PAFE terepszemle

Frissen nyírt fű, orgonabokor, lovak, egy szekér, dombok tetejéről rálátás a Balatonra – Szántódpuszta a béke szigete … ma még. Egy hónap múlva ilyenkor a tájat sátrak tengere tarkítja és teljes hangerővel dübörögnek a Pannónia Fesztivál hangszórói.

Megnéztük neked, hogy milyen a hely, mire számíts a fesztivál alatt.

Másfél óra buszozás után értünk Szántódpusztára, szerintem ez a menetidő a közúton elérhető leglassabb, ennél többet talán csak az fog utazni, aki MÁV-val próbál majd eljutni a helyszínre. Vígasztalhat mindenkit az, hogy Várpalota sem volt közelebb, legalábbis Pestről nézve, mert például a várpalotaiak teljes joggal szomorkodhatnak.

Az új helyszínnek egy óriási előnye van, hogy sokkal, de tényleg sokkal nagyobb, mint a Cseri-parkerdő. A háromszoros területen pedig az eddig megszokott helyett 8, igen jól látod, nyolc színpadot állítanak fel a szervezők!
A szám elhangzása és a szomszéd megkérdezése után – 8, tényleg azt mondta, hogy 8? –percekig méláztam azon, hogy vajon van-e annyi fellépő, hogy jusson minden színpadra?

Mázló Imre a szervezők nevében nem győzte hangsúlyozni, hogy a PAFE mennyire más, mint a többi fesztivál. Mert ők megszólítják a közönséget, beszélgetnek velük és szabadon engedik őket. Persze nem annyira, hogy a skanzen jellegű környezetben kárt tehessenek, de erről majd később.

Nincs sajtótájékoztató nagy bejelentés nélkül, ami nem volt más, mint FLO RIDA, az amerikai hiphop világsztár, aki kis országunkban gyorsan két helyen is fellép, a Megasztár döntőben és a PAFE Nagyszínpadán. A bejelentéssel együtt választ is kaptunk a sajtótájékoztató kínzó kérdésére, hogy mi köze van a Megasztárnak a PAFE-hoz? A műsor – nem szívesen nevezném tehetségkutatónak – még versenyben lévő dalnokai természetesen teljes létszámban jelen voltak a bejelentésen, az ezt bizonyító képek megtekinthetők FB galériánkban. Természetesen a sztáron való osztozással a TV2 a fesztivál egyik fő támogatójává is vált, így kész csoda, hogy gyorsan átfutva a napi programokat nem bukkantam Megasztárosok nevére. A beágyazásra kattintva meghallgathatjátok FLO RIDA üzenetét a fesztiválnak.

De nem csak a sztár bejelentése volt az egyetlen fontos téma. A hat éves PAFE idén nem csak zenei, de egyéb programokkal is várja közönségét. A Bárka színház igazgatójának, Seress Zoltán színművésznek a vezetésével közösségi teret alakítanak ki, ahol aztán mindenki megélheti az előbbiekben emlegetett ‘szabadon engedést’. Mivel a tér kialakításához a Bárka neve társul, ezért én meglehetős izgalommal várom a megvalósítást, Bárkához méltó színvonalra számítok.

2012-ben a Pannónia Fesztivál is környezettudatosabbá válik, vége a szétszórt műanyag korsók korának, jön a Stack-Cup. A többször használható poharak egymásba pakolhatók, így koncert közben elég egy embert meneszteni a nyolc sörért. Természetesen a poharak gyönyörű PAFE mintát kapnak, ráadásul a pultoknál alkoholos filcek is lesznek majd, melyekkel írni lehet a poharakra, így aztán azok akár ismerkedéshez is nagyszerűen használhatók.

Ennyi hír után jöjjön a tényleges bejárás. A fesztivál területét két kapun át lehet majd megközelíteni. A szántódpusztai központ skanzen jellegű, tele szép épületekkel és állatokkal. A fesztiváligazgató megnyugtatott mindenkit, hogy a lovakat, kecskéket, egyéb állatokat elviszik, a terepen csak a hangyák és a tücskök maradhatnak. Az épületekre is nagyon vigyáznak, a károk elkerülése érdekében azok között VIP részleget alakítanak ki, vagyis a nagyközönséget nem engedik a közelükbe.

Míg a Cseri-parkerdő gyakorlatilag sík terület volt, addig a szántódpusztai terep dimbekkel, néhol dombokkal tarkított. Nagyszínpad a dombok alján lévő katlanban, kemping a dombtetőn, a kápolna mellett. A szintkülömbségből és a terület méretéből adódóan a sétálóizmok erős igénybevétele valószínűsíthető.
A terep leírásából már sejthető, hogy akik vízszintes, vagy vízszintes és árnyékos helyet szeretnének sátruk alá, nem árt, ha igyekeznek időben érkezni.
De szomorkodni egy kempingezőnek sem lesz oka, mert nem csak a pazar balatoni kilátást kapják extraként, hanem minden fesztiválok legillatosabb sátrazó helyét is. Talán zsálya volt az a növény, mely kicsit megtaposva elkezdte árasztani magából bódító illatát. A toscanai élményeket idéző illat hatására még én is elgondolkodtam azon, hogy vajon nem kellene-e a bérelt szállást sátorra cserélni?

A sajtóesemény végén a házigazdák még megvendégeltek bennünket egy kis gulyással, kupica pálnikával, pár pohár borral, így aztán nem csoda, hogy visszafelé már egy sokkal jobb hangulatú buszozás részesei voltunk.

A végére egy apróság az autóval érkezőknek: valószínűleg idén a parkolás nem lesz olyan sima ügy, mint volt az a várpalotai helyszínen. Az autósok készüljenek rá, hogy esetleg fizetni kell a parkolóért – az nem tartozik a PAFE területéhez -, vagy kicsit távolabb kell majd parkolniuk. No morgás, napfény és peace és türelem! – utóbbit igyekszem majd én is szemelőtt tartani.

Pannónia Fesztivál, Szántódpuszta, május 24-27. – Fesztre fel!

A bejárásról képeket FB oldalunkon találtok.