Természetes Fényben: Dürer Kert

Természetes Fényben sorozatunk –egyelőre- utolsó budapesti állomásához érkezett. Talán ha akartunk sem találtunk volna ennél megfelelőbb klubot erre az alkalomra: a helyszín a városligeti fák szomszédsága, az Ajtósi Dürer sor 19-21 számok alatti épület. Kintről egy hangulatos kis rendezvényhelyszín benyomását kelti, de mivel itt éppen felújítják a járdát, haladjunk is beljebb, nézzük meg belülről a Dürer Kertet!

n-453

A bejáraton áthaladva egyből az előtérbeli nagy pulttal találjuk magunkat szemben. Ez a –jelenleg dekorálás alatt álló helyiség- köti össze a Dürer több fontos részét is: balra a csendesülős, szemben a kert, jobbra indulva a koncerttermek közelíthetőek meg. A díszítés igaz, még nem készült el, de a plafonról lelógó lámpabúraként használt piásüvegek igazán kreatívak. Kezdjük a sétánkat a nyugisabb, ücsörgős rész felé!

Ez a része a Dürer Kertnek nyitás óta változatlan formában üzemel. Itt vannak régi kanapék, székek, asztalok, a falon öreg képek, klasszik tv-k, egyszóval tiszta romkocsma hangulat lengi be a teret. Szenohradszki Istvántól, a Dürer sajtóreferensétől megtudtuk, hogy itt összesen négy kisebb teremből áll össze a tér, amikben összesen akár százhúsz fő is kellemesen szórakozhat. Igény szerint tudnak ide bárpultot is tenni, illetve bérbe is adják ezt a részt is (gyakorlatilag az összes többi teremhez hasonlóan, ahova később is megyünk majd) céges rendezvényekre, zártkörű bulikra. A büfében mellesleg változatosabb az ételek felhozatala, mint a szokásos Nógrádi-Mogyi kombó, ez nem elhanyagolandó!

Utunkat a kert felé folytatjuk, illetve csak folytatnák, mivel az időjárás miatt (november van) a kertnek csak egy része van megnyitva. Amikor ugyanis beköszönt az ősz, a kert egy részéből fedett téli kertet varázsolnak a munkások, ahol DJ-k szoktak különböző bulikat tartani, vagy csak amúgy ücsörögni az emberek. Ezen a területen kell keresztülhaladni a dohányzó részhez (ami gyakorlatilag a nyáron kerti színpadként működő tér). Ez a hely nyáron igazán élettel teli, mi is többször ültünk be (illetve ki) ide csak egy sörre, vagy buliztunk itt koncerteken (például pár éve a Hiperkarma visszatérésén). A koncerteknek a környék lakói miatt este tízkor véget kell érniük, de az élet ezután sem áll meg, halkabb programokat egész éjjel tartanak a kerthelyiségben. Sajnos mivel már hivatalosan bezárt a kert, így nem nézhettük meg közelebbről a terület végében álló öreg buszt, ahova naposabb időben fel lehet ülni sörözni (ilyenkor vannak itt pingpongasztalok is és mindenféle egyéb móka).

Mivel az idő igencsak fagyos, nézzük meg a koncerttermeket! Az erre vezető folyosó éppen átalakítás alatt van (képzőművészek díszítik, csakúgy mint a csendesülős részt és az előteret) és hamarosan különböző művészek képeit lehet majd megcsodálni a falakon, ugyanis nemsokára kiállítás is nyílik ezeken a falakon.  Még a kisterem előtt találjuk jobb oldalon minden tini álmát, a backstaget, egészen pontosan így néz ki:

(kép)

Maga a kisterem kb. százötven fő befogadására alkalmas, kisebb koncerteket szoktak itt rendezni. Külön figyelmet érdemelnek a falak mentén elhelyezett szoborinstallációk, bizonyos mennyiségű ital után elég félelmetesen hatnak, ebben biztosak vagyunk. A folyosón továbbhaladva találjuk a ruhatárat és a mosdókat is az egyik oldalon, a másik oldalt pedig végig a fal menténk régi buszokból kiszerelt üléseken pihenhetnek az elfáradt bulizók. Igazán hangulatos (és nem mellesleg praktikus)!

A nagyterem több, mint háromszáz embernek nyújt kiváló szórakozást, bár ottlétünkkor egy ekkora őrült bulit nehezen tudtuk elképzelni, ugyanis egy aktuális program miatt szépen rendezett széksorok fogadtak minket a nézőtéren. A terem hátsó felében találunk egy bárpultot is, ahol rendszeresen nagy a tömeg programok idején, de ez nem is csoda, hiszen mit is várhatunk kb húsz méterre a színpadtól.

A Dürer Kertnek vannak még az emeleten is különféle rendezvénytermei, amiket igény esetén bérbe adnak, azonban már ezek alapján is láthatjuk, hogy nem egy amatőr klubbal van dolgunk. A Dürernek az öt éves pályafutása alatt sikerült magát Budapest egyik meghatározó helyévé kinőnie, ahol nem csak zenei programok vannak (elég csak a sörbringára gondolni). Mi nagyon kedveljük a Dürer Kertet, egy üde pontja a városnak a Liget mellett, reméljük még sokáig megmaradnak még ebben a formában, mi még biztos jövünk ide sokszor!

További képeink a Facebookon, köszönjük a lehetőséget Szenohradszki Istvánnak és a Dürer Kertnek!