Az ősz 20 pillanata – az előttünk álló fél év legizgalmasabb koncertjei (2. rész)

Nagyjából 2 héttel ezelőtt elbúcsúztunk a fesztiválszezontól és egyből fejest ugrottunk az őszi klubkoncertek világába, ugyanis olyan erős lesz a főváros zenei programja a következő hónapokban, hogy a fal adja a másikat. Akkor az október végi James Blunt shownál ejtettük el a fonalat, amit most felveszünk, és további 10 kö-te-le-ző bulit ajánlunk egészen az év végéig. Lesz itt minden, mint a búcsúban, érzelmes poptól hard rockon keresztül jazzig. Ugyan még elég rosszul esik a decemberi latyakban munkába botorkálásra gondolni, de ha végignézünk ezeken a koncerteken, kissé elnézőbbek vagyunk az előttünk álló hűvösebb hónapokkal.

Ki ez? Michael Bublé

Mikor jön? November 2.

Hol? Papp László Budapest Sportaréna

Miért? Mert It’s A Beautiful Day és amúgy is Feeling Good! Csak hogy a két legnagyobb slágert említsük. No és a 2011-es karácsonyi lemezt, aminek dalai nélkül a mézeskalácsnak is kicsit keserűbb íze van. A kanadai trubadúr, Michael Bublé legújabb To Be Loved című lemezének dalait turnéztatja éppen a világ körül, és szerencsére „beugrik” Budapestre is. Csávókámnak azért van olyan hangja, amitől a női bugyik leesése mellett a férfiak kalapja is megemelkedik, vagy legalábbis biccentésre ingerli nyakcsigolyáinkat. Egy szónak is száz a vége, a lányok már úgyis megvették rég a belépőket, de megnyugtatnám a srácokat, akár az asszonyt, akár a hugit vagy a gyereket kell elkísérni, azért soha rosszabb kötelezettséget! Bublé bácsit hallgatnotok, nem kell félnetek, jó lesz!

Mennyi? 10.900-26.900 Ft (plusz egy új bugyi)

 

Kik ezek? Kiscsillag

Mikor jönnek? Már itt vannak, de a koncert november 7-én lesz

Hol? Művészetek Palotája

Miért? Mert eddig bárhányszor szabadult be Lovasi András aktuális formációjával a nemzet hangversenytermébe, abból mindig valami fenomenális sült ki. Legutóbb pont a Kiscsillagtól volt szerencsénk élőben hallani az Idáig tudom a történetet című műsor első részét, lelkendeztünk is rendesen utána. Az a műsor azóta elérhető a Youtube-on, szóval nyugodtan lehet informálódni, mennyire működnek a Kiscsillag dalai a MüPában. Most az MR2 Szimfonik + műsor keretében, immár Ózdi Rezső nélkül, de például a tavalyi Szeles lemez meglepően bátor és minőségi dalaival érkezik a zenekar Budapestre, hogy megmutassák, mi fán terem a jó muzsikus meg a szalonspicces Lovi bá.

Mennyi? 2400-5900 Ft

 

Kik ezek? Airbourne

Mikor jönnek? November 13.

Hol? A38

Miért? Mert a november 13. és 15. közötti időszak programja akkora pofont ad, hogy a fal adja a másikat! A Hajó történetének egyik legizmosabb három napja áll előttünk, ez minden túlzás nélkül kijelenthető. Kezdésként érkezik az AC/DC kisöccse, a szintén ausztrál, szintén hard rocker, szintén bitang jó Airbourne, akiket több fesztivál- és klubkoncert után ismét fővárosunkban köszönthetünk. Ami várható: olyan riffek, hogy a cipő leugrik a lábunkról, cseppfolyóssá átizzadt pólók és vigyorgó rockerek (és nem rockerek). Ami nem várható: társadalomkritikus szövegek, mélyenszántó szerelmes gondolatok és elégedetlen vásárlók.

Mennyi? Elővét 4900, helyszínen 5500 Ft

 

Kik ezek? Stereo MC’s

Mikor jönnek? Másnap (minden szempontból), november 14-én

Hol? A38

Miért? Mert The Head is bandája ugyan már végigturnézta a világot különböző hakni műsorokkal Hongkongtól  Tiranán át Balmazújvárosig (na jó, ott talán nem jártak), de egyrészt még azt a bohóckodást is szórakoztatóan adták elő, másrészt most FULL LIVE SHOW-val jönnek. Ez mit jelent? Azt, hogy a fenékrázásra komponált slágereket végre teljes pompájukban hallhatjuk. A turné apropója amúgy egy újabb, soklemezes box megjelentetése, aminek megvásárlását nem adnánk ki kötelező feladatként, a megjelenést és a Hajó belengetését viszont annál inkább. Bárcsak minden téli estére jutna egy ilyen biztosan karmoló buli!

Mennyi? 6500 Ft elővét, helyszínen 7500 Ft.

 

Kik ezek? Triggerfinger

Mikor jönnek? November 15.

Hol? A38

Miért? Mert egyrészt már nagyon régóta várjuk (a dEUS mellett) Belgium legtökösebb exportcikkét egy jóféle klubkoncertre. Másrészt meg az idei Szigeten is földhöz verték a népet jó párszor, annak ellenére, hogy elég mostoha időpontban, délután négykor kellett életet lehelniük az enervált, utolsókat rúgó fesztiválozókba. De megoldották, ahogy megoldják majd ezt a melót is, közben meg nagy valószínűséggel olyan produkciót tesznek le az asztalra, amitől még 3 nap múlva is cseng majd a fülünk. Macsó rock, a jó fajtából, ezt ígéri a Triggerfinger.

