A Track és a HétköznaPI CSAlódások közleményei a punkverésről

Alább olvasható a Barba Negra Track közleménye a múlt pénteki sajnálatos eseménnyel kapcsolatban, amikor egy HétköznaPI CSAlódások koncert alkalmával egy rajongót súlyosan megvertek. Az index cikke az esetről itt. A zenekar reakciója a Track közleménye alatt. 

A 2014.06.08-án a Barba Negra Trackben történtekre vonatkozóan a szórakozóhely vezetősége az alábbi nyilatkozatot teszi közzé.

Már az elején szeretnénk kijelenteni, hogy az eddig lehozott közlemény- és kommentáradatra nem kívánunk reagálni, mert úgy gondoljuk, hogy nem ez fog a fennálló helyzetre megoldást adni.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a szombati eseményt nagyon sajnáljuk, és az abban szerencsétlenül járt vendégünknek ezúton is jobbulást kívánunk!

A Track szervezői hangsúlyozzák, hogy az eset ellenére továbbra is a vendégek biztonságos szórakoztatása a legfontosabb. Az április 30-ai nyitás óta közel félszáz koncert került sikeres és problémamentes lebonyolításra, a szombati HétöznaPI CSAlódások zenekarétól
többségében jóval nagyobb nézőszámmal.

A mostani egy egyedi eset, melyet természetesen lelkiismeretesen kell a helyén kezelni a stábnak és az érintett zenekarnak is. A sajtóban megjelentek ellenére sem a mentőszolgálat, sem a rendőrség intézkedésére nem lehet senki részéről sem panasz, mindkettő gyorsan kiért a helyszínre, és tették a dolgukat, amiben a Track személyzete maximálisan partnerként működött közre.

Sajnos a fellépő zenekart illetően már nem tudunk egyértelműen pozitív nyilatkozatot tenni, hiszen a tények pontos ismerete nélkül nyilatkoztak egy olyan ügyben, aminek a hivatalos vizsgálata jelen pillanatban is tart. Az ilyen, és az ehhez hasonló eseteknél általános, hogy a zenekar és közönsége  hallomásból, érzelmekkel, indulattal fűtve véleményez, ami senkinek nem jó.

Azt, hogy egy szórakozóhelyen történt incidens miatt, teljes kivizsgálás ismerete nélkül a szórakozóhely és a szervezők hitelességét megkérdőjelező, a valós történteket csak részben bemutató, csúsztatásokkal teli nyilatkozatok, kommentek kerüljenek napvilágra, igazságtalannak érezzük. A vezetőség felvette a kapcsolatot a zenekar nevében a Facebookon nyilatkozott menedzserrel, és rajta keresztül a sérülést szenvedett fiatalemberrel.

Továbbra is vállaljuk a következő vizsgálatokat és bízunk azok ránk nézve tisztázó eredménnyel történő lezárásában!

Mi tudjuk, hogy a vendégek felé felelősséggel tartozunk. A továbbiakban is megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ne forduljon elő többet ilyen sajnálatos eset.

Tisztelettel: a Track vezetősége

Eddig a Track közleménye, íme a zenekar reakciója Facebook-on közvetlenül az eset után:

