Számvetés – ilyen volt 2012!

Az év vége közeledtével mi is átértékeltük az elmúlt egy évet, és mielőtt fejest ugranánk 2013-ba, még elidőztünk 2012 élményei és tapasztalatai felett. Úgy döntöttünk, nem állítunk össze mindannyian előre megszerkesztett szempontok szerinti listákat, nem indítunk sorozatot „Ilyen volt 2012” címmel. Inkább mindenki „kapott” egy posztot, amibe leírhatja milyen volt számára az elmúlt év (természetesen zenei és fesztiválszempontból). Másodikként én ragadtam billentyűzetet (boci29 kolléga után), és vetettem számot az elmúlt év jelentősebb koncertjeivel, fesztiválélményeivel, lemezeivel, és kis kitekintést is megengedtem magamnak a Fesztblog életével kapcsolatban. Hajtás után veszélyesen szubjektív évértékelő következik.

Ilyen volt 2012 a fesztiválok szempontjából

Határozottan kijelenthetjük, hogy a 2012-es fesztiválszezon brutálisan erős volt. Ez főleg a huszadik születésnapját ünneplő Voltnak és Szigetnek köszönhető, akik igen kivételes lineup-ot hoztak össze a jeles évfordulók alkalmából. Ha esetleg már nem emlékeznétek, szívesen segítünk felfrissíteni az emlékeket! A Volton fellépett többek között a Faith No More, a Snow Patrol, az Iggy Pop and the Stooges, Skrillex, Mac Miller, Katy B, az Enter Shikari, a Chase & Status, a Simple Plan vagy a Röyksopp. A Szigeten pedig találkozhattunk a The Stone Roses-szal, a The Killers-zel, a the XX-el, a Beatstakes-szel, Caro Emeralddal, a The Vaccines-szel, a dEUS-szal, a Glasvegas-szal, az Ignite-tal, a Kornnal, a Mando Diaoval illetve a Placeboval. Utóbbi fesztivál esetében azonban egy negatívumot is meg kell említsek: a magyar sajtó botrányosan kevés anyagot készített el hazánk leghíresebb eseményéről, Közép-Európa legjobb fesztiváljáról. Azért lettem erre figyelmes, mert én idén nem tudtam sajnos kimenni, és a dolgot csak tetézte, hogy egyáltalán nem készültek beszámolók, kritikák a Szigetes koncertekről. Így „kénytelen” voltam megnézni a Youtube-on a Sziget által feltöltött koncerteket. Ezért szintén piros pont Gerendaiéknak, de azért ugye nem ugyan az a monitor előtt ülni, mint élőben csápolni. Érdemes megemlékezni a fesztivál idei kedvezményeiről – mint emlékeztek – aki bizonyítani tudta, hogy ott volt mind a 20 Szigeten, ingyen mehetett, de azok is olcsóbban jutottak be, akik „csak” 5 „szigetelést” tudtak felmutatni.

Ozorán történt egy kis „félreértés”, de szerencsére a jelenlévők egyike sem emlékszik semmire, a rend őrei pedig végül kénytelenek voltak hagyni, hogy az Isten háta mögött a pusztában jól érezze magát a fesztiválok népe.
A többi fesztivál sem maradt azért szégyenben, a Hegyalja talán egy leheletnyivel gyengébb volt a szokásosnál, de a Balaton Sound, a SZIN vagy éppen az EFOTT is hozta a színvonalat fellépők terén. (A PaFés Flo-Rida bulira nem térnék ki, ha megengeditek.) Súlyos szervezési hiányosságokkal sem találkoztunk sehol, a néha extrém hőséget is remekül kezelték mindenhol (Volton ugye a tűzoltók siettek a segítségünkre, a Szigeten meg folyamatos vízpermetezéssel igyekeztek enyhíteni a közönség „kínjain”.) Magyar fellépők körében a sláger a Brains és a Punnany Massif volt, és továbbra sem került ki a fesztiválkedvenc kategóriából a Supernem, Quimby, Kiscsillag és társaik. Nézzük hát mely fesztiválkoncerteken szórakoztunk a legjobban (vagy melyek azok, amelyekre emlékszünk?)

Legjobb fesztiválkoncertek 2012-ben:

We Love Volt gálakoncert (beszámoló erre)

Simple Plan @Volt Fesztivál (beszámoló erre)

Faith No More @Volt Fesztivál (beszámoló erre, galéria arra)

Iggy and the Stooges @Volt Fesztivál (beszámoló erre, galéria arra)

Set Your Goals @Hegyalja (beszámoló erre)

Stereo MC’s @Hegyalja (beszámoló erre, galéria arra)

Danko Jones @Hegyalja (beszámoló erre, galéria arra)

Lou Bega @SZIN (beszámoló erre)

Akiket meguntunk: Quimby, Supernem, Kiscsillag, Vad Fruttik, Ganxsta Zolee és a Kartel

Akiket megkedveltünk: Brains, Ocho Macho, Esti Kornél, Ivan & the Parazol, We are Rockstars

