A 2012-es nyár legizgalmasabb fesztiválkoncertjei! II.rész

Még április elején, a Faith No More VOLT-os bejelentésén fellelkesülve készítettünk egy összeállítást az általunk legjobban várt 10 nyári fesztiválkoncertről. Eléggé sok reakció érkezett a cikkre, szóval már emiatt érdemes elkészíteni a második részt. Ezen kívül még indokot szolgáltat, hogy azóta további érdekes „igazolásokat” jelentettek be. Illetve, az akkor megszabott 10-es keret bennünk is hagyott még elvarratlan szálakat (na ennek a mondatnak totál semmi értelme). A lényeg, hogy újabb 10 okot találtunk, ami miatt a horvát tengerpart meg a bécsi fagyizás helyett idén nyáron is a hazai fesztiválokon vesztegetjük pénzünket, időnket, májunkat.

Beerősített a Hegyalja, feltűnt a Fishing On Orfű, a trónon viszont még mindig a Sziget, bár ez nem meglepő. Egy sportműsorban valahogy így jellemeznék a következő 10-es listát. Előre megjegyezném, hogy ez a lista nem a 20.-tól a 10.-ig tartó részét öleli fel a felsorolásnak, sokkal inkább egy később bejelentett vagy konkretizálódott koncertekből összerakott erősen SZUBJEKTÍV lista. Ha jól figyel a Kedves Olvasó, még két mini lemezkritikát is felfedezhet, pedig ez mifelénk ritka, mint a fehér holló.  Amiről szó van,kérem tisztelettel, az 10 nagyon komolynak ígérkező buli. Lássuk hát!

10. Snow Patrol – Volt Fesztivál, június 27.

Pár hete elkezdtem hallgatni a Snow Patrol Fallen Empires című legfrissebb lemezét, csak úgy ráhangolódásképp a VOLT-ra. Így legalább egy kis feszt-hangulatot teremthet az ember, míg a könyvek fölé görnyedve várja az ominózus utolsó vizsgát. Nos, minek után nem ismerem a Snow Patrol korábbi munkásságát (talán még egy dalt az ezredforduló tájáról), így csak az új anyagról tudok nyilatkozni. Nem rossz, viszont jónak egyáltalán nem nevezhető. Van ez a Called Out In The Dark című szám, amit gyakorlatilag az is hallott már, aki az elmúlt fél évet egy hűtőkamrába zárva töltötte. Jó kis nóta, viszont aki azt hallotta, hallotta a teljes Fallen Empires lemezt. És ez annyira nem jó jel. Viszont hangulatos a többi szám is, amelyeket nyugodtan hívhattak volna Called Out In The Dark 2#-nek meg 3#-nak és így tovább. Viszont élőben ha elkapja az ember a hangulatot, biztos bele lehet feledkezni ebbe a betakarózós zenébe (Soundkitchen után szabadon).

9. Kicsillag – Fishing On Orfű, június 23.

Muszáj volt beletennem ezt a koncertet, hogy valamilyen szinten megjelenjen a Fesztblog hasábjain a Fishing On Orfű. Én még ott voltam a legelső Fishingen, azóta viszont minden évben valami keresztülhúzza azon tervemet, hogy végre lejussak az alterfesztre. Ez idén sem lesz másképp, viszont abban biztos vagyok, hogy távollétemben is óriási őrültködést fognak csapni Lovasiék hazai pályán.

8. Kowalsky meg a Vega Big Band – Borsodi Hegyalja Fesztivál, július 19.

Kowékat szeressük. Big Band koncertjüket mi magunk is serényen ajánlottuk pár hónappal ezelőtt. Külön érdekes lesz egy ilyen produkciót látni a Borsodi Hegyalja Fesztivál Slayer és Biohazard „edzette” nagyszínpadán. Ezen az estén a zenekarhoz csatlakozik Szirtes Edina Mókus is, illetve Fankadeli, akinek régebbi, illetve Suhancosos munkásságát nagyon szerettem, az azóta történteket pedig megemlíteni sem szeretném. Viszont attól még nagyon tehetséges, és a Kowalskyékkal közösen készített első dal is bizakodásra ad okot.

7. Danko Jones – Borsodi Hegyalja Fesztivál, június 19.

Ha van zenekar, akikre lehet mondani, hogy szinte hazajárnak Magyarországra, az a Danko Jones. Ez viszont nem probléma egy olyan banda esetében akik minden egyes alkalommal akkora pofont adnak a közönségnek, hogy a fal adja a másikat. Ám ez nem egy fájdalmas, vagy alattomos tasli, hanem egy korrekt módon, előre várható energiabomba, ami elkap és pörget tovább. Tehát röviden tömören: zúzás, Zúzás, ZÚZÁS. A Hegyalján a közönség is tökéletesen megfelelő lesz, szóval mi a magunk részéről első sor. Majd az első monokli után kilencedik.

