Az amcsi Tortoise végre hozzánk is eljut!

Egy klasszikus zenekar első, igen, első magyarországi fellépése! A posztrock stílusteremtő együttese, a „mindenidők” listák egyik állandó helyezettje, a „látnodkellmielőttmeghalsz” kategória kihagyhatatlan tagja, a Tortoise új, igen, új lemezét mutatja be az A38 Hajón!

A sok kritika ellenére nemigen lehet panasz a magyarországi koncertkínálatra. Azonban van egy zenekar, ami még sosem lépett fel itthon, pedig vele kapcsolatban sorjáznak a „stílusteremtő”, „megkerülhetetlen”, „alapvető” és hasonló jelzők. Ez a zenekar a chicagói Tortoise, a modern posztrock egyik legfontosabb, sokak által követett-másolt együttese.

Az 1990-ben alakult, igazából behatárolhatatlan stílusú zenekar az elmúlt negyedszázad alatt mindössze hét lemezt jelentetett meg, de ezek szinte mindegyike klasszikussá vált. Különösen a második, a Millions Now Living Will  Never Die, amit sokan a posztrock legfontosabb produkciójának tartanak. Azonban a Tortoise jóval több, mint egy aránylag szűk stílusmeghatározás. A hatvanas-hetvenes évek krautrockja éppúgy jelen van zenéjében, mint az akusztikus kombó-jazz (például a csodálatos TNT albumon), a minimalizmus, az ambient, az elektronikus kísérletek, a szintipop, a progresszív rock.

A tagok mindegyike elképesztően felkészült multiinstrumentalista, így aztán a Tortoise az egyik leginvenciózusabban hangszerelő zenekar. Hol két basszusgitár adja a dallamot, hol a jellegzetesen csengő-bongó gitárok, amik alatt finoman pulzál a programozott dobgép, mondjuk vibrafon-marimba párossal kiegészülve.

A Tortoise legutóbbi lemezét hét évvel ezelőtt jelentette meg, de nemrég szép lassan szivárogni kezdtek a hírek az új albumról. A 2016 januárjában megjelenő The Catastrophisthoz nagyszabású turné kapcsolódik majd, aminek magyarországi állomása az A38 Hajón lesz. Az utóbbi húsz év egyik legnagyobb hatású zenekara, a Tortoise először Magyarországon!

Tortoise (USA) lemezbemutató
2016. február 17., szerda 20:00
A38 Hajó
Jegyár: 5900 Ft, elővételben: 5500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.