A Liszt Ferenc Kamarazenekar kortárszenei sorozata az A38 Hajón

A 2012/13-as évadban 50 éves jubileumát ünneplő együttes az A38 Hajóval együttműködve három koncertből álló kortárs zenei sorozatot mutat be a hajó kiállítótermében. A budapesti komolyzenei életben újdonságnak számító helyszínen a 2012. november 27-én induló hangversenyek könnyen befogadható vonószenekari művek mellett kamarazenei darabokat ígérnek.

Az ünnepélyes évadnyitóját is az A38 Hajón megrendező Liszt Ferenc Kamarazenekar az együttműködés folytatásaként kortárs komolyzenei sorozatot indít a kulturális központban. A 2012. november 27-én, 2013. február 26-án és április 10-én hallható koncerteken kortárs magyar zeneszerzők ismert és kevésbé ismert darabjait mutatja be az együttes, s az estek különlegessége, hogy a hangversenyek előtt a szerzők személyesen is ismertetik a darabok hátterét. A Duna közelsége és a főváros esti fényei egyedülálló atmoszférát teremtenek a koncerteknek, melyekről tv-felvétel is készül.

A sorozat helyszínválasztása szimbolikus: a Liszt Ferenc Kamarazenekar sikertörténete az 1970-es évek eleji földközi-tengeri hajóutakhoz kötődik, hiszen a Mermoz és Renaissance nevű hajókon adott koncerteken ismerkedtek meg a zenészek azokkal a világhírű szólistákkal, akik a közös fellépések után külföldi turnékra kérték fel az együttest. Többek között Maurice André, Msztyiszlav Rosztropovics, Jean-Pierre Rampal, Isaac Stern zenei barátsága jelentette a belépőt a nemzetközi komolyzenei életbe, amelyek az 50 év sikereit az 1970-es, 1980-as években magyarként elérhetetlennek tűnő európai, észak- és latin-amerikai, japán és ausztrál turnékkal megalapozták.

Nekünk akkoriban nem volt igazi mintánk”- mesél Rolla János, az együttes művészeti vezetője a kezdeti időkről. – „Rá kellett jönnünk mindenre, hiszen a világban is talán csak négy-öt olyan együttes létezett, amelyekre azt mondhattuk, hogy klasszis kamarazenekar. Úgyhogy folyamatosan próbáltuk gyűjteni az információkat. Emlékszem, amikor a Moszkvai Kamarazenekar játszott a Zeneakadémián, rájöttünk, hogy mindent egész másképp csinálnak, mint az I Musici zenészei. Aztán ott volt a Britten-féle English Chamber Orchestra, a maga hatalmas hírnevével, és elképesztő technikai megoldásaival. Végül is az ember a sok tapasztalat után ott köt ki, hogy mégis az lesz a legjobb, amit már elindított. A Liszt Ferenc Kamarazenekarra mindig rá lehetett ismerni, most is, de azért ma újra kell értelmezni a saját hangzásvilágunkat.

A párizsi Batofar mintájára létrehozott A38 Hajó különleges, változatos stílusokra nyitott budapesti kulturális központ, ám a sorozat befogadása számukra is új zenei vállalkozás, hiszen kortárs komolyzenei koncerteket még nem hallott a más műfajokhoz szokott intézmény közönsége. A Duna közelsége és a főváros esti fényei a koncerteknek egyedülálló atmoszférát teremtenek, melyekről tv-felvétel is készül.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora volt, akinek a halála után, 1979-ben, Rolla János kiváló hegedűművész vette át a zenekar irányítását. Közel fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet, és felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, valamint az amszterdami Concertgebouw-ban is. Rendszeresen hangversenyeznek Európa szinte minden országában: felléptek többek között Ascona, Besançon, Edinburgh, Flandria, Helsinki, Luzern, Montreux, Prades, Salzburg, Santander és Moritzburg, Menton híres fesztiváljain. Többször is meghívták az együttest az Egyesült Államokba és Japánba, de eljutottak Dél-Amerikába (melynek során többek között Buenos Aires és Sao Paulo hangversenytermeiben játszottak nagy sikerrel), Indiába és Kínába is.

Koncertjeiken és lemezeiken olyan kiváló szólistákkal muzsikáltak együtt, mint Szvjatoszlav Richter, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, David Ojsztrah, Henryk Szeryng, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Kocsis Zoltán, Maurice André, Martha Argerich, Pierre Fournier, Heinz Holliger, Schiff András, Pauk György, Frankl Péter, Hansjörg Schellenberger, Starker János, Midori vagy a Laredo Trio. Repertoárjuk a zeneirodalom igen széles skáláját fogja át a barokktól a klasszikus és romantikus darabokon át a kortárs művekig. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, az Erato, a Teldec, az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classic kiadókkal. Legtöbb felvételük a Hungarotonnal készült, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év Hanglemeze címet.

A sorozat további programjai:

2013. február 26., 19:30, A38 Hajó

Vajda János: 4. vonósnégyes

Közreműködik: Tfirst Péter és Hargitai Géza – hegedű, Lezsák Attila – brácsa, Rózsa Richárd – gordonka

Orbán György: Bálzene Rasumovszkij grófnak

Közreműködik: a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2013. április 10., 19:30, A38 Hajó

Kodály Zoltán: Szerenád

Közreműködik: Hutás Gergely és Tfirst Péter – hegedű, Várnagy Mihály – brácsa

Szentpáli Roland: Clarinet rhapsody – octet

Közreműködik: Varga Gábor – klarinét, Lukács Miklós – cimbalom, Zámbó Petra – furulya, Hutás Gergely és Tfirst Péter – hegedű, Várnagy Mihály – brácsa, Rózsa Richárd – gordonka, Horváth Bence Dániel – nagybőgő

Kerék Gabor: Suite a la baroque

Közreműködik: a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar kortárszenei sorozata az A38 Hajón

2012. november 27., kedd 19:30

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő Kiállítótér

Belépő: 1500 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és a LFKZ baráti kör tagjainak: 750 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

Beischer-Matyó Tamás: Grey and White – Serenade for Summer Nights

Közreműködik: Hargitai Géza – hegedű, Várnagy Mihály – brácsa, Rózsa Richárd – gordonka.

Rózsa Miklós: Szonáta két hegedűre

Közreműködik: Kovács Attila és Hutás Gergely – hegedű

Vajda János: Sinfonietta

Közreműködik: a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A38 – Jegyvásárlás
http://www.a38.hu/hu/program/a-liszt-ferenc-kamarazenekar-kortars-koncertsorozata-i