Esélyleső, avagy ők ugye idén már eljönnek a Szigetre?

Emlékeztek arra a bizonyos listára, amely a 2013-as Sziget Fesztivál előtt jött ki pár nappal, és azokat a bandák neveit tartalmazta, akiket „állítólag” Gerendai Karcsi bácsiék hívtak ugyan, de aztán valamiért nem jöttek? Elég mulatságos kis lista volt, mert ugyan egyrészről voltak olyan bandák, akikre már hosszú évek óta várunk, de akadt jó néhány olyan név is, akiket egyszerűen nem gondolhattak komolyan. Adele? Slayer? Guns ’n Roses? Na de most hagyjuk a rosszmájúságot, inkább nézzük, hogy idén mennyi esély van a tavaly állítólag megkörnyékezett bandák Budapestre csábítására!

AC/DC: őket nehezen tudjuk elképzelni akármelyik magyar fesztiválon, főleg azért, mert már jó ideje nem turnéznak. 2013-ra pusmogtak egy turnéról a zenekar 40. születésnapja alkalmából, de nem lett belőle semmi. És azóta sem jött felőlük sok hír…

Arcade Fire: ők már teljesen más tészta. Jelenleg új albumukat turnéztatják egy nem mindennapi koncertkörút keretében (csak elegáns öltözetben lehet bemenni a fellépésekre). Eddig bejelentett turnéállomásaik nagy része az Egyesült Államokba szól, de biztosan átmerészkednek Európába is júniusban. Június 13. és 22. közöttre egyelőre három lekötött buli van, egy a dániai Northside-on, és két németországi esemény (Southside és Hurricane Festival). Az ezt követő dátum már július 30., és Amerika, szóval ide kinéz egy komolyabb sorozat az öreg kontinensen. Mondjuk egy Volt Fesztiválos buli simán beleférhet, remélhetőleg a szervezők is így gondolják. (Vagy egye-fene, egy Harvest of Art-ért is buszozunk pár órát…)

Arctic Monkeys : őket elvileg minden évben hívja a Sziget, csak nem jönnek… Nos azért ennél nyilván bonyolultabb a helyzet. Tavaly nagyjából a határon megálltak, előtte tényleg nem jártak felénk egy ideig, de olyan év is volt, hogy konkrétan körbekoncertezték Magyarországot. Persze kívülről. Na de idén! Na de idén? Nekik egyelőre 3 európai fesztivál dátumuk van nyárra: július 4. Belgium, július 10. Portugália, július 19. Franciaország. Ezek egyelőre nincsenek közel (mondjuk közelebb, mint Auckland), de ha „kihúzzák” Európában a Szigetig, akkor most már tényleg illene elhozni őket. Akár egy nulladik napra is.

Avenged Sevenfold: ők elvileg jönnek nyáron Európába, és külön érdekesség, hogy a nálunk idén startoló Aerodrome Festival prágai állomásán, egy nappal a budapesti esemény után csatlakoznak a nálunk is zúzó Megadeth-  Rob Zombie duóhoz. És a magyarországi eseményre még egy nagy nevet ígértek a szervezők. Szóval…

Black Sabbath: igen, a határ másik oldaláig biztos eljutnak, ugyanis ők a 2014-es NovaRock első headlinerei. Az időpont június 13., de úgy tűnik, Ozzyék egészen július végéig Európában fognak garázdálkodni. Egy Volt Fesztiválos bulit, vagy egy önálló budapesti koncertet vizionálunk.

(Faithless: igen, őket is hívták a Szigetre tavaly, csak jelezni szerettük volna…)

Foo Fighters: ők december 13-án térnek vissza egy mexikói koncerttel. Hogy utána merre visz az útjuk, nem tudni, de ha eltévednének Európába a nyáron, akkor régi tartozását törlesztene a magyar fesztiválszervező szakma, ha elhoznák Dave Grohlékat kishazánkba. Belőlük még egy sold out show-t is kinéznénk az Arénában.

Kings of Leon: rájuk jó lett volna lecsapni tavaly, a NovaRock apropóján. Azóta kihoztak egy langyi új lemezt, de a turnét attól függetlenül tuti, hogy tövig nyomják a nyáron. Jó hír, hogy jönnek Európába (június és július 6-án Németországba), így bármi megtörténhet. Vagy akár annak ellenkezője is. Szintén a júniusi Rock Am Ring fesztiválon celebrál majd rockmisét a Metallica, a Linkin Park és az Iron Maiden is, így ők is bekerülhetnek a kalapba, mint potenciális fesztiválnevek a 2014-es nyárra.

Interpol: ők már biztos fellépői a németországi Hurricane fesztiválnak, június végén. Tehát potenciális Volt Fesztiválos nevek, csak úgy, mint a már szintén ide bejelentett Pixies, Macklemore & Ryan Lewis vagy a The Wombats. Kevésbé elképzelhető egy soproni Belle& Sebastian, Dillinger Escape Plan, Elbow vagy The 1975 koncert, de tény, hogy ők is európai turnén lesznek ezidőtájt.

The Black Keys: európai turnén lesznek ők is a nyáron, egyelőre van egy július másodikai lengyelországi bulijuk lekötve és ugyanezen hónap 11-én már Lisszabonban zúznak. Szerencsére a kettő között éppen útba ejthető Sopron városa.

Decemberben még nagyon sok banda és előadó nem rakta össze nyári programját (a megnézett honlapok 70%-án TOUR DATES COMIGN SOON feliratokkal találkoztunk), tehát még semmi sem biztos. Csak az, hogy ezen a nyáron is lesz jó sok fesztiválunk, amire minél több igazán izgalmas előadót várunk Faithless, Prodigy és Guetta nélkül.