Megnéztük, milyen lesz a Zöld Pardon – KÉPEKKEL!

Közvetlenül a tervezett nyitás előtti napon beléphettünk az új Zöld Pardon területére. Még javában folyt a munka, és mint a 0.napra tervezett Tankcsapda koncert reggelén kiderült, sajnos engedélyeztetési problémák miatt az egész nyitó hét programjait törölniük kellett a szervezőknek. Mi azonban most előre tekintünk, elmondjuk, mit láttunk a helyszínbejáráson. Minden fontos tudnivaló a tovább mögött!

Gondolom a ZP körüli történéseket mostanában senkinek sem kell bővebben ecsetelni (ha mégis, akkor tekintsetek erre vagy erre, vagy a ZP blogján, erre), ezért térjünk is rá a lényegre: az engedélyek körüli viták miatt sajnos a teljes nyitó hét programját törölniük kellett a szervezőknek, de ettől függetlenül lesz még idén ZP! Hogy pontosan mikor és melyik zenekarra indul be a nyár leghosszabb fesztiválja, arról később kapunk tájékoztatást, addig is vegyük szemügyre az általános dolgokat: például, hogy hogyan jussunk el az új ZP helyszínére? Segítség lehet az alábbi térkép, melyen a 4-6-os villamostól jelöltük az utat a bejárathoz.


Ugyanezen az útvonalon fog közlekedni minden nyitva tartási napon a ZP-busz, melyre a menetjegy egy útra kerek száz forint lesz. A busz a Petőfi híd budai hídfője és a Lágymányosi híd tövében lévő Pázmány Péter sétány BKV megállóhely között szállítja az utasokat. A látogatók számától függően akár kettő darab, egyenként nagyjából száz fős jármű is szállíthatja a szórakozni vágyókat, és azon sem kell meglepődni, ha nyáron a Margit-szigetről ismerős gumikerekű kisvonattal utazhatunk a koncertekre. A buszok csúcsidőben negyedóránként közlekednek majd, de nagy tömeg esetén sűrűbb indulásokra is számítani lehet.

A kerékpárral érkezők számára két helyen is lesznek kialakítva tárolóhelyek (mint ahogyan éveken át volt az a régi helyen is). Igyekszik a Zöld Pardon mindent megtenni a biciklisták érdekében, ezért a jelenleg még néhol jelöletlen bicikliútra a szórakozóhely bejárata környékén táblákkal felhívják a figyelmet, illetve később tervezik a kerekezők betonútját pár méternyi zöld sávval elválasztani a gyalogosoktól. Addig is figyeljünk egymásra, fő a békesség!

A bejutáshoz ugyanannyi beléptetőkapu lesz igénybe vehető, mint a régi ZP-ben, a különbség mindössze annyi, hogy itt egy helyen lesznek elhelyezve ezek a szerkezetek. Pénzváltásra szintén ugyanúgy lesz lehetőség, mint a régi helyen, a jegyárak pedig a tavalyi szinten maradtak (koncertre általában négyszáz forint, tíz óra után kétszáz forint). A kerületi lakosok idén is számíthatnak kedvezményekre, azonban ezek csak a nyitóbulik után lépnek majd életbe. Szintén folytatódik a Zöld kártya program, a részletek erre olvashatóak, alant pedig az idei kártya látható.

Sikeres belépés után balra található a Szeparé, szemben pedig egy hosszú pult, mely napközben a Menza helyszíne lesz. Idén is lesznek a megszokott pénztárcabarát ajánlatok az ebédelni vágyóknak, illetve a híres séf, Segal Viktor is készít ínyencségeket a dél körül erre látogatóknak. Az ebédelőkre is tekintettel az asztalok közt lesznek napernyők is, a tulajdonosok így próbálják meg orvosolni a fák hiányát, illetve napközbenre a kerítéseket is elbontják a Zöld Pardon körül, így szabadon lehet majd ki-be járkálni. Minden nap reggel kilenctől fél nyolcig a már jól megszokott egyet fizet, kettőt kap akció lesz a Tóbárban sörökre, borokra, üdítőkre, így igazán jó választás lehet nap közben is a ZP. Este is lehet számítani italakciókra, melyekről a havonta megjelenő PestiEst kiadványokból, illetve a zp.hu weboldalról lehet majd tájékozódni. A felsőoktatásban tanulóknak jó hír még, hogy direkt nekik is lesznek kedvezmények, ezek részleteiről később derülnek ki infók.

