Nyári bulik a szomszédban, avagy a Nagy Kelet-Európai Fesztiválkörkép

Környezetváltozást javasolt az orvos? Minden hol jó, otthon meg különösen, de jó lenen már kicsit kiszakadni a hazai fesztiválok lassan rutinná váló bűvköréből? Nos, akkor ez a cikk neked íródott, ugyanis igyekeztünk benne összeszedni szomszédaink legnépszerűbb vagy legérdekesebb fesztiváljait. Így aki szeretne az önfeledt bulizás mellett világot is látni és a idegen nyelveket is gyakorolni (bár mint tudjuk, néhány feles után igen hamar értelmét veszti a Present Perfect Continuous és olyan nevetséges dolgok, mint helyes kiejtés vagy szórend), most bátran szemezgethet Szlovákia, Ausztria, Horvátország és Románia fesztiváljai közül, melyek országonként kigyűjtöttünk lineupokkal, jegyárakkal, érdekességekkel.

Szlovákia

Mi? Pohoda

Mikor? 2014. július 10-11-12.

Hol? Trencsén (a magyar határtól 175 km)

Mennyi? bérlet most 89€

Méret: ***

Szlovákia kirakatfesztiválja, már ami a népszerűséget és az aktualitást jelenti. Ugyanis a Pohoda programjában nem találunk Mr. Presidentet, Prodigy-t, de még egy árva Good Charlotte-ot sem. A szervezők igyekeznek mindig a nyugati zenei magazinok zenebuzi rovataiból elhozni a közepesen neves és a kisebb zenekarokat, ezzel kisebb hipste-paradicsommá varázsolva a trencséni repülőteret. Így szinte tökéletes elegyét sikerül összerakni a feltörekvő és a legendának számító zenekaroknak, a létező szinte összes zenei stílust képviseltetve a telepi raptől a cipőbámulós folkzenén át a döngölős elektronikáig.
A Pohoda a remek lineupján kívül még jó pár dologról híres, ezek közül néhány: nincs árnyék (mivel egy kifutópályán terül el a fesztivál), a koncertek legendásan jól vannak hangosítva (no igen, egy fesztivál nívóját nem csak a sör adja és az, hogy fellép-e David Guetta), és olyan feeling lengi be az egész bulit, hogy az ember egy pillanatra Ozorán találja magát csak az agyzsibbasztó zene helyett élőben megszólaltatott hangszerekkel indul utazásra a koponyája körül, illetve azon belül.
Külön érdekesség még a Pohodával kapcsolatban (neve szlovákul annyit tesz: nyugalom), hogy töményet nem lehet bent vásárolni, csak sört és bort, azonban műanyag palackban a kezünkben lóbált páleszt vagy vodkát minden további nélkül bevihetjük.

Idei lineup eddig: Kraftwerk, Suede, Tricky, Disclosure, Mogwai, Azealia Banks

 

Horvátország

Mi? The Garden Festival

Mikor? 2014. július 2-9.

Hol?  A kertben. Na jó, igazából Tisnoban, természetesen a tengerparton

Mennyi? egy hetes bérlet most 120 angol font, és ezzel el is árultuk, kik a fő célközönség

Méret: **

A Garden nagyjából nem szól másról, mit a Balaton Sound, csak itt sokkal kevésbé adnak a változatos lineupra vagy igyekeznek néhány relevánsabb előadót elhívni. Illetve a túl sok tűző napon elszürcsölt Heineken után nem a Balcsiba, hanem a gyönyörű Adria-tengerbe ájulhatunk bele. Ennek megfelelően a jegyárak több, mint borsosak (mondjuk egy hetes a buláj), és akkor még szállásra, szilárd és folyékony táplálékra nem költött az ember. A célközönség a brit fiatalok, akik a ködös Albionból, az állandó szakadó eső elől előszeretettel menekülnek keletre, hogy aztán annyiból elrázzák a ráznivalót egy hétig, amennyiért Londonban egy közepesen nívós étteremben lehet megvacsorázni. Persze meg is értjük őket, és a Garden tényleg remek szórakozás lehet, de mi egy hétig kicsit azért soknak találjuk a yolozást.

