Peace, love, happiness Pozsonyban – Uprising Festival

Mi ugrik be először Szlovákiáról? Sztrapacska? Fasza síterepek? Jégkorong? Nos, északi szomszédainknak fesztivál téren sem kell nagyon szégyenkezniük. Az egy dolog, hogy ott van nekik az európai viszonylatban is különleges miliővel és felhozatallal rendelkező Pohoda, ám itt nem áll meg a tudomány, ha a Szlovákia + fesztivál szavakat párosítjuk. Itt van például az Uprising feszt, ahol valószínűleg a legfeszkósabb pillanat az lesz, amikor egyszerre akarod megtartani a telefonod és a Google Translatorba bepögyögni a szlovák fordítását annak, hogy „merre van a sátrad bébe?”. Ez ugyanis egy kétnapos reggaefesztivál a javából!

Augusztus 21-én és 22-én két napra a környék rasztái birtokukba veszik Pozsonyt, hogy az élő zene szent oltára előtt egyesüljenek. Nem egy szimpla egyszínpados mini táborról van szó, hanem egy nemzetközi (és ami még fontosabb: minőségi!) fellépőkkel megtámogatott lineuppal rendelkező programról. Nézzük kikre lehet bólogatni a két nap során!

Legendákból nem lesz hiány, az egyik húzónév egyértelműen a birminghami UB40, akik laza 18 nagylemezzel a zsebükben érkeznek. Sok újdonságra tőlük azért nem kell számítani (bár 2 éve összepakoltak egy új anyagot), de hogy a szórakoztatást igazán magas szinten művelik, arról már sokszor megbizonyosodhattunk itthon is.

Nemrég adott a Millenárison brutál jó koncertet az amerikai-zsidó rapper, a termetes szakálla nélkül Schiffer András hasonmásnak sem utolsó Matisyahu, aki olyan csodabogár a könnyűzenei palettán, hogy minden alkalmat meg kell ragadni, amikor az ember élőben láthatja és hallhatja.

Ezen kívül jön még például a beatbox leglazább arca, Beardyman, a műfajon belül már-már istenségnek számító Bunny Wailer, akik pedig a kicsit vadabb ütemekre jönnek ritmusba, jól ellesznek a Dope D.O.D. döngölésével.

Egyébiránt nem mi találjuk épp fel a spanyol viaszt, csak éppen jelezzük: ha már unjátok a hazai felhozatalt és mondjuk nem engedtek el melóból a Reggae Campre, akkor érdemes alternatívanként megfontolni az Uprisingot. Minden évben rengeteg hazánkfia keresi fel a fesztivált, és eddig mindenkitől csak pozitív élménybeszámolókat hallottunk. A szlovákok pedig nagyon nagy arcok, hiába vannak politikai oldalak, akik az ellenkezőjéről akarnak meggyőzni.

Szóval papikáim, ha benne vagytok két nap ellazulásban szlovák haverjainkkal és pár importált jamaikaival, akkor augusztus 21. és 23. között irány Pozsony!

Hivatalos weboldal