Változás, hogy az idei évtől csapolt Borsodi lesz kapható a nyár leghosszabb fesztiválján, négy decis poharakban (a Szeparéban lesznek öt decis poharak, de árban arányosan drágábban). Az árak a tavalyi évekhez hasonlóan diákpénztárca-barátak lesznek, ami mindenképpen örvendetes. A koncertek is a már-már megszokott tíz óráig tartanak majd, utána következnek a bulifelelős DJ-k. Ahogyan arról már korábban írtunk, megint lesznek tematikus napok, a kedd például a rock zenéé. Hangerő tekintetében is az elmúlt évekhez hasonlóra lehet számítani, mivel a vonatkozó előírások nem változtak az elmúlt években.

Beljebb haladva a helyszínen jobb oldalon is feltűnik egy pult, szemben pedig a nagyszínpad. Méreteiben ugyanaz a színpad, mint az előző helyen volt, a különbség az előtte lévő téren van: egy hatalmas kör alakú sátrat húztak a koncerthallgatók feje fölé, aminek az esővédő funkciója mellett még zajfogó hatása is van. A színpadtól jobbra található egy nagy ledfal, mely a koncertek alatt a zenekarokat mutatja, utána pedig a djket segíti majd. A színpadtól balra, a híd dombján található egy fából készült lelátó, amiről tökéletes rálátás nyílik a nagyszínpadra, így a megfáradtabb vendégek is élvezhetik például Ganxstáék zúzását április 25-én. Sőt, miután leszáll az este, érdekes fényfestések is feltűnnek majd a lelátó széksorain!

A nagyszínpad mellett elhaladva máris a klubszínpad nézőterén vagyunk, amely szintén fedett. Itt is lesz bőven hely táncolni, például a különleges elektronikai zenés programokra, amiket kifejezetten erre a helyre terveznek a szervezők (egyelőre Palotai fellépése biztos, de érkeznek még hasonlóan nagy nevek a közeljövőben). Ezek az elektronikus bulik várhatóan este tíztől kezdődnek majd, így egy teljes éjszaka áll a táncoslábúak előtt a tombolásra.

Innen balra, a hely „csücskében” található a játéksarok, itt lesznek a játékgépek, csocsók, erőmérők, illetve a mellékhelységek. Mivel a tervek szerint akár egyszerre hatezer fő is szórakozhat itt egyszerre, így előfordulhatnak kisebb torlódások a mosdóknál, azonban ahogy láttuk, megfelelő mennyiségű konténer áll majd rendelkezésre a dolgok elintézéséhez.

Úgy tűnik tehát, hogy a ZP berendezkedett új helyére az elkövetkezendő két évre. Remélem, nem lesz komolyabb baleset a nagy forgalmú hídlehajtó miatt, és a biciklisekkel sem lesz komolyabb konfliktus. Ezen felül kíváncsi leszek, mennyire lesz zavaró az új helyen a napközbeni nagyobb hangzavar az autók miatt, illetve hogyan válik be az elrendezés a Rákóczi híd budai hídfőjénél. Úgy tűnik, a ZP mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a hely is ugyanolyan jó legyen, mint a régi, és meglegy a „zépé fílingje”. Meglátjuk, az első koncertek valamelyikén találkozunk!

További képeket a bejárásról ERRE, a Fesztblog Facebook oldalán pedig a legfrissebb ZP-s híreket is olvashatjátok! Amint kiderülnek részletek a hogyan továbbról, tájékoztatunk titeket! Likeolj minket, mondd el a véleményedet!