Idei lineup eddig: Nem mindegy??? (Amúgy: Session Victim, Just Jack, Olof Uhlin, No Fakin, Fantastic Man)

 

Mi? Hideout Festival

Mikor? 2014. június 30. – július 3.

Hol? Pag sziget

Mennyi? A helyzet az, hogy ide az összes zsuga elfogyott már, csak az ex-Jugoszláv tagállamok állampolgárai számára van fenntartva néhány „Ex-Yu jegy” 55 fontért.

Méret: **

No igen, a Hideoutról nagyjából elmondható minden, mint amit a Gardennél olvastatok, csak szorozzátok meg kétszer. Nem véletlen, hogy már most nincs rá jegy, pedig a fellépők közül csak néhányat jelentettek be eddig. Illetve sokat elmond a rendezvényről, hogy hivatalos honlapjának hátterében gifben megy az eszevezeszett veretés. No, aki kedvet kapott, az jövőre legyen résen!

Eddigi lineup: Disclosure (DJ Set), Rudimental (DJ Set), Sasha, Loco Dice, Solomun

 

Mi? InMusic Festival

Mikor? 2014. június 23-24-25.

Hol? Zágráb, Jarun tó

Mennyi? bérlet 314 kuna + sátorhely 160 kuna ( összesen 21.000 forint kábé)

Méret: ***

Az InMusic kis túlzással a horvátok Szigete. Egyben az egyetlen jelentős fesztiváljuk, amelyen nem (csak) a veretés áll a középpontban, no és persze a tengerpart. Magyarok azért is szokták hanyagolni ezt a bulit, mert lineupja igen sok hasonlóságot szokott mutatni a hazai fesztiválokkal (Volt, Sziget), tavaly náluk is volt Editors, idén meg MGMT és biztosan lesz még átfedés. Az InMusic inkább a rockos vonalra erősít rá, tavaly összehoztak egy Artctic Monkeys – Iggy and the Stooges duót headlinernek, szóval egyáltalán nem lebecsülendő az esemény. A jegyár kifejezetten baráti, az árak sincsenek az egekben, így aki mondjuk már unja a Hajógyárit és Soprontól is jó messze lakik, nyugodtan tegyen egy próbát az InMusic-kal!

Idei lineup eddig: The Black Keys, The Fratellis, Pixies, MGMT, Flogging Molly

 

Mi? Soundwave

Mikor? 2014. július 17-24.

Hol? Tisno

Mennyi? 125 angol font a bérlet

Méret: **

Lásd: Garden fesztivál, annyi különbséggel, hogy itt az elektronikus műfajok rétegműfajai több teret kapnak. További magyarázatra nem szorul, elég ha megtekintitek az alábbi videót.

Románia

Mi? Félsziget

Mikor? ?

Hol? ?

Mennyi? ?

Méret: ***

A Félsziget körül most annyi a kavarás, hogy szinte semmit sem lehet tudni. A honlapon csak egy dátum és egy helyszín van (Marosvásárhely), de közben egy másik szervezőbrigád már készít elő szintén ilyen néven egy bulit Kolozsvárra. Jogi hercehurca várható, szóval idén még az is elképzelhető, hogy két Félsziget lesz. Vagy egy se…

 

Mi? B’estFest

Mikor? 2014. július 31.- augusztus 2.

Hol? Bukaresttől 10 kilométerre, a Mogosoaia reneszánsz kastély kertjében.

Mennyi? ?

