A 2014-es fesztiválszezon legizgalmasabb koncertjei – második rész

Folytatjuk az idei fesztiválszezon legizgalmasabbnak ígérkező koncertjeinek összegyűjtését! Az első rész sikere után (oldallátogatottsági rekordok, olvasói levelek százai) íme a második eresztés. Az egyszerűség kedvéért a Budapest Park eddigi brutál programjából is válogattunk, csak hogy még remekebb bandák hazai felbukkanására hívhassuk fel a figyelmet. Kezdjük hát Orfűn és a végén érkezzünk meg Sopronba!

letlive. @ Fishing On Orfű, június 19.

Kedvenc alterfesztünk ugyan leginkább a remek off programokról, a családias hangulatról és a legjobb –valóban- underground magyar bandák koncertjeiről szól (természetesen az élvonalbeli hazai zenekarok mellett), de azért néhanapján ők is elhoznak egy-egy külföldi bandát, akiket ugyan nem a Glastonbury nagyszínpadáról kell lerángatni, de mindenképp érdekes zenei világot képviselnek. Nincs ez másként az idei eseményre elcsábított letlive.-al sem. A kaliforniai post-hardcore banda már 12 éve nyomja az ipart ezalatt elfogyasztott tucatnyi zenészt és csak három lemezt adott ki (a legújabbat tavaly). Akkor mégis miért érdekesek? Nos, mert ez a három album tele van jó értelemben vadulós nótákkal, amikre jó lesz kicsit kiszakadni a FOO-ra jellemző „peaceandloveandhappiness” spirálból.

London Grammar @ Sziget augusztus 11.

Ha a letlive.-ra, mint üde színfoltra tekintettünk a Baranya megyei woodstock közepén, akkor a London Grammar ellentéte lesz: az egyhetes Szigetes bulizás és ugrabugrálás közepén remélhetőleg visszarántanak minket a földre és elvarázsolnak arra az egy órára amit a színpadon töltenek. Ehhez nem kell más, minthogy ne délután kettőkor lépjenek fel, hanem mondjuk hajnali kettőkor. Bemutatkozó lemezük tele van remek dalokkal, Hannah Reid énekesnőnek csodás hangja van. És Kedves Olvasó, ha azt gondolod, hogy soha életedben nem hallottál London Grammar dalt, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi tételt. Na ugye!

Macklemore & Ryan Lewis @ Sziget ???

Világsztárok a Szigeten! Mármint olyan igaziak. Akiknek a dalai ömlenek a kereskedelmi rádiókból, a Viva TV-ből és gyakorlatilag nem mehetsz el egy plázába a csajoddal fehérneműt vásárolni, hogy ne hallgasd meg legalább 3 slágerüket. Furcsa dolog ez, és nyilván a mi nyálelválasztásunk is jobban beindul a QOTSA koncertjére a Hajógyárin, de semmiképp nem mehetünk el Macklemore és hű fegyverhordozója, Ryan Lewis budapesti bulija mellett. Egyrészt a fent említett okok miatt (a legaktuálisabb név az idei lineupban), másrészt mert egyáltalán nem szar a zene, amit csinálnak.  Akár nevezhetném igényes popzenének is. A Thrift Shop pedig nemcsak, hogy a tavalyi év slágere, de egyszerűen megunhatatlan mind a mai napig.

Megadeth, Limp Bizkit, Rob Zombie, Powerman 5000 @ Budapest Park június 16.

Nos ehhez a névsorhoz nincs mit hozzáfűzni. Ezerrel dübörög a Park, az idei nyár minden bizonnyal erről a helyről fog szólni a felújított Akvárium mellett a Budapestiek számára. Ezen az egy napon pedig érkezik 3 igazi alapvetés a keményebb műfaj kedvelői számára: Megadeth, Limp Bizkit, Rob Zombie. A triumvirátus középső tagját én a magam részéről be tudnám helyettesíteni pár izgalmasabb magyar bandával, de már csak a sort kezdő Dave Mustaine-ék miatt is kötelező a program. A június 16. már hosszú hetek óta vastag filccel jelölt nap a naptárban, addig is erősítsétek a nyakatokat, növesszétek a metálos sérót mert olyan szabadtéri zúzda várható ezen az estén, amelyre nem volt példa hazánkban… Mióta is?

Miles Kane @ Sziget augusztus 13.

