Száraz lábbal Hegyalján

Hetekkel ezelőtt még körülbelül 30 ezer köbméter víz fedte a Hegyalja Fesztivál területét Rakamaz határában, a Tisza áradásának idején. A víz levonult, csupán a mélyebben fekvő területeken kell szivattyúkkal segíteni, hogy a folyó visszataláljon medrébe. A hegyaljások már a következő feladatokra készülnek: fűnyírásra, szúnyogirtásra és az építésre.

A fesztivál területének már kevesebb mint 1/5-ét fedi még víz, ezért már csak három nagyobb és négy kisebb teljesítményű szivattyú dolgozik a júliusi zenés találkozó területén. Rövidesen munkagépek veszik birtokba a fesztiválterületet: a szemét eltakarítását követően fűnyírók és kaszálógépek jönnek – a rövid fű nem csak a mezítláb fesztiválozóknak fontos, de így a szúnyogoknak is kevesebb búvóhely marad.
A szúnyogok ellen a szokásosnál négyszer nagyobb hadjáratot indítanak idén a fesztiválterületen: kétszer levegőből és kétszer teherautókról irtják idén a repülő vérszívókat – és a négy alkalomból kétszer a kullancsokat is irtják majd.

BASSZUSOKKAL A SZÚNYOGOK ELLEN
A rövid fű, az irtás és a napsütés így idén is ideális körülményeket teremt majd a fesztiválozáshoz: a szervezők arra is készülnek, hogy a talajt később nedvesen tartsák majd, ha túl nagy port vernének fel a hegyaljázók. Az évek során az is kiderült, hogy – bár a szúnyogirtás is fontos – a vérszívók nem bírják a basszusokat, azaz idén például a The Herbaliser, Roots Manuva vagy a Groove Armada koncertje előtt, és a fesztivál teljes ideje alatt sem kell a szúnyogirtót elővenni a hátizsákból.
A kapunyitásig bő két hét van hátra: az építés az eredeti terveknek megfelelően körülbelül másfél hét múlva kezdődik, és a hegyaljások arra is ügyelnek majd, hogy a nehéz munkagépek csak a bazaltutakat használják és így a fűben és a növényekben ne essen kár. Különleges földmunkára idén sem lesz szükség: a talaj agyagos, azaz vízzáró és nem ázik át, így 2-3 napnyi szikkadás után már kezdődhetne az építkezés a területen. Az építmények – ez is kiderült az évek során – nem tesznek kárt a talajban, és a négy nap alatt a több mint 70 ezer látogatót is „jól viseli” a terület.

TOLCSVÁNAK GYŰJTENEK A HEGYALJÁN
A magas vízszint a fesztivál területén nem okozott különösebb károkat, a környékbeli településeken viszont annál inkább. Számos lakóház, épület vált lakhatatlanná, veszélyessé, a Hegyalja Fesztivál környékén sokan szorulnak most segítségre.
Az árvíz okozta károk Tolcsva lakóit hozták nehéz helyzetbe: a Tokajtól csupán néhány kilométerre fekvő falu utcáin sokáig hömpölygött a víz. A falu vendégszeretetét sok hegyaljázó ismeri, ezért döntöttek úgy a fesztiválszervezők, hogy július 14-18-ig, a Hegyalja bejáratánál Tolcsva részére gyűjtik az érkezők adományait.

A HEGYALJA IDÉN
Közel kétszáz fellépő, 10 színpad, pálinkás jóreggeltek a Tisza-parton: a Hegyalja nem pusztán Magyarország egyik legnagyobb zenei fesztiválja, a Hegyalja idén is a nyaralni vágyó fesztiválozók kedvenc helyének ígérkezik: új csónakkikötő, vezetett és kötetlen kenutúrák, strand várja őket a fesztivál Tisza-parti területén.
Esténként a Motörhead, a Groove Armada, Roots Manuva, a Funeral for a Friend, az Ektomorf, a Meshuggah, The Herbaliser, Goldie és még sokan mások gondoskodnak a hamisítatlan Hegyalja hangulatról. A hazaiak közül a Budapest Bártól, a Csík Zenekaron, a Kispál és Kiscsillagon, a Quimbyn és a Belgán át egészen a Subscribe-ig, a The Kollin-ig vagy akár a The Idoru-ig mindenki ott lesz a Hegy’-en. Csemegének két hazai legendát: Ákost és a Tátrai Bandet ajánlunk, ráadásnak pedig a finn Disco Ensemble-t!
A Hegyalja csak egy ugrás: Budapesttől szűk három óra vonattal vagy autóval – és máris a nyár legizgalmasabb forgatagának közepébe érkeznek a fesztiválozók, ahol a metál éppúgy jelen van, mint a világzene és az elektronikus zene.

Kapcsolódó linkek:
www.hegyaljafesztival.hu
www.facebook.com/hegyaljfesztival
http://hegyaljafesztival.freeblog.hu/