Ha Csak Egy Blues Legendát Hallgatsz Meg Élőben, Robert Cray Legyen Az!

Október 25-én a Skalar Music Hungary jóvoltából nem kisebb név lép az Akvárium Klub színpadára, mint a georgia-i blues legenda, az 5 Grammy-díjjal jutalmazott Robert Cray.

A műfaj bölcsőjébe beleszületni elég kényelmes pozíció egy zenész számára, de azért ne gondoljuk azt, hogy a déli amerikai államokban babakötvény helyett Grammy-díjakat osztogatnak az újszülötteknek. Ehhez kell vastagon tehetség és elhivatottság is, ami bőven szorult a most 61 éves Cray-be. A művészben már gyerekkorában megfogalmazódott a gondolat, hogy örök hűséget fogad gitárjának, például egy Muddy Waters koncert során. Így mondjuk könnyű…

Onnantól azonban a szisztematikus építkezés kora következett, a ’70-es évek óta létező The Robert Cray Band eleddig változó felállással, de 17 (!!) nagylemez jelentetett meg, a legújabb idén jött ki. Cray nem mindennapi énekhangja és virtuóz gitártudása az elmúlt 40 évben semennyit sem kopott, és az sem kérdés: aki ennyi időn keresztül képes elkerülni az önismétlést, és friss munkákat összerakni, az tud valamit.

1986-os Strong Persuader lemezéről szokták beazonosítani a zenészt a bluest távolabbról figyelők, pedig hát egy ilyen életmű bizony tartogatott bőven csúcsműveket, elég csak a 1990-es Midnight Strollra vagy a 2007-es Live from Across Pond koncertlemezre gondolni.

Cray Eric Claptonnal, a Creammel és a Stones-szal is lépett már fel, és természetesen be lett iktatva a Blues Hall of Fame-be. Most komolyan, tovább részletezzük, miért kell eljönni október 25-én az Akváriumba? Ugye, hogy nem!

The Robert Cray Band (USA)

2014.10.25.

Akvárium Klub NagyHall

Jegy:  elővét 8500 Ft, helyszínen 9500 Ft

Event