Paul Murphy – „The Trip” klubest csütörtökönként a Cha-Cha-Chában

Paul Murphyt a ’70-es évek végén csapta meg a DJ-zés szele, mikor is a londoni „Kingswood Club” promotereként a rezidens DJ nem jelent meg a zord idő miatt…

Ezzel kezdődően a ’80-as években klubok tucatjában játszott Londonban – JAFFAS, „The Electric Ballroom” Camden Townban, „The Wag Club” a londoni Sohoban, ami abban az időben az egyik legmenőbb klubok közé tartozott…

Paul indította a mind mai napig működő(!), legendás „Jazz Room” klubestet Brightonban. Paul olyan hírességekkel játszott, mint Tito Puente & Celia Cruz, Art Blakey & The Jazz Messengers, Jimmy McGriff, Lonnie Smith vagy a Smiths zenekar, melynek első londoni fellépésének DJ-je volt.

’84 és ’86 között a Paladin Records, londoni jazz-kiadót vezette barátjával, mely a Venceremost promotálta, Robert Wyatt és Tracey Thorn (az Everything But The Girl énekese) közreműködésével adtak ki lemezeket.
Mindeközben ’85-ben Paul elnyerte „Az Év DJ-je” címet a WIRE magazinnál.

Eddie Piller (a híres Acid Jazz házigazda) pár év múlva Pault Írországban fedezte fel, titokzatos eltűnése után a londoni klubéjszakákból. Így a Blue Note klub rezidenseként láthatták viszont a jazz-rajongók, Paul újra a táncparkett zsonglőrjeként állt a DJ-pult mögött.

És a nagy visszatérés nem csak DJ-ként, hanem lemezkiadói körökbe is elvezette Pault, így a brit Ashley Beedle alapította – az ő nevét az X-Press 2 formációból halhattuk – Afro Art Records művészeti vezetőjeként és producereként számos megjelenésben közreműködött, – Kid Loco, Ashley Slater, Tito Heron – és jobbnál jobb remixeket készített – Mod’x „The Quest” című száma 2004-ben hatalmas sikereket ért el remixével.

„Jazz Room” – The Spiritual South Mix című számával nemcsak Gilles Peterson szívébe lopta be magát és a BBC Radio 1 – Worldwide Show lemezlistáján az első helyet is elérte, de még a magyar TV közönség is szép ízelítőt kapott, mivel a Kultúrház főcímzenéjeként nagyon sok hazai szívbe is beköltözött a dallam…

A 2004-es évben óriási zenei sikert aratott a Jazz Room.

Pault mint a ’80-as évek Jazz Újraszületésének karmesterét mutatja be az a 3-részes „Jazz Britannia” című dokumentumfilm, mely a brit jazz-dance szcéna történetét meséli el, ami mai napig egy nagyon meghatározó, világszerte népszerű irányzatot képvisel.

Paul az elmúlt években Európa minden országának megmutatta, hogyan lehet megmozgatni az embereket a táncparketten igényesen válogatott zenékkel. Írországtól, Portugáliától kezdve Kelet-Európa összes kisebb vagy éppen nagyobb klubjában játszott, és a többi kontinensen is megmutatta széles zenei tudományának csínját-bínját.

Paul 2000 óta rendszeresen visszajár kis hazánkba. Pécsett és Budapesten is megtáncoltatta a népeket, fővárosunk összes nagy múltú klubestéjén jelen volt: WestBalkán, Cha-Cha-Cha Underground és Terasz (Margitsziget), Cinetrip-Rudas, Mokka Cuka…

Magyarország összes meghatározó DJ-jével és rádiójában játszott – Palotai Zsolt, Infragandhi, Keyser & Shuriken…

A Tilos Rádió és a Radio Café visszatérő vendég DJ-je, több on-line rádióállomásnál játszott.
Paul albuma – „The Trip” –, amely 2006 végén látott napvilágot, nemcsak hogy bekerült a Gilles Peterson Top 5-be, de a nagynevű BBC John Peel-díjat is elnyerte.

A Secta Chameleon csapatával együttműködve hozta össze a „Budapest Chachacha” című opuszt, ami az egyik legkedvesebb helyei közé tartozott Paulnak: „Ez egy olyan hangulatú hely, amit soha sehol nem találnál még egyet a Földön. Megváltoztatta számomra a világot.” Így úgy érezte, erről a kultikus, földalatti klubról kell egy számot írnia.

És most, elérkezett a 2008-as év, Paul nem csak „már-már hazajár Budapestre”; Budapestre költözött és azt mondja: „Budapest – az új Barcelona”.

2008. november 27-től Paul új klubestet kezd a Nyugati téri Cha-Cha-Chában.
Cím: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 63.
Nyitva csütörtök este 10-től hajnali 4-ig.
Belépő nincs.

Minden csütörtökön a Nyugati téri Cha-Cha-Chában „Trip” estje egy funkylatinjazzypsychedelicsoulrockinrollinmovingroovindoinityaknow utazás, a legjobb zenéken és hangulatokon át. November 20-án Születésnapi Nyitóbuli. Ugyanakkor, ugyanott.

Paul Murphy & Marc Woolford Project – Jazz Room (Remix)