6. dEUS – Sziget, augusztus 8.

Legutóbbi randevúnk a dEUS-szal felejthetetlenre sikerült. Azóta a srácok nem álltak le, járják Európát, mi pedig csak várunk, hogy ismét részünk lehessen egy ilyen műsorban, amely alatt egyszer meghalunk, kétszer feltámadunk, összetörik a szívünket, felpofoznak, hogy aztán vigyorogva sétáljunk ki a koncertteremből. Nos terem most nem lesz, helyette Sziget Nagyszínpad, viszont ez nem feltétlenült ront az élményen, Tom Barmanék már csináltak fergeteges hangulatot ugyanitt. Ahogy annak idején írtam: zavarba ejtő profizmus, és hibátlanul elővezetett rockzene várható.

5. Everlast –  Borsodi Hegyalja Fesztivál, június 19.

Everlast (született: Erik Schrody) érdekes figura. Elvileg rapper, viszont zenéje gyakorlatilag nem más, mint rockzene (abból is a visszafogottabb, akusztikus fajta). Nem gyakran jár felénk, pedig nem véletlenül népszerű világszerte az eddig 6 nagylemezt prezentáló előadó. Legutóbbi albuma tavaly jött ki, Songs of the Ungrateful Living címmel, erről várható a program nagyobb része. Mi a magunk részéről egy kis léleknyugtatást várunk fellépésétől a Hegyalja metál rengetegében. Bár félreértés ne essék, az ex- House of Pain frontember előadása után irány a Danko Jones és a zúzda!

4. Simple Plan – VOLT Fesztivál, június 27.

Valami zavarbaejtő őrület övezi a kanadai punk (???)-rockereket. Gyakorlatlag sikító tinilányok generálása terén vetekszik a zenekar az Alkonyat szériával, és ez egyáltalán nem túlzás. Amit érdemes kijelenteni első körben a Simple Planről (és ezért már előre készülök, mennyi halálos fenyegetést fogok kapni): zenéjük végtelenül GAGYI. De! Tavaly megjelent lemezüket, a Get Your Heart On!-t hallgatva az ember egy dolgot rögtön megállapíthat: a srácok nagyon értenek ahhoz, amit csinálnak. 3 perces pop dalok némi gitárral eldurvítva. Ugyanezen dalokat kicsit kiherélt hangszereléssel pár éve prezentálhatta volna bármelyik susinacis fiúzenekar. Helyette itt vannak a bermudagatyás szörf-deszkás-punk (???)-rockerek. De valahogy nem tud rájuk haragudni az ember, mert a dalok működnek, így ciki, nem ciki, tuti hogy ott leszünk VOLT-os fellépésükön. Tipp a srácoknak: eme koncerttel előre kárpótolhatjátok csajotokat az utolsó napi Iggy Pop-féle rombolásért!

3.  Alphaville – Borsodi Hegyalja Fesztivál, július 18.

Most erre mit mondjak? Igen, ott leszünk. Igen, be leszünk nyomva kegyetlenül. Igen, minden szám előtt és után üvölteni fogjuk, hogy „foreviján”. Néha majd egy-egy „bikicsunáj” is becsúszik. Ha nem veszi túl komolyan az ember magát és a német bácsikat, akkor komoly eszméletvesztésre lehet számítani a tokaji éjszakában.

Bocsi, ez még mindig magas labda

2. Beardyman – Sziget Fesztivál, augusztus 12.

Beardymanről nem szólnék túl hosszan, megtettem pár napja itt. Amit még egyszer megemlítenék: ez az ember egy állat és egy király. Állatok királya? Oroszlán? Soha.

1. The Killers – Sziget, augusztus 12.

Szerkesztőségünk körében is óriási népszerűségnek örvend Brandon Flowers bandjája, nem véletlen, hogy tavalyi rádióműsorunkba (mely meghallgatható errefelé) két számukat is beválogattuk (na jó, véletlen volt). Ha minden igaz, új albumukat is hozzák a vegasi srácok, amit kíváncsian várunk, ugyanis a legutóbbi nagyot ütött, de már elég régen jött ki (2008, Day and Age). Az eddigi Szigetes Killers koncerteken jól szórakoztunk (bár az egyiket csúnyán lehúzták akkoriban), így most sincs ok az aggodalomra. És ha esetleg összefutnátok a részeg Brandon Flowers-szel a fesztiválon, légyszi kérdezzétek meg helyettem is, hogy mi az Istent jelent az, hogy „Are we human, or are we dancers” ?