Miles Kane sokáig arról volt híres, hogy Alex Turner nagy haverja és összehozták az eddigi első és utolsó The Last Shadow Puppets lemezt, amely akkoriban egy külön műfajt és minőségi szintet képviselt. Aztán Miles lassacskán elkezdte építgetni saját karrierjét (otthagyva The Rascals nevű középszerű bandáját). Eddig két lemeznél jár, és ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy melyik sikerült jobban. A tavalyi Don’t Forget Who You Are zeneileg talán kicsit sokszínűbb, pedig nekünk nem volt bajunk a „pure rock and roll” Miles Kane-nel sem. Az ilyesfajta zene amúgy is hiánycikk a Szigeten, szóval egyelőre az idei program egyik legfontosabb tétele az ő fellépése.

Palma Violets @ Sziget ???

Velük vigyázni kell! Egylemezes banda, akik tavaly dobbantottak nagyot debütálásukkal, mely a 180 címet kapta. Ezzel egy időben elkezdte őket a szigetországi sajtó (élén persze a mindig objektív  NME-vel) körbenyalni őket. Ezzel nincs probléma abból a szempontból, hogy tényleg remek kis punkos rocklemezt tettek össze a srácok, pár emlékezetes slágerrel (Best of Friends, Tom the Drum). Viszont még szemtelenül fiatal bandáról van szó, akikkel kapcsolatban fennáll a veszélye, hogy beüt náluk a nagyobb a füstje, mint a lángja effektus. Ne legyen így, és üvöltsük artikulátlanul a vöröslő fejű brit vendégekkel, hogy „I wanna be your best friend!”

Queens of the Stone Age @ Sziget augusztus 10.

Az önismétlést elkerülendő, álljon itt Josh Homme-ék tavalyi Voltos koncertjéről írt beszámolónk. Akkor már az első nap megadták nekünk, amiért Sopronba zarándokoltunk: a fesztivál legjobb koncertjét. Csak remélni tudjuk, hogy idén is hozzák a minőséget (esetleg még 20 perc zenélést), mert amúgy minden adott: egy tavalyi hibátlan nagylemez, egy kappan hangú rockisten és egy vérprofi zenekar.

Sick Of It All @ Budapest Park július 22.

A Sick Of It All tökéletes példája annak, hogy a csőnaciban elénekelt popslágerekből ki lehet öregedni, de a kőkemény rockzenéből soha. Lou Koller és bandája újabb bizonyítékait szolgáltatják annak, hogy a húzós riffek konzerválnak, mivel kompániájuk nem kevesebb, mint 28 éve űzi az ipart. Már megfordultak Magyarországon többször is, maguk mögött nem hagyva semmi egyebet, csak romokat. Valami hasonló várható július 22-én a Budapest Parkban is. Elvileg az idei évre van ígéretünk a bandától egy újabb nagylemezre, de igazság szerint mi egy best of műsorban is kiegyeznénk. Sőt!

The Offspring @ PaFe június 8.

Akár legyinthetnénk is az Offspringre, mert már rég kimentek a divatból, meg elég ciki a hidrogénezett haj 50 évesen, de a helyzet az, hogy a Twisted Sister PaFés haknija óta tudjuk: a Pannónia Fesztivál és közönsége valahogy „meg tudja szépíteni” ezeket az embereket és elavult zenéjüket is. Olyan ez, mint az EFOTT-on Korda Gyuri bácsiék bulija. Valószínűleg így lesz ez a The Offspring fellépésével is, akik ugyan még próbálkoznak (legutóbbi lemez 2012-ben), de a közönség úgyis csak a Pretty Fly-t akarja majd hallani negyvenszer.

The Strypes @ Volt július 6.

Az ír The Strypes lesz az Arctic Monkeys előzenekara a Volton (ő előttük pedig az Ivan & the Parazol játszik). A szemtelenül fiatal banda a mi érdeklődésünket is felkeltette tavaly, be is válogattuk őket év végi album best of-unkba. Ugyan nem ők találták fel a spanyol viaszt (faék egyszerű rock and rollt nyomnak), de műfajuk keretei között nagyon jól bánnak a szűkös eszköztárukkal. Valószínűleg sokan csak azért fognak közelebbről megismerkedni velük, mert foglalják már a helyet, hogy testközelből láthassák Alex Turneréket, de a helyzet az, hogy a The Strypes önmagában is érdemes a figyelemre.

Vigyázat! Esetlegesen feltűnhet a jövőben a cikksorozat harmadik része is, kiegészülve a legfrissebb bejelentésekkel!