PaFe – már csak kevesebb, mint 45 nap a kapunyitásig!

Bizony-bizony, a tavasz első napjai után már nem kell sokat várni kedvenc nyárindító fesztiválunkra sem. Idén május 24-27-ig, a pünkösdi hétvégén rendezik meg a Pannónia Fesztivált a balatonparti Szántódpusztán. A helyszínváltozás körül úgy tűnik, csillapodtak a kedélyek, immár mindenki nyugodtan készülődhet az év első jelentősebb szabadtéri zenei fesztiváljára. Az elvárásokról és a jelenlegi állapotokról a hajtás után!

Kezdjük az elején, az előkészületekkel: a fesztivál honlapja nagyon készségesen ajánlja nekünk a balatonfoldvar.info.hu weboldalt, ha esetleg szállásra lenne szükségünk a rendezvény idejére. Bár a link sajnos nem működik kattintásra, átmásolva a keresőmezőbe máris szálláshelyek tengerét találjuk, így akár interneten lefoglalhatjuk apartmanunkat vagy szobánkat a PaFétól nem messze. Azonban, akik szeretnének megszállni valamelyik közeli helyen, azok igyekezzenek, hiszen rohamosan fogynak a helyek a környéken!

Az igazi PaFe feelinghez azonban nem feltétlenül van szükség különszállásra, elég, ha 24-én reggel a hónunk alá csapjuk kedvenc három másodperces sátrunkat, és uccu neki! Akik autóval tervezik az érkezést, nekik van egy jó hírünk: a fesztiváltól nem messze a szervezők fizetős őrzött parkolót fognak üzemeltetni, így a kocsi miatt nem kell aggódniuk a vezetőknek. A vonattal érkezőknek viszont rossz hír lehet, hogy eddig még nem érkezett információ, vajon lesz-e idén is 50%-os menettérti kedvezmény a PaFén bulizóknak a MÁV-Start jóvoltából. Minden esetre érdemes a fesztivál előtt közvetlenül érdeklődni az esetleges kedvezményekről. A vonatozóknak Szántód-Kőröshegy vasútállomást ajánljuk leszállásra, ez helyezkedik el legközelebb a fesztivál bejáratához.

A fesztivál kapui csütörtökön 14:00-kor nyílnak meg, várhatóan ettől az időponttól kezdve vehetik át a hosszú sorokban várakozók az érvényes karszalagjaikat a megfelelő konténereknél. Többéves tapasztalatból mondhatjuk, ilyenkor az az igazán nagy király, aki megőrzi hidegvérét és nem idegesíti fel magát azon, hogy mellette valaki torkaszakadtából követeli a saját karszalagját. Alaposan nézzük meg, melyik sorba állunk be (néha nem teljesen egyértelmű, kinek hol kellene átvennie a jegyét), utána pedig fő a türelem! Ha pedig mégis elfajulnának a dolgok, gondoljunk Seress Rezső Szeressük egymást gyerekek című számára, és nyissunk még egy sört!

A beléptetés ezek után már gördülékenyen szokott menni, azonban itt is érdemes egy-két szabályra felhívni a figyelmet: a szokásos dolgoktól eltekintve, amit egy fesztiválra sem engednek be (szúró-vágóeszközök, kábítószer, stb), nem szabad semmiféle ételt és italt bevinni (amennyiben lisztérzékeny, cukorbeteg vagy, vedd fel a kapcsolatot a szervezőkkel)! Ez azért van, mert a benti árak igen kedvezményesek, tavaly például 350.- forintért fogyaszthattunk malátakoktélokat (valamilyen okból csak délután kettő óra után, ugyanis addig egy kocsma sem nyitott ki), és egy pomposért sem kell 6-700.- forintnál többet fizetnünk. Ezen kívül a beléptetésnél még érdemes vigyázni a szegecses övekkel, láncokkal, fémbögrékkel, ugyanis ezeket is elkobozhatják a biztonsági őrök.

