Újra Budapestre jön az Amorphis

Két évtizedes pályafutásának egyik újabb csúcsához érkezett az Amorphis legutóbbi, Circle című albumával. A finn dark metal zenekar története során tavaly jutott el először Kínába és Ausztráliába, de természetesen Budapest sem marad ki: március 16-án játszanak a Club 202-ben, a feröeri Hamferd felvezetését követően.

Az 1990-ben, Helsinkiben alapított Amorphis ma már világszerte ismert zenekarnak tekinthető a maga műfajában. Tomi Koivusaari gitáros és egykori énekes, valamint Esa Holopainen gitáros a kezdetek óta tagja az együttesnek, mely eredetileg súlyos, hagyományos death/doom metalt játszott. A Karelian Isthmus című debütáló albumot követően hamarosan dallamosabb irányba indultak el, és a ’94-es Tales From The Thousand Lakes már ennek az útnak volt az első mérföldköve. 1995-ben csatlakozott Pasi Koskinen az ekkor már Európában és Amerikában is komoly ismertségnek örvendő zenekarhoz. Pasi énekhangja, valamint a hangzásba dolgozott szintetizátor betétek és pszichedelikus elemek jelentették a zenei fejlődés további irányát a ’96-os Elegy albumon.

A bandának eddig mindig szerencséje volt a tagcserékkel, így például az újabb áttörést a jelenlegi énekes, Tomi Joutsen 2004-es érkezése jelentette. A jellegzetes, térdig érő rasztákkal rendelkező frontember vezetésével az Amorphis visszakanyarodott a karcosabb metal irányba: a megszokott dallamos énekbetétek mellett nagyobb hangsúlyt kaptak a kemény, hörgős részek. Bár az együttes korábbi albumai sem tekinthetők sikertelennek, a 2004 óta kiadott Eclipse, Silent Waters, Skyforger, The Beginning Of Times albumok túlszárnyalják a korábbi eredményeket: egy kivételével mindegyikük a finnországi slágerlisták első helyéig küzdötte fel magát.

Ennek a pályafutásnak jelentheti egy újabb csúcsát a 2013-ban kiadott tizenegyedik stúdiólemez: a Circle nem csak hazai pályán, hanem többek között az amerikai és német listákon is kiemelkedően teljesít. Az összesen kilenc dalt tartalmazó lemez arról tanúskodik, hogy a zenészek képesek voltak összefonni az együttes korai korszakára és az elmúlt évekre jellemző zenei elemeket. A készítésben a jól ismert előadó és producer, Peter Tägtgren (Hypocrisy, Pain) működött közre, a felvételeket pedig a finnországi Petrax Stúdióban rögzítették. A közös munkáról Esa így nyilatkozott: „Mivel Peter is gitáros, pontosan tudja, hogy ennek a hangszernek hogyan kell megszólalnia lemezen. Éppen ezért a gitárok és basszus is nagyon jól hallatszik ezen az albumon, aminek én különösen örülök.”

A borítót egy brit művész, Tom Bates készítette, aki a grafikát elnézve legalább annyira rajong Alphonse Mucha cseh plakátművész munkásságáért, amennyire maga Esa Holopainen is. Az albumhoz és hozzá kapcsolt maxikhoz eddig három videó készült, melyek közül a Wanderer itt látható:

Az új lemez szakmai sikerét mutatja, hogy az egyik legnagyobb brit heavy metal magazin, a Metal Hammer a Circle-t választotta meg a 2013-as év albumának. „Számunkra ez egy nagyon komoly elismerés, aminek a fontosságát tovább növeli, hogy éppen a tizenegyedik sorlemezünk díjazták, mert így bizonyos értelemben az egész eddigi pályafutásunkat mérték le.” – mondta el Esa Holopainen.

Az Amorphis 2013-as turnéja már az egész világot felölelte: többek között 11 oroszországi állomás is része volt, de most először Ausztráliába és Kínába is eljutottak. Idén tavasszal kerül sorra Magyarország, ahol március 11-én láthatjuk őket, a Club 202-ben. Előttük egy feröeri doom metal zenekar, a Hamferd szerepel. Míg az Amorphis a Kalevalából merít ihletet, a Hamferd szülőhazájuk, a Feröer-szigetek folklórjára támaszkodik misztikus doom tételeinek megalkotásakor. A banda nemzetközi ismertségre 2012-ben tett szert, ebben az évben ugyanis ők nyerték meg a Wacken Open Air Fesztivál nemzetközi tehetségkutatóját.

Amorphis, Hamferd
2014. március 16., vasárnap 19 óra
Budapest, Club 202
Belépő: 4900 Ft, a koncert napján, valamint a Ticketportal és Ticket Expressz hálózatában 5900 Ft.
Jegyek kaphatók a Tickeportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu
http://www.amorphis.net/
https://www.facebook.com/Hamferd
https://www.facebook.com/events/789500117733986/

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Menny és pokol – Rockmaraton 2017, 1. nap Hat év sok idő. Elég arra, hogy elvégezzünk egy egyetemet, felépítsünk és megszilárdítsunk a piacon egy kisvállalkozást, megtanuljunk egy választott hangszeren profi szinten játszani, vagy jó magaviselettel feltételesen szabadlábra kerüljünk. Ekkora ...
Nagy őszi klubkoncert ajánló, avagy 11 remek koncert, amit még 2013 ... Sajnos végérvényesen is búcsút kell intenünk a nyárnak, de ugye alapigazság, hogy amikor egy ajtó bezárul, egészen biztosan kinyílik egy másik. Jelen esetben a nevezetes kitáruló ajtóra vörös diszperzittel a „FASZA KLUBKONCERTEK” felirat van pingálva...