20 nap múlva kezdődik a nyár Bánkon, avagy Bánkitó 2015 ajánló

Húszat kell már csak aludni és kezdődik a nyár legbékésebb fesztiválja, ami annyira elüt a hazai felhozataltól, hogy a szervezők előszeretettel hagyják el még a „fesztivál”-jelzőt is neve mellől. Erre minden okuk meg is van, mondjuk miért.

Mert Bánk annyira chill, annyira goin’ easy, annyira leisure and pleasure hogy arra szavak sem nagyon vannak. Itt nem látsz egyetlen reklámos molinót sem (esetleg valamelyik civil szervezet nevével feliratozottat, de az más tészta). Nem nyomnak a kezedbe repi strandlabdát ha beregisztrálsz egy iPaden valami nyereményjátékra. És itt nem látsz nagyon zenekaros pólókat áruló merch sátrat sem. Amit itt látsz, az egy igen magas egy főre eső szakáll-man bun-szarukeretes szemüveg és vádlira tetovált Om-jel arány. Meg persze láthatsz remek koncerteket meg színházi és közéleti programokat, mert végső soron azért jöttél, nem?

Az idei év zenei felhozatala ismét ügyesen egyensúlyozik a már ismertebb zenekarok (nem Omega Oratórium) és a teljes underground félhomály képviselői között. Az iszonyat hangulatos Tószínpadon lesz többek között Képzelt Város, Van Filmzenekar, Margaret Island, Middlemist Red (tavaly eszetlenül jó koncertet adtak ugyanitt) és Szabó Benedek és a Galaxisok. Az Északi Színpadon Péterfy Bori, AKPH és Mary Popkids akiknek a neve mond sokaknak valamit, de én azt gondolom így látatlanban a Retardált Brothers is megér egy misét. A lineup igazi sava-borsát az S*10 Űrcirkusz (valóban egy cirkuszi sátor!) felhozatala adja meg, lesz Bobakrome, Sör és Fű, Volkova Sisters és Grand Mexican Warlock is.

Amúgy meg lehet hajnalig táncolni a Roburnál, mert a Bánkitó nem az rendezvény, ami napkelte előtt elengedi a vendégei kezét.

De hogy kicsit útjára engedjük a bennünk fontoskodó zenebuzit, érdemes a többi programot is átböngészni! Az idei év jelmondata: mindenkinek több oldala van, de legalább kettő! Ezt napjainkban sokat elfelejtik a hármas metró lepukkant kocsiaitól az Országházig mindenhol, így igen találó az idei témaválasztás és a hozzá kapcsolódó közéleti programok. Közel 50 civil szervezethez lehet betérni egy kis eszmefuttatásra, ha valaki nem találná magában azt a bizonyos másik oldalt, vagy szeretne még többet megismerni.

A színház szerelmesei is megtalálják a számításukat egy fröccsel a kezükben, jön Bánkra többek között a HOPPart Társulat, a Szputnyik Hajózási Társaság és még jó néhány független brigád.

Forrás: mindennapszamit.hu

Akit még tovább kell győzködni, az üsse be a gúgliba, hogy Bánki-tó és ámuljon, milyen csodálatos helyszínen rendezik a fesztivált. Vagy olvassa el tavalyi beszámolónkat, amiből kiderül, miért került be idén az elsők között a naptárunkba az idei Bánkitó dátuma. Szóval a stégeknél találkozunk, rosszkedvet, hétköznapokat és stresszt tessék otthon hagyni. Vagy végül is jöhetnek, az érkezés után úgyis azonnal szertefoszlanak.

Bánkitó

2015.07.16-18.

Bánk

Hivatalos honlap

Facebook oldal

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

A hónap műtárgya: Blur – The Magic Whip (lemezkritika) Megmondom őszintén nem voltam soha Blur-ös. Fiatal koromnál fogva nekem ez a britpop hajcihő kimaradt, akkoriban max a Halász Judit vs. 100 Folk Celsius vitában tudtam volna jó szívvel igazságot tenni. Később meg inkább az Oasis került a látókörömbe,...
Risza-risza Eszperanzá! – Che Sudaka dupla koncertkritikia Szeptember hatodika érdekes egy nap volt: gyakorlatilag egész Budapest ezt a napot választotta arra, hogy elbúcsúzzon a nyártól. Még egy utolsó körre mindenki fel akart ülni a YOLO vonatra, mielőtt beköszönt az ősz, elindul az egyetem vagy eldurvul a...
Sok újdonság és rohamosan fogyó jegyek az idei Szigeten Rengeteg újdonság, részletes színpadleírások, rohamosan fogyó jegyek: itt tart jelenleg a 2018-as Sziget Fesztivál. A mai sajtótájékoztatón ismét kicsit közelebb kerültünk az idei Love Revolution Sziget megismeréséhez és nem is tarjuk magunkban ezeke...