és 1994 között született számokat pedig Balogh Sándor, az MR Szimfonikusok karmestere hangszerelte át.

MR2 Szimfonik+ a Müpából
EAST
2014. április 25., 20:00, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A koncerten az EAST történetének két legsikeresebb formációja lép színpadra

1980-1983: Zareczky Miklós – ének, Móczán Péter – basszusgitár, basszuspedál, Pálvölgyi Géza – billentyűs hangszerek, Varga János – gitár, Király István – dobok
1987-1994: Móczán Péter és Pálvölgyi Géza mellett Dorozsmai Péter – dobok, Takáts Tamás – ének

Közreműködik: Madarász Gábor – gitár, Czerovszky Heni, Vincze-Fekete Vera – vokál

További információ: http://mupa.hu/program/east-2014-04-25_20-00-bbnh