A véglegesnek tűnő programtervből sok minden kiderült: egyrészt idén nem lesz külföldi sztárfellépő, mint tavaly a Twisted Sister, sem pedig ráadás nap, ellenben minden nap lesz olyan program, ami kihagyhatatlan. Első nap kezdésként nehéz jobb együttest találni, mint a Presszó Tangó Libidó a Zeneszöveg sátorban fél hattól, akiket már csak a nevük miatt is érdemes meghallgatni. Hattól kezd a nagyszínpadon a Lord, őket is kár lenne kihagyni, ahogy egy-két szám erejéig érdemes a Konflikt zenéjébe is belehallgatni a metál sátorban. Innen még pont elcsíphetjük Deák Billéket a nagyszínpadon, és akár le is táborozhatunk oda a következő Subscribe és Tankcsapda koncertekre. Így sajnos ki kell hagynunk a tízkor kezdő Bohemian Betyarst, de sajnos Lukácsék új gitárosát, Sidit mindenképp meg kell hallgatni élőben is. Lezárásként még fél kettőtől jöhet egy Feshfabrik, de csak akkor, ha még bírjuk az iramot.

Második nap aztán hattól kezdődnek az igazi programok, Grenmáékat mindenképp megéri megnézni a nagysátorban. Ezután gyakorlatilag e helyszín és a nagyszínpad közt ingázhatunk, mert előbbin egymás után jönnek a Mocsok 1 Kölyök, Kerekes Band, Magashegyi Underground, Kesh, utóbbin pedig héttől a Csík Zenekar, 30Y, Road, Auróra, és a Supernem. Igaz, hogy Papp Szabiék éjjel egykor kezdenek, és valljuk be, igazán jó koncerteket szoktak adni, de azért nem illik elfeledni háromnegyed kettőtől a Kovbojokat sem!

Szombaton aztán fél hétkor kezdhetünk a PASOval a nagyszínpadon, utánuk következik ugyanott a Kiscsillag. Lovasiék közben zúz még a Hősök és a Fish! a nagysátorban, majd a nagyszínpados Quimbyvel párhuzamosan kezd a metál sátorban az Ossian, így mindenki megtalálja magának a kedvére valót. Az egy időben lévő Copy Con, Brains és Punnany Massif hármas után már csak egy kötelező pontja maradt az estének, ezt pedig mindenki vésse fel nagy betűkkel: Soerii & Poolek, fél egy, nagysátor.

Az utolsó nap is lesznek még jó programok, hattól kezd az Idoru és Maszkuráék is, fél héttől pedig a Heaven Street Seven a nagyszínpadon, valamint a Kolin. Este nyolctól a Blind Myself, Kowalsky meg a Vega és a Vadfuttik tolják, utánuk következnek Kalapács Józsiék, az Anima Sound System, Péterfy Bori, és az Intim Torna Illegál. Az estét pedig nem is lehetne jobban zárni, mint egy Akela-Ocho Macho-Kutya vacsorája hármassal. Kemény nap lesz.

Hétfőn elméletileg tíz óráig kell elhagyni a fesztivál területét, utána megkezdődik a helyszín bontása. Ha ezek után bármi hiányozna nekünk (a haverokon, a májunkon és a Tankcsapdán kívül), érdemes érdeklődni az információnál, vagy az info@pannoniafesztival.hu címen.

Akit érdekelnek a tavalyi beszámolók, az errefelé kattintson!

Jegyek kaphatóak a Broadway jegyiroda és a Ticketportal hálózataiban, a négynapos bérlet 6900.-, a háromnapos bérlet 5900.-, a napijegy 3900.-os áron. Érdemes elővételben megváltani a jegyet, hiszen így esélyünk lehet megnyerni a kétszemélyes londoni olimpiai utazást! Ezen felül érdemes követni a PaFe FB-oldalát, hiszen egy kis kreativitással vagy gyorsasággal itt is szert tehetünk egy-egy ingyen belépőre.

További részletek:

www.pannoniafesztival.hu

www.facebook.com/pafe2011

www.facebook.com/fesztblog