A sajnálatosan végződött tegnap estéhez.
Ez amit tegnap tapasztaltunk a Barba Negra Music Trackben, eddig számunkra, szerencsére, példátlan volt! 
Akkor a történet a zenekar szemszögéből. Amit csak több ember egybe hangzó elmondásából tudunk, “Dávid Bajomi-Lázár” leírását idézzük: “Aki nem lett volna ott: tegnap este az egyébként addig teljesen nyugodt hangulatú Hétköznapi Csalódások koncert közben egy fiatal srác, miközben a nézőtéret a színpadtól elválasztó korlát mögött lévő táskájáért nyúlt, átesett a korláton. A rendezők indokolatlanul durván elkezdték kivezetni. Amikor ezt szóvá tette egy másik néző, őt – minden figyelmeztetés nélkül – azonnal ütni kezdték, és olyan súlyosan megverték, hogy az egyébként igen lassan kiérkező mentőknek hosszan kellett őt ápolniuk. A rendőrséget is ki kellett hívni. Várjuk a Barba Negra vezetőségének a magyarázatát!”
Amit én, a zenekar szervezője, Horváth László láttam többed magammal a bejárat irányából, az egy értelmezhetetlen jelenet volt számunkra. Hirtelen nagy rohanás az őrök részéről, tumultus, és egy nagy darab, kopasz az előtte állókat félre lökve teljes erővel szemből kiütött valakit, aki ettől magatehetetlenül rogyott össze, erre az egész dulakodó csoport rohant a kerítés irányába dulakodva, és SENKI nem segített az elterülő emberen. Azt hittük az ütést elkövetőt próbálják elfogni, számon kérni, de mivel ez a jelenet takarásban volt így nem tudtunk megállapítani mi történt, eközben már többen a földön fekvő segítségére siettek és mi is. Ekkor az összes őr elindult a kijárat felé, de senkit nem vezettek ki, itt vált világossá, hogy ők voltak az elkövetők. Mire oda értünk, láttuk, hogy a zenekar jó barátja fekszik a földön, addigra már oldalfekvésbe tették.
Azonnal többen is mentőt hívtak, több-kevesebb sikerrel. Ami tény, hogy valami rettenetesen sok idő telt el a kiérkezéséig, többször rájuk lett telefonálva. Budapesten, volt vagy 40 perc mire kijöttek…
A zenekar, a sötét, a színpadi világítás és a takarás miatt ezt a jelenetet nem látta, csak ahogyan kezdődött. Ezt a színpadról szóvá is tették, miszerint az őrök legyenek szívesek visszaengedni a kikísért punkokat, hiszen nem követtek el semmit! Közben szerencsére a közönség soraiból három egészségügyis hölgy elkezdett segíteni. Mi pedig próbáltuk a tömeget elhessegetni onnan, hogy legalább a segítségnyújtókat ne hátráltassák, és hagyjanak levegőt…
A hely részéről SOHA SENKI nem jött oda, az őrök jelentős része távozott a helyszínről, csak tippünk van miért, kb. 2-3 fő maradt a helyszínen, de ők sem jöttek oda, a bejárattól nézegettek arra, de segítségnyújtásuk elmaradt. A helyi szervezőt telefonon értesítettem, de ő sem jött oda az esethez, kijelenthetjük, a helyszín részéről A SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ELMARADT.
A földön fekvő barátunk közben 5-10 perc után magához tért, de továbbra sem volt “tiszta”, illetve ömlött belőle a vér, segítséggel mindvégig oldalfekvésben maradt. Illetve egyszer volt amikor fel akarták segíteni jó szándékból, de azt nem engedtük.
Megérkezett idő közben két rendőr, nem kapkodtak…. a bejáratnál az őrök kicsit feltartották őket, de a sértett több ismerőse eléjük sietett, így bejöttek, akkor többszöri kérésre utána kérdeztek rádión a mentőnek. Én első kérdésüket hallottam csupán, mikor ránéztek a földön fekvő, csupa vér, magatehetetlen emberre, “mennyit ivott?” Közelebbről nem vizsgálták, nem nézték meg a földön fekvő embert, komótos adatgyűjtésbe kezdtek.
A zenekar mindeközben megtudta, hogy barátjukat elverték és mentőt kell hívni hozzá, le is állt a koncert, és bemondták, hogy a szervezők szerezzenek már mentőt és ellátást, hát nem ők szereztek… Miután barátunk már magánál volt (úgy ahogyan), és a mentősök azt mondták úton vannak, ÉN SZÓLTAM a zenekarnak, hogy folytassák, mert így csak fokozódik a káosz és nehezebb az embereket is távol tartani az esettől. A koncert folytatódott, de minden szám között hangot adott Feri a nemtetszésüknek, illetve egyszer meg is kérdezték a közönséget, mi legyen, folytassák e, mert ezt így elég nehéz…. A mentő közben megérkezett, és elvitték a sérültet, és a maradék pár dal eljátszásra került.
Barátunk mint kiderült agyrázkódást szenvedett, és szilánkos orrtörést. A hely vezetőit ez idáig még nem értük el, és ők sem kerestek minket, sem az áldozatot. A rendőrségi eljárás részletei sem világosak még, ezért erről nem tudunk mit írni. Mint kiderült mások is kaptak verést az esetnél, de szerencsére nem járt ilyen következményekkel.
Ez az egész ügy egy igazi gyökérség volt, nem értem, hogy 2014-ben hogyan lehet még mindig egy ilyen helyszínnek ilyen rendezvénybiztosítókat (???) alkalmaznia, hogyan lehet hogy ennyire nem érdekli a helyszínt egy az alkalmazottai által eszméletvesztésig juttatott, magatehetetlen állapotban fekvő ember? Hogy a hadseregnyi őrből egy személy nem volt, aki ráeszmélt volna, hogy “bazmeg, mit csináltunk?” És próbált volna legalább segíteni…
Bármit követett volna el ez az ember, nem pedig hogy annyi legyen a bűne, hogy mert szólni, hogy talán nem kellene 50 kilós gyerekeket agyonverni a semmiért, egyszerűen erre akkor sem lehetett volna magyarázat egy ilyen tett. Könyörgöm! MI vagyunk a közönségért, nekünk kell rájuk vigyázni, nem pedig lelki és testi megcsonkításokkal megköszönni bizalmukat! Meg csak úgy, emberileg… vadidegenek segítettek neki, EMBERSÉGBŐL!
Térjetek észre emberek!
A Barba Negra Trackben többet minket nem láttok, ez a minimum!
Barátunknak jobbulást! És mindenkitől elnézést kérünk, de sajnos nem tudtuk, hogy az adott helyszínen ez várhat a közönségre!
A klubtól pedig várjuk a megfelelő lépéseket, legalább így utólag!
Jobbulást barátunk!