Jazzkoncertek február 1-én az A38 hajón

Az idei év első igazán izgalmas jazzeseményének ígérkezik az izlandi ADHD és a német Studnitzky koncertje az A38 Hajón. A hűvös északi dzsesszben utazó zenekarok igazi télies hangulatot varázsolva, különös utazásra invitálnak minket. Az ADHD Izland vezető jazz-blues formációja, míg a Jazzanova és Mezzoforte zenészeként is ismert Sebastian Studnitzky trombitás-zongorista saját triójával érkezik Magyarországra.

ADHD (IL)

A 2008-as höfni blues-fesztiválon alakult izlandi ADHD együttes nagyon különös északi ízekkel fűszerezett instrumentális dzsessz-blues zenében utazik, sajátos módon ötvözve az skandináv dzsessz letisztult hangzását a már-már rockba hajló riffekkel és ritmusokkal. A dél-izlandi vulkánikus energiák hatására a reykjaviki négyes annyira egymásra talált, hogy hamarosan el is készítette első stúdiólemezét. Debütáló adhd c. albumukkal el is nyerték az izlandi Music Awards legjobb dzsesszlemezének járó díjat. A zenekar frontembere, a gitáros Ómar Guðjónsson többek között az izlandi funk szcéna legfontosabb zenekarainak, a Jaguarnak és a Samúel Jón Samúelsson Big Bandnak is az alapító tagja.

A Budapesten is bemutatásra kerülő második lemezükkel, az ADHD tovább lépett mind intenzitásban, mind élményben. A vestmannaeyjari Island Studiosban öt nap alatt rögzített albumuk olyan nagyszerű fogadtatásban részesült, hogy az izlandi média négy kategóriában is Grammy-.díjra jelölte, valamint ismét besöpörte Az év dzsesszlemeze díjat.

Hivatalos linkek:

http://www.myspace.com/adhd800

http://www.facebook.com/AdHd.is

Studnitzky (DE)

Sebastian Stubnitzky a német dzsessz színtér egyik legjobb új trombitása, aki különösen levegős, finom, érzelmes stílusával iskolát teremtett. A Jazzanova, a Mezzoforte, a Nils Landgrens Funk Unit és Wolfgang Haffner oldalán bejárta a világot, ezúttal azonban kiváló triójával lép fel.

Sebastian Studnitzky éveken át, különböző formációk tagjaként stílusteremtő előadóvá nőtte ki magát, aki egyformán otthonosan mozog a soul-, a funk-, a dzsessz- és a popzenei világában.

A non-stop turnézások után Studnitzky megalakította saját telivér formációját, amelyben végre olyan stílusban és értelemben is kibontakozhat, ahogyan eddig nem volt alkalma, hisz triójával a saját kozmoszát lakhatja be, s mutatja meg a hallgatóinak.

Budapestre a Contemplate Records által kiadott KY – Do Mar c. lemezével érkezik. A dzsessz és az easy listening mezsgyéjén ellensúlyozó albumot egy magas tengerparti szikla tetején épült régi házikóban vette fel Portugáliában, ahol játéka közben szinte eggyé vált az alatta hullámzó tengerrel.

Hivatalos linkek:

http://www.studnitzky.de/

http://www.facebook.com/STUDNITZKY

ADHD (ISL), Studnitzky (DE)

2013. február 1., péntek, 19h

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Koncertterem

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft.

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

Facebook event:

https://www.facebook.com/events/190036947805379/