Mennyi? Elővét 3400, helyszínen 3900 Ft

 

Kik ezek? Klaxons

Mikor jönnek? November 23.

Hol? Akvárium

Miért? Mert annak ellenére, hogy idei albumuk enyhén szólva sem nevezhető mesterműnek, de attól még ők az a banda, akik összehozták a nu-rave műfajt megteremtő Myths Of The Near Future lemezt, majd továbbgondolták azt a Surfing The Void-on. Két hibátlan cucc, amit a maga idejében rongyosra hallgattunk. Meg hát azért, mert a Klaxons maga a nagybetűs koncertzenekar, amiről mi magunk is megbizonyosodtunk az idei Szigeten, ahol lazán összerántottak egy teltházat az A38 Sátorban Jamie Reynoldsék. Hogy ezek a széteffektezett, űrrock dalok hogyan működhetnek egy tisztességes klubkoncerten, azt egyelőre csak elképzelni tudjuk. Na meg strigulázni a napokat november 23-ig.

Mennyi? Korai madár 4900, elővét 5500, helyszínen 6500 Ft

 

Ki ez? George Ezra

Mikor jön? November 24.

Hol? Akvárium Klub

Miért? Mert tudjátok, ő az a srác, akinek háza van Budapesten, ami egy rejtett kincsesláda… Naná, hogy mindenki ismeri a kivételes orgánummal és dalszerzői tehetséggel megáldott Ezra slágerét, amelyet történetesen fővárosunkról nevezett el. Úgy, hogy még sohasem járt nálunk. Nem tudni, hogy a valódi rajongás, vagy csak a fránya szótagszámok késztették erre, de azóta tiszteletét tette már nálunk (tavaly tavasszal klubkoncert és mini free gig egy napon), most pedig visszatér, és hozza bemutatkozó lemeze dalait is. Annak a lemeznek, ami pontosan azt a szintet hozza, amit elvártunk egy ekkora tehetségként beharangozott sráctól. Ott kell hát lenni, minek ragozzuk tovább???

Mennyi? Korai madár 3500, kedvezményes elővét 3900, további elővét 4900 Ft.

 

Kik ezek? The Beach Boys

Mikor jönnek? November 26.

Hol? Papp László Budapest Sportaréna

Miért? Mert még koncertszervezőtől is ritkaság, hogy a sajtóanyagot ezzel a felkiáltással küldjenek át: “Büszkén jelentjük be, hogy november 26-án The Beach Boys koncert lesz a Budapest Arénában!”
Mert eladtak vagy 100 millió albumot eleddig, volt 80 slágerlistás daluk, tagjai a Rock and Roll Hírességek Csarnokának és, többek közt, egy Grammy Életműdíjat is besepertek. Ha pedig egy ultimate okot keresel, akkor csak annyit mondok, már több, mint 50 éve állnak a színpadon, nem lesz még egy alkalom, hogy itthon megtekintsd őket.

Mennyi? 9.300 és 20.300 között

Ki ez?

Mikor jön? november 28.

Hol? A38

Miért? Mert a 26 éves Karen Marie Ørsted az amúgy a Grimes és társai által csúcsra járatott okos electropop egyik húzóneve, aki tavaly ugyan betegség miatt kénytelen volt offolni budapesti fellépését, de szerencsére az első adandó alkalommal kárpótol minket. A nem éppen angyali vonásokkal és stílussal megáldott művésznő klipjei több milliós nézettséget produkáltak a Youtube-on, ami nem véletlen, hiszen zenéjét hallgatva ugyanúgy megtalálja számítását a már szeptemberben a Soundra spóroló discopatkány, mint a egyik szeme sír, másik haj, örökké szomorú tornacipőmodell. Ha pedig mindenféle embereket összeengedünk valami ilyen muzsikára, mint ez, abból általában nem szokott semmi más kisülni, csak egy óriási party. Így legyen.

Mennyi? Elővét 2500, helyszínen 3000 Ft

Kik ezek? Mélanie Pain, Budapest Bár feat. Kiss Tibi

Mikor jön? 2014.12.13. (nem péntek, szombat!)

Hol? A38

Miért? Mélanie Pain neve az utóbbi években egyre ismerősebben csenghet a magyarországi zenekedvelők számára. Az elbűvölő francia énekesnő ugyanis többször is járt hazánkban az elmúlt időszakban mind a Nouvelle Vague zenekarral, mind szólóprojektjének koncertjeivel. Nagy sajnálatunkra eddig mi egyszer sem voltunk ott, ahol ő, de ez most változni fog: december közepén végre élőben is hallhatjuk az erősen ajánlottnak mindenképp nevezhető eddigi szólólemezeit, a My Name-t és a Bye Bye Manchestert. Az ugyanezen az estén fellépő Budapest Bár pedig igazi üde színfoltja a magyar könnyűzenének, neves zenészekkel és énekesekkel képesek gyakorlatilag bárhol kiváló hangulatot teremteni. Mélanie előtt ezúttal Kiss Tibi vezetésével lép fel a Budapest Bár és állítólag néhány dal erejéig a két fellépő együtt is a színpadra áll majd. Várjuk-e? Nem is kérdés!

Mennyi? 4500.-, ha vacsiznál is 7000.-.