Alakul a 2013-as fesztiválnaptár!

Ahogy ellepik a bevásárlóközpontokat a csoki-és a megélhetési mikulások, úgy lassan a fesztiválszervezők is kezdik kijelölni a következő nyári bulik pontos időpontját. Fellépőkről még pár hónapig felesleges beszélni, viszont vannak olyan programok, amelyre látatlanba is igent mond az ember. Valószínűleg hozzánk hasonlóan köztetek is vannak olyanok, akik a kötött pulcsi és a bögre helyett inkább fesztiváljegyet kérnek a Jézuskától. Sorstársaink számára szeretnénk megkönnyíteni a választást, és a szervezést, így egy bejegyzésbe összeszedjük a jövő nyár fix időpontjait, hogy lehessen tervezni a többi nyári programot is lassacskán (már akinek marad mája meg pénze) egy ilyen fesztiváldömping mellett! Összeállításunkban a hazai bulik mellett a környező országok fesztiváljaira is kitérünk!

A nyarat természetesen idén is a PaFe nyitja, immáron Szántódon. Ezzel a fesztivállal kapcsolatban három dologban biztosak lehetünk: fog esni az eső, az első nap lesz bénázás a beengedésnél és baromi jól fogunk szórakozni! Az utolsó feltétel fényében az első kettő is sokkal viselhetőbb. A pontos időpont 2013. május 16-17-18-19. (természetesen közvetlenül a vizsgaidőszak előtt…), így a thermopulcsit azért mindenki vegye alapfelszerelésnek!

A következő programért külföldre kell mennünk, de csak egy köpésre a határtól, ugyanis június 14. és 16. között NovaRock! Ahogy már beszámoltunk róla Facebookon, az egyik headliner az összebalhézás után idén visszatérő Kings of Leon lesz, de rajtuk kívül lesz persze Rammstein és Kiss is, válasszon mindenki saját vérmérséklete szerint.

Alig hogy hazaesik az ember a sógorocktól (értitek, rock!-asszem betett a tegnapi Közgáz Gólyabál…) máris indulhat Orfűre, Lovi báék alterfesztjére, a Fishing On Orfűt ugyanis június 20. és 22. között rendezik az idén. Sajnos tavaly is ki kellett hagynunk a vizsgaidőszak miatt, megvan a veszélye annak, hogy idén is ki kell, ami nagyon nem esne jól, tekintve, hogy a Sziget-istálló fesztiváljai mellett ennek van a legizgalmasabb lineupja minden nyáron.

És akkor jöjjön a Hegyalja! Mi, a Hegyalja? Az nem július végén szokott lenni? De, azonban idén a szervezők húztak egy merészet és behozták a fesztivált a Volt elé. Hogy ez jó hír-e, még magunk sem tudjuk. Tény, hogy mindig szétcsapjuk magunkat Tokajban, és így az ott élőknek sem lesz kereken 365 napja, hogy kiheverjék a múlt nyári „tatárdúlást”. Ettől függetlenül az időjárás már valószínűleg ekkor is pöpec lesz, és ha így sikerül még több embert összehozni egy 4 napos őrületre, tőlünk legyen júniusban!

Július 3. és 6. között rendezik a 21. Volt fesztivált, természetesen Sopronban. A tavalyi jubileum és a zenei felhozatal igen mély benyomást tett a szerkesztőségre, így idén sem hagynánk ki, a világ minden pénzéért sem!

Nem egész egy hétre a soproni piknik után jön a Balaton Sound július 11. és 14. között. Itt valóban érdemes időben megvenni a jegyet (persze azért még ráér), mert tavaly is igen hamar kikerült a MEGTELT tábla.

A visszafogottabb zene hívei (illetve akik szeretik a hangszerek hangját), inkább ebben az időszakban tegyék át székhelyüket szlovák barátaink chill fesztiváljára a Pohodára. Itt általában hálószoba-pop, belesimulós pop és fűben ülős pop váltogatja egymást, amúgy kifejezetten profi szervezés mellett. Ja, majdnem elfelejtettem a dátumot: július 11.-12.-13.

Július hónapban még egy fesztivált érdemes mindenképp megemlíteni: a körmendi Alterába fesztivált, ahol rendszerint tiszteletét teszi a hazai alternatív és rockzenei színtér színe-java. Ezt a programot idén július 17. és 21. között rendezik a Rába Szabadidőcentrumban.

Ha van ember, akinek még nem jön a könyökén a sok fesztivál (mondjuk a szerkesztőség elvetemült tagjai), az semmiképp se feledkezzen a Nagy Testvérről, a Királyról, a Szigetről, amit augusztus 5. és 12. között szerveznek Gerendai mesterék. Mint minden évben, most is egy bitang erős lineupot várunk Arctic Monkeys-zal, Kings of Leonnal, RHCP-vel és Metallicával. Aztán majd meglátjuk mi lesz.

Sajnos az idei Ozora egy időben lesz a Szigettel (augusztus 7.-12.), így lehet, hogy kénytelenek leszünk idén (is) kihagyni…

Természetesen még egyáltalán nem teljes a naptár, a vidéki fesztiválok nagy része még nem jelölt ki időpontot, így csak találgatni tudunk a 2013-as EFOTT, Fekete Zaj vagy éppen a SZIN időpontjával kapcsolatban. Én az EFOTT-ot valahova a Volt és a Sound közé várom, esetleg utóbbi után kicsivel. (A jövő évi EFOTT helyszíne is mostanában fog kiderülni egyébként.) Külföldiek közül az EXIT titkolózik még, amit elég rosszul tesz, mert feltétlenül tervbe van véve a kilátogatás.

Nos, ennyi biztos infónk van a jövő nyárról, a dubajozást meg a telken való fűnyírást tessék ezek közé időzíteni! Amint derülnek még ki időpontok, természetesen értesítünk titeket, illetve a fellépőkkel kapcsolatban is igyekszünk naprakészek lenni. A jövőben még várható egy hasonló összeállítás, melyben a lehetséges előadókat próbáljuk megjósolni a szomszédos országok fesztiváljainak fényében. Addig is kövessetek minket Facebookon, Twitteren és Instagramon!

Ja, és aki idénre esetleg egy Glastonburyt tervezett annak szomorú hírünk van: cirka 2 óra alatt elfogyott minden jegy…