Méret: **

Az idei B’estFestről sokat még nem tudni, honlapjukon és Facebook oldalukon is csak egy nagy adag „coming soon-t” kapunk az arcunkba. A tavalyi árakból kiindulva 10.000 forintért már végig lehetett pörögni a 3 napos bulin, ennyibe fájt a bérlet. Az elmúlt években olyan fellépőket lehetett meghallgatni a B’estFesten, mint a Pulp, a Biohazard, Röyksopp, Mika, a Pendulum, szóval ők is általában abból a csomagból válogatnak, mint a haza fesztiválok. De az árak garantáltan nem érik el még a Volt szintjét sem (lehet, hogy még az EFOTT-ét sem) és a környezet is több mint festőinek ígérkezik, szóval érdekes kirándulás lehet meglesni az idei B’esFestet.

Szerbia

Mi? Exit

Mikor?  2014. július 10-13.

Hol? Újvidék, Péterváradi vár

Mennyi? jelenleg 95 angol font

Méret: ***

Januárban a legjobb „major” fesztiválnak választották az Exitet, ami számunkra kicsit meglepő volt, tekintve, hogy mintha az elmúlt évben kicsit veszített volna presztízséből Szerbia legnagyobb bulija (hasonlóan a Szigethez). Pár éve még olyan up-to-date bandák voltak húzónevek, mint az Arcade Fire, a Guns’n Roses (vagy ami maradt belőle) illetve a New Order. A tavalyi év elég harmatosra sikerült (mint a Szigetnél), és egyelőre az idei bejelentések sem kecsegtetnek sok jóval, de ne kiabáljuk el, még csak február van. Ettől függetlenül a feelinget nem lehet elvitatni az Exittől, amit a festői környezet garantál no és a remek szerb pálinka, a sligovica.

Idei lineup eddig: Skrillex, Rudimental, Dub Fx

 

Ausztria

Mi? Frequency Festival

Mikor? 2014. augusztus 14-16.

Hol? Green Park, St. Pölten

Mennyi? 145,4 € a bérlet

Méret: ****

A Frequency a sógorok legnagyobb fesztiválja a NovaRock mellett (melyet szándékosan kihagytunk ebből a felsorolásból, amely annyira ismert itthon is, hogy szinte sajátunknak tekintjük). Mivel alig pár nap csúszással szokták a Szigethez megrendezni, így több, mint gyakori az átfedés a két esemény programja között (lásd idei fellépők). Így a magyarok nem szoktak nagy tömegével megindulni St. Pölten felé augusztusban, ha már egyszer Budapesten is elcsíphetik ugyanazokat a bandákat olcsóbban (igen, az osztrák áraknál még a Sziget is olcsóbb, ha az utazást és a szállást is számítjuk). De a helyszín ugyanolyan vadregényes, mint a Hajógyári, szóval aki egy kis változatosságra vágyik, nyugodtan induljon útnak, csalódni nem fog, a szervezés itt is öt csillagos lesz.

Idei lineup eddig: QOTSA, Placebo, Skrillex (aki szinte tuti, hogy befut valamelyik magyar fesztiválra is), Blink 182, Parov Stelar, SKA-P

 

Mi? Urban Art Forms

Mikor? 2014. július 3-5.

Hol? Sczwarzlsee, Graz

Mennyi? 99€

Méret: ***

Tízedik szülinapját ünnepli az osztrákok kedvenc elektronikus zenei fesztiválja, amelyet hagyományosan a Graz melletti Schwarzlsee-nél rendeznek, így itt is összejön a seggrázás + pancsolás kombó, amely úgy tűnik hosszú évekre kijelölte az európai fesztiválok irányát. Graz amúgy is egy köpésre található a magyar határtól, így akinek összeszalad majd a szájában a nyál a hamarosan bejelentendő lineupot olvasgatva, vagy esetleg lemaradt az adriai yolo táborokról és a Balaton Sounddal kapcsolatban is vannak fenntartásai, annak nyugodt szívvel ajánljuk az UAF-t.

Lineup eddig: