Gödörben a gitárprímás

Egyedülálló és elementáris zenéjével alig két éve robbant a köztudatba a „gitárprímás” Both Miklós zenekara, a Napra. Az azóta Fonogram díjas lemezzel is büszkélkedő csapat szeptember 23-án a budapesti Gödör színpadán lép színpadra.

„Képzeljük el: van egy zenekar, amely a bartóki és hendrixi örökséget felvállalva kárpát-medencei népzenét, pesti flaszteron cizellált cigányzenét és pszichedelikus rockzene különös elegyét játssza egy kivételes tehetségű gitárprímással az élen, a háttérben világklasszis dzsipszi cimbalmossal, virtuóz basszusgitárossal, tangóharmonikással, hegedűssel, valamint szólistaként is brilliáns népdalénekesnővel. Elképzeltük? Na, ez a Napra!” – írja a zenekarról egy kritikában – a mások mellett – a Magyarock története című hiánypótló művet másodmagával jegyző Sebők János.

S így folytatja: „Egy újabb magyar világszám, amelynek demofelvételeit meghallgatva a világ egyik legismertebb világzenei producere, Ben Mandelson (mellesleg volt WOMEX-elnök – a világ legnagyobb világzenei vására – és a BBC világzenei díjának zsűritagja) Londonból csak annyit írt e-mailben Budapestre, hogy „Wow!”, s amint tehette, 2007 februárban már utazott is a magyar fővárosba, hogy producerként irányítsa, jegyezze a zenekar első nagylemezét.”

A tradicionális népzene és a zúzós rock, vagy ha úgy tetszik Bartók Béla és Jimi Hendrix örökségének csodálatos szintézise most tehát ingyenes koncerten a Gödörben – mindenki gyönyörűségére.