Sziget értékelő első rész + pár szubjektív toplista

Számtalan cikket írtunk az idei Szigetről, gyakorlatilag minden nap eseményeit kiveséztük, így az értékelőmben előtt most nem kezdenék hegyibeszédbe arról, milyen szar volt Tudjukki fellépése, meg hogy miért nem jött az Arctic Monkeys, illetve köcsögök-e igazából a hollandok. Így utolsó posztként inkább jöjjön pár teljesen szubjektív toplista a 21. Sziget eseményeiről, majd végül értékelésem a szokásos szempontok szerint.

TOP 5 KONCERT

5. Bad Religion – Mert Egervári Sándor és barátai még mindig tudják, hogy rúgják szét a közönség seggét mindenféle erőlködés nélkül.

4. Tame Impala – Mert míg Tudjukki égette ki lézerrel a látogatók többségének agysejtjeit pár száz méterre tőlük, ők még a zárónap legfontosabb időpontjában, este 10-kor is meg tudtak lepni minket egy kifogástalan bulival.

3. Dizzie Rascal – Mert egy idióta időpontban (csütörtök 17:45) is elérte, hogy a Nagyszínpad előtt MINDENKI táncoljon.

2. Franz Ferdinand – Mert volt „idejük” az új dalok promózása mellett arra is, hogy folyamatosan mozgásban tartsák a közönséget. És a koncert végi dobolós performansz miatt is.

1. Blur – Mert amellett, hogy kihúzhattuk őket a bakancslistánkon, adtak egy remek hangulatú koncertet, lelkes közönséggel, slágerparádéval.

TOP 5 CSALÓDÁS

5. Leningrad – Mert nem volt ott a nagydarab kopasz arc, aki pár éve a fején verte szét a sörösdobozokat és húzóra itta a fél üveg whiskey-t.

4. Katy B – Mert uccsó este valami nagyon jó buli is kisülhetett volna belőle, helyette lett egy bántóan unalmas koncert.

3. Calexico – Mert uncsi volt, sajnos.

2. The Cribs – Mert olyan szenny volt a hangosítás, hogy ha kicsit később kezdődik a buli, tuti szétszaladnak a nyugdíjasok Óbudán. Így „csak” a jelenlévő párezer embert érte tartós egészségkárosodás.

1. Editors – Mert lelketlen szar volt, egy értékelhető utolsó 6 perccel.

TOP 1 KÖCSÖG FRANCIA DJ ÁLTAL ELŐADOTT MAJOMKODÁS

1. David Guetta feat. Gerendai Károly End Show

TOP 5 fesztiválkaja

5. Fele árára lealkudott hamburger utolsó este a Jack Daniels-nél

4. Ingyen kunyerált alma az egyik civil sátorból

3. Otthonról hozott sajtosszendó

2. Otthonról hozott sonkásszendó

1. Sör

TOP 2 fesztiválital

2. 400 FT-os Arany Ászok a csónakházból

1. 450-os Dreher Summer Moments a Csónakházból

TOP 5 teljesen felesleges programhelyszín

5. Minden pult a Csónakházon kívül

4. Irish Pub

3. Film+ Szinema

2. Magyar zenei színpad

1. Holland Meets Hungary színpad

És akkor jöjjön az értékelés!

Helyszín (megközelíthetőség, fekvés, körülmények) – 5

Nagy meglepetés nem volt, immár 21. éve ugyanott kell keresni a Szigetet augusztusban. A Hajógyári tökéletes arra, hogy erre a hétre létrejöjjön egy Fesztiválköztársaság, csak ugye ezzel együtt járnak a titokzatos „lakossági bejelentések”, amik miatt a hatóságok előszeretettel kúrogatják a fesztivált minden évben. Amúgy idén különösen rámentek a szervezők a vizuálra, nagyon szép kemping-részekbe és programhelyszínekbe lehetett belefutni, szóval ez mindenképp pozitívum. A közlekedés is okés, bár talán jó lenne egy járat (éjszakai busz például), ami a Batyin kicsit túl viszi a Budáról érkezőket.