Ilyen volt 2012 a hazai koncertkínálat szempontjából

Nem mondanám kifejezetten erősnek. Legalább is ezen az állásponton voltam egészen nyárig. Aztán kiderült, hogy ősszel jön hozzánk a Muse, és számomra teljesen hihetetlen módon Keane koncertet is rendeznek fővárosunkban. Azóta már a jövő évre is van két biztos programunk, ugyanis a Mumford & Sons és a Depeche Mode is felvette Budapestet a turnéhelyszínek közé. Az említett koncerteken kívül azért bőven kaptunk megint a kiöregedett, futottak még sztárokból (Unique Fesztivál néven egy egész pikniket tartottak nekik a Várban), így volt Chris Rea, Julio Iglesias, Duran Duran és Bryan Adams is az Arénában. Meg Sting, Dead Can Dance, Prodigy és persze Viva Comet díjátadó. Összességében járhattunk volna sokkal rosszabbul, de azért nézzetek csak a bécsi koncerttermek eseménynaptárára… Fény volt az éjszakában a Soundkitchen lelkes csapata, akik pillanatok alatt váltak meghatározó tényezővé a magyar zenei életben. Nekik köszönhető például a márciusi zseniális dEUS koncert a Hajón többek között. Érezzük mi a jó szándékot, és reméljük, 2013-ban sikerül überelni az idei évet.
Több új helyszín is nyitott, a Barba Negra és a Park egyből bekerült kedvenc helyeink közé. Szerencsére rendeződött a ZP és a Gödör helyzete is. Sőt, immár két szavazás is bizonyította, amit eddig is tudtunk: az A38 a világ legjobb klubja (a Szimpla meg a harmadik)!

Legjobb koncertek 2012-ben:

dEUS @A38 (beszámoló erre, galéria arra)

Muse @Aréna (beszámoló erre)

Keane @ PeCsa (beszámoló erre, galéria arra)

Ilyen volt 2012 a hazai könnyűzenében

Mint már említettük a BrainsPunnany Massif duó óriási népszerűségre tett szert. Ezen kívül több zenekar, akik már jó pár éve nem jelentkeztek új lemezzel, elkezdett beleszürkülni a dolgos mindennapokba. Volt szerencsénk pár igazán jó magyar albumhoz, új anyagot hozott össze a Kiscsillag, Ákos, a 30Y, a HS7, a Kowalsky meg a Vega, a Ganxsta Zolee és a Kartell, Maszkuráék és még sokan mások. Volt pár meglepő tagcsere, Cserkó kikerült a Tankcsapdából, Nagy István az Esti Kornélból, a fél banda lecserélődött Ganxstáéknál, Maszkura mögött is új arc veri a bőröket. Voltak lemezek, amiktől sokat vártunk, és csalódnunk kellett (Rockmafia Debrecen például nekem se jött be), de olyan is, amitől nem vártunk semmit, és azért annál kellemesebb volt rájönni, totál rendben van a dolog (Ákos:2084). Valószínűleg törvényszerű volt, hogy ráunjunk az MR2 generáció első szériájának magyar zenekaraira („akiket már ununk címszó alatt találjátok őket feljebb), így valószínűleg a szerkesztőség a jövő év elejét új bandák felfedezésével fogja kezdeni. Jelentkezők vannak bőven, csak győzzünk elmenni mindenhova!

Ilyen volt 2012 a Fesztblog életében

No igen, nem bújhatunk el a feladat elől, értékelnünk kell saját magunkat is. Abban talán minden nagyképűség nélkül megállapodhatunk, hogy nagyot fordult a világ a bloggal az elmúlt 365 napban. Elmerültünk a fotózás rejtelmeiben, így koncertről koncertre igyekszünk jobb képekkel kiszolgálni titeket. (Azért még megesik, hogy nem jön össze.) A nyarunk hihetetlenül sűrű volt, ott voltunk a PaFén, a Hegyalján, a Volton, a Szigeten, a SZIN-en, a Gödör Kempingben, a Fekete Zajon, a Unique Fesztiválon, a Tatai Utcazene Fesztiválon és a Világveleje Fesztiválon is. Ezen kívül igyekeztünk elmenni a jelentősebb budapesti koncertekre, lehetőségünk volt testközelből megismernünk a Keane-t, a Muse-t, Ákos szintipop showját, a 20 éves Legjobb mérget leporoló Tankcsapdát vagy éppen a zavarba ejtően profi belga dEUS-t. Facebookon átléptük az 1000 lájkot, ami annak fényében igazán nagy szó, hogy egyre inkább kezdenek eltolódni az ottani oldalak a fizetéses rendszer felé, nem hirdetjük magunkat sehol, nem tolunk olvasóink arcába reklámokat és nem is ajánlunk fel minden héten értékes nyereményeket a leglelkesebb kommentelőknek. Ezt ezúton is köszönjük nektek, és egyúttal biztosítunk is mindenkit: a szerkesztőség kellőképpen megünnepelte a jeles alkalmat!

Ezt várjuk 2013-tól

És hogy hova tovább? Nos egyelőre csak annyit tudunk ígérni: nyomjuk ezerrel továbbra is. Nyáron gyakorlatilag fizikailag lehetetlen eljutni több helyre (a pénzről, májról, satöbbiről ne is beszéljünk), de megpróbáljuk! Aztán ki tudja, talán 2013-ban eljön az ideje annak, hogy a határon túlra merészkedünk egy kis fesztivál feelingért. Vannak dolgok, amiket mi is csak kívánni tudunk, megígérni nem, például, hogy a Mumford & Sons koncert kerüljön nagyobb helyszínre, mert már november óta nincs rá jegy; hogy a Depeche Mode hozzon össze egy fasza albumot, amit majd elhoznak hozzánk turnéjukon; az új Vad Fruttik és Quimby lemez is jó legyen; Bérczesi Robi szabaduljon meg végre démonaitól;  végre legyen Arctic Monkeys a Szigeten; sikerüljön kompromisszumot találni Sopronban, hogy a fesztivállatok és a csilpcsalp füzikék is nyugodtan aludjanak.

Mindenek előtt pedig kívánunk Nektek U2, AC/DC és RHCP koncertekben gazdag, eszméletvesztős fesztiválőrülettel tűzdelt, Julio Iglesiastól mentes új évet!