Újra Budapestre jön az Amorphis

Két évtizedes pályafutásának egyik újabb csúcsához érkezett az Amorphis legutóbbi, Circle című albumával. A finn dark metal zenekar története során tavaly jutott el először Kínába és Ausztráliába, de természetesen Budapest sem marad ki: március 16-án játszanak a Club 202-ben, a feröeri Hamferd felvezetését követően.

Az 1990-ben, Helsinkiben alapított Amorphis ma már világszerte ismert zenekarnak tekinthető a maga műfajában. Tomi Koivusaari gitáros és egykori énekes, valamint Esa Holopainen gitáros a kezdetek óta tagja az együttesnek, mely eredetileg súlyos, hagyományos death/doom metalt játszott. A Karelian Isthmus című debütáló albumot követően hamarosan dallamosabb irányba indultak el, és a ’94-es Tales From The Thousand Lakes már ennek az útnak volt az első mérföldköve. 1995-ben csatlakozott Pasi Koskinen az ekkor már Európában és Amerikában is komoly ismertségnek örvendő zenekarhoz. Pasi énekhangja, valamint a hangzásba dolgozott szintetizátor betétek és pszichedelikus elemek jelentették a zenei fejlődés további irányát a ’96-os Elegy albumon.

A bandának eddig mindig szerencséje volt a tagcserékkel, így például az újabb áttörést a jelenlegi énekes, Tomi Joutsen 2004-es érkezése jelentette. A jellegzetes, térdig érő rasztákkal rendelkező frontember vezetésével az Amorphis visszakanyarodott a karcosabb metal irányba: a megszokott dallamos énekbetétek mellett nagyobb hangsúlyt kaptak a kemény, hörgős részek. Bár az együttes korábbi albumai sem tekinthetők sikertelennek, a 2004 óta kiadott Eclipse, Silent Waters, Skyforger, The Beginning Of Times albumok túlszárnyalják a korábbi eredményeket: egy kivételével mindegyikük a finnországi slágerlisták első helyéig küzdötte fel magát.

Ennek a pályafutásnak jelentheti egy újabb csúcsát a 2013-ban kiadott tizenegyedik stúdiólemez: a Circle nem csak hazai pályán, hanem többek között az amerikai és német listákon is kiemelkedően teljesít. Az összesen kilenc dalt tartalmazó lemez arról tanúskodik, hogy a zenészek képesek voltak összefonni az együttes korai korszakára és az elmúlt évekre jellemző zenei elemeket. A készítésben a jól ismert előadó és producer, Peter Tägtgren (Hypocrisy, Pain) működött közre, a felvételeket pedig a finnországi Petrax Stúdióban rögzítették. A közös munkáról Esa így nyilatkozott: „Mivel Peter is gitáros, pontosan tudja, hogy ennek a hangszernek hogyan kell megszólalnia lemezen. Éppen ezért a gitárok és basszus is nagyon jól hallatszik ezen az albumon, aminek én különösen örülök.”

A borítót egy brit művész, Tom Bates készítette, aki a grafikát elnézve legalább annyira rajong Alphonse Mucha cseh plakátművész munkásságáért, amennyire maga Esa Holopainen is. Az albumhoz és hozzá kapcsolt maxikhoz eddig három videó készült, melyek közül a Wanderer itt látható:

Az új lemez szakmai sikerét mutatja, hogy az egyik legnagyobb brit heavy metal magazin, a Metal Hammer a Circle-t választotta meg a 2013-as év albumának. „Számunkra ez egy nagyon komoly elismerés, aminek a fontosságát tovább növeli, hogy éppen a tizenegyedik sorlemezünk díjazták, mert így bizonyos értelemben az egész eddigi pályafutásunkat mérték le.” – mondta el Esa Holopainen.

Az Amorphis 2013-as turnéja már az egész világot felölelte: többek között 11 oroszországi állomás is része volt, de most először Ausztráliába és Kínába is eljutottak. Idén tavasszal kerül sorra Magyarország, ahol március 11-én láthatjuk őket, a Club 202-ben. Előttük egy feröeri doom metal zenekar, a Hamferd szerepel. Míg az Amorphis a Kalevalából merít ihletet, a Hamferd szülőhazájuk, a Feröer-szigetek folklórjára támaszkodik misztikus doom tételeinek megalkotásakor. A banda nemzetközi ismertségre 2012-ben tett szert, ebben az évben ugyanis ők nyerték meg a Wacken Open Air Fesztivál nemzetközi tehetségkutatóját.

Amorphis, Hamferd
2014. március 16., vasárnap 19 óra
Budapest, Club 202
Belépő: 4900 Ft, a koncert napján, valamint a Ticketportal és Ticket Expressz hálózatában 5900 Ft.
Jegyek kaphatók a Tickeportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu
http://www.amorphis.net/
https://www.facebook.com/Hamferd
https://www.facebook.com/events/789500117733986/