Második menet

Mára igazi vegyessalátát tervezünk. Ha minden jól megy, lesz itt gyomorszájon rúgás, édes elringatás, zenebohócok, maláj kurvák dögivel, ésatöbbi, ésatöbbi.

A chicago-i Ministry-ről annyit érdemes tudni, hogy zenéjük az elektro-indusztriál és a rock ötvözete. A nyolcvanas évek eleje óta aktívak, a kollektíva két vezérürüje Al Jourgensen és Paul Barker. Csúcslemezeik az 1992-tes Psalm 69 – melyről alapvetéssé vált Jesus Built My Hotrod c. számuk – és a 2004-es Houses of the Molé. Kisebb-nagyobb sikereik ellenére sosem kerültek be a fősodorba, a mai napig megmaradtak félig kultstátuszú hősöknek. Nélkülük nem (olyan) lenne a Rob Zombie, Nine Inch Nails, Marilyn Manson, mint amilyen. Szövegeiket, hozzáállásukat erős politikai kritika jellemzi. Idén járnak először a Szigeten, csütörtökön 18.00-tól zúznak egy órát a Nagyszínpadon.

Lila Downs mexikói indián és amerikai ősökkel büszkélkedhet. Első éveit Mexikóban töltötte el, majd szülei válása után Kaliforniában nőtt föl nevelőszülőknél. Zenéjében a napfényes életöröm ragyogása keveredik keserédesen a tragédiával, akár egy dalba sűrítetve. A kilencvenes évek közepe óta ad ki lemezeket, bennünket legjobban 2001-es Border című munkája fogott meg. Legutóbbi lemeze a 2006-os La Cantina, melynek La Cumbia del Mole c. számából első videóklipje is elkészült. Lila csütörtök este lép fel 19.45-kor a Világzenén.

Jovanotti-t valszeg keveseknek kell bemutatrni: a Lorenzo Cherubini nevén anyakönyvezett fiatalember ifjú korában római egy rádióadónál dézséként kezdte zenei karrierjét. A pult mögül hamar a világot jelentő deszkákra lépett, illetve a kilencvenes évek közepén az MTV Europe VJ-je volt. Eddig hét lemeze jelent meg (a legutóbbi a 2005-ös Buon Sangue), zenei világában keveredik egymással a rock, a reggae, a funky, a rap. Az általa „traditional italian funky”-nak aposztrofált muzsikát 1999 és 2002 után harmadik alkalommal láthatjuk a Sziget Nagyszínpadán csütörtökön 21.30-tól.

Ma még Pop Ivánékra fenjük a füleinket, 23.00-tól a Bahián. Nagyon régen láttuk őket, mert az utóbbi években mindig ütköztek valami másik koncerttel. Öt év távlatából úgy rémlik, hogy anno egyféle artos dzsessz-pop-rock keveréket nyomtak, ezért kíváncsian várjuk, mennyire lettünk szenilisek.

Négy zenekar, négy külön világ a 2006-os Sziget második napjára. Válassz, nézz és hallgass!

2 thoughts on “Második menet

  1. szeretnem kerdezni tisztelettel – melyik sator mellett talalom a malajkurvakat? es van-e olyan amelyiket lehetne esetleg fulon…
    mert egy het alatt szeretnem letudni a pubertanst es azt mondtak a rockandrolsatorral vigyazni kell.

    Koszonom valaszotok – igyekszem nagyon!

  2. warnerbros

    kedves drgonzo,

    a maláj kurvák tartózkodási helye pontosan nem meghatározható, mert folyamatosan mozgásban vannak. viselkedésükre jellemző, hogy amikor már nagyon jól érzed magad, egyszer csak feltűnnek. mi tegnap láttunk hármat is, de nem mertük megszólítani őket, csak néztünk bambán

    üdvözlettel:

    [wb]

Comments are closed.