A sztratoszférán át a végtelenbe – Lamb az Akváriumban

 Jajj de nagyon nem akartam ellőni azt a szar szóviccet az ajánló címében, hogy „ne légy birka, gyere Lamb-re!”. Annál azért sokkal többet érdemel a machesteri duó, hogy egy ilyen silány nyitással elvegyem az olvasók nagy részének kedvét zenéjüktől. Inkább kutya kötelességem a még bizonytalankodókat, vagy a zenekart egyáltalán nem ismerőket meggyőzni arról, érdemes március 4-én az Akvárium felé venni az irányt. Mert ne legyen kétségetek, csoda fog ott történni.

A Budapest Promoter szervezésében fővárosunkba érkező Lamb nem első ízben jár Magyarországon. Pár évvel ezelőtt a rövidéletű, ámde annál izgalmasabb programokat összerakó és tiszteletreméltó hozzáállásáról emlékezetes Soundkitchen koncertszervező brigád hozta el őket az A38 Hajóra, az évek óta reménytelenül várakozó rajongók legnagyobb örömére. Nem is kellett az idő emlékeket szépítő hatása, hogy azóta is mindenki szuperlatívuszokban beszéljen a koncertről, és meghatározó zenei élményei között emlegesse. Akik azóta várják az ismétlést, boldogok lehetnek, ahogy azok is, akik anno lemaradtak, vagy azóta lettek szerelmesek Andy Barlow és Lou Rhodes dalaiba. De mit is tud ez a két ember, amiért meg kell értük őrülni? (Nem kell, elég a közönség hátsó soraiban, szolidan fröccsöt szorongatva megnyitni elménket a magasabb létezési fázisok felé, és beleolvadni a zenébe.)

Hogy milyen zenét játszik a Lamb? Nyugisat, ennyi biztos. Tehát a death metal, az euro-trance és a west-side-gangsta hiphopot ki is lőhetjük stílusuk besorolása során. De ettől még nincsen könnyű dolgunk, ugyanis a szellősebb, lassabb és borúsabb hangulatok, ütemek és érzések nagyon sokféle módon nyilvánulnak meg dalaikban. Van itt triphop a jobb fajtából, amitől még nem alszik el az ember és persze downtempo, minimal és barátaik.  Egyeseknek „van pofája” jazzt is emlegetni velük kapcsolatban (ezzel mi azért vigyáznánk, maximum valami nagyon fúziós ál- és válfaj alá lehet beszorítani őket). De biztos pont az elektronika is, ami általában csak simogat, de nagy ritkán megráncigálja kicsit az ember bajuszát (drum and bass leginkább). Ha ezek így elsőre nem álltak össze a kedves olvasó fejében, akkor ajánlatos néhány dalt meghallgatni, és rögtön eljön a megvilágosodás.

A zenekar egy  öt éves pauzát leszámítva lassan 20 éve zenél, 2009-es visszatérésük óta pedig már két lemezt is kihoztak, a legújabbat alig pár hónapja, Backspace Unwind címmel. Ennek lesz most a bemutatója az Akvárium NagyHalljában március negyedikén, ami egyrészt azt jelenti, hogy hallhatjuk élőben az amúgy (szokásos módon) remekül sikerült új anyagot, de egészen biztosan a már kultikusnak számító régi slágerek is elhangzanak majd (Angelica, Gabriel és társaik).

Most kéne végezetül rátérni arra, milyen élmény is egy Lamb koncert, de elég nehéz helyzetben van az újságíró, mert bizony elfogynak a szavak. Szuggesztív, lebilincselő, elgondolkodtató, felszabadító, felfrissítő. Íme öt jelző, ami elsőként az eszembe jutott, de valószínűleg valahol egy kicsit mindenkinek mást fog jelenteni ez a március esti néhány óra. Hogy pontosan mit, azt csak egyféleképpen deríthetjük ki: ha eljöttök. Én tuti ott leszek.

(A Lamb előtt amúgy két szuper hazai produkció, a mïus és a Dorothy’s Leg zenél, érdemes időben érkezni!)

Lamb (UK), mïus (H), Dorothy’s Leg (H)

2015.03.04. 19:00

Akvárium NagyHall

Jegy: kedvezményes jegyek a Ticketportal rendszerében: 5900 Ft, a helyszínen 6500 Ft

Facebook Event