Kaja, pia – 3

Enni egyszer ettünk, azt nem pontoznánk (sajnos nem voltunk olyan állapotban, hogy felidézzük, el volt-e találva a fűszerezés), inni pedig csak sört, illetve utolsó nap fröccsöt. Mindkettő finom volt, de ez mondjuk nem meglepetés.

Árfekvés (belépő, belső árak) – 3

Ez minden évben fanyalgás tárgya, mi ebbe nem mennénk bele, a Sziget belépői még így is olcsóbbak, mint a hasonszőrű nagy európai fesztiválokéi. Más kérdés ugye az, hogy ez a külföldieknek olcsó, magyaroknak meg kisebb vagyonnak felel meg egy hetijegy ára. Sajnos ezt el kell fogadni ,azért aki egy 13.000 forintos napijeggyel láthatta a  Blur-t és eltölthetett egy egész napot a Szigeten, az szerintem nem lehetett elégedetlen. A belső árak viszont húzósak (640 egy ócska csapolt sör), viszont szerencsére ott volt a Csónakház, ahol 400 forintért már kaptunk dobozos sört. Kajákról nincs ifnónk, egyszer ettünk, azt is lealkudtuk a felére.

Környék népe (barátságosság) – 4

Feljelentgető nyuggereket leszámítva nem nagyon lehetett helyit látni max a HÉV-en, ők meg már megszokták a dolgot.

Biztonság (személyzet, előírások) – 4

Mondjuk arról szólhattak volna, hogy az End Show alatt a fél Sziget le lesz zárva. Meg az sem tetszett, hogy az A38 színpadnál valamelyik koncert előtt a beengedő kapun az egyik szimpatikus Attila úgy ösztökélte gyorsabb haladásra kollégánkat, hogy „Most mész, vagy nem mész a kurva anyád?!” felkiáltás mellett taszított rajta egyet. Illetve talán erélyesebben is felléphetett volna az IN-KAL gárda, amikor a hollandok elkezdték pusztítani a sziget fáit valami idióta DJ felszólítására. De egy ekkora rendezvénynél persze csúszhatnak be hibák.

Hangulat – 5

A jó koncerteken jó volt, a rossz koncerteken is általában jó, a VIP-ben este nagyon vicces dolgokban lehetett belefutni, amúgy meg valószínűleg soha nem volt rossz hangulat a Szigeten.

Zenei felhozatal – 3

Igen, idén a Szigethez képest kicsit gyengébb lett a program, de egyrészről ezt a szervezők igyekeztek kipótolni mással (infrastruktúra, látvány, off programok, Tudjukki, End Show), másrészt azért egész jól belenyúltak az én zenei ízlésembe (Blur, Franz Ferdinand, Editors, Tame Impala). szóval nekem nem volt nagy bajom. De persze most el lehet kezdeni, hogy RHCP, meg Arctic Monkeys, de inkább ne kezdjük.

Színpadok (száma, sátrak állapota, hangosítás) – 3

Számával nem volt baj, állapotukkal sem (csak rohadt meleg volt benn sajnos), a hangosítás a Nagyszínpadon nem volt rossz, de az A38 néha vállalhatatlan volt.

One thought on “Sziget értékelő első rész + pár szubjektív toplista

  1. Leningrad: tavaly lattam eloszor, de kurva jo volt. Iden mar kicsit megszokas-ize volt, de akkro is kurva jo volt 🙂 (Mondjuk, mar olvastam roluk regi Szigetes irasokban)
    kaja: mashol emlitettem a sokacbab nevu gulyast. Ezresert mennyei
    Irish pub: ne bantsd, a regi szep idoket hozta vissza nekem. Kb. 1997-ig volt azona helyen. Aztan 1998-ban (talan) mar lekoltozott a Sziget vegere es akkor mar Vilagzenei volt. Jo, a musora….ize…de a MEZ (es meg egy zenekar az utolso napon) kurva jo bulit csinalt.
    Film+ : hat ezt nem lattam (bar elmentem elotte parszor), gondolm a regi kertmozi mintajara lett volna (ott volt az Ir kocsmaval szemben regen). Huh, ott lattam eloszor a Macskajajt, sose feledem 🙂

Comments are closed.