Harlemi R’n’B és kaukázusi ritmusok Szegeden

Augusztus végén, a SZIN-en Kelis, a harlemi R’n’B királynő élőben kever ütős turmixot a fesztiválozóknak, osztrák földről hoz orosz skat a Russkaja, és új albumával jön a Tisza-partra a kanadai punk pop egyeduralkodó, a Simple Plan.

Az Újszegedi Partfürdőre már lefoglalták a nyaralásukat az electro, a rock, a ska, a hip-hop, a világzene és a dancehall legizgalmasabb képviselői. A műfajok listája persze nem teljes, a felsorolást érdemes élőben kiegészíteni a pop punkot játszó Simple Plan, az Ausztriából kaukázusi ritmusokat, és skaba oltott rockos világzenét hozó Russkaja, és a legjobb magyar bandák koncertjein.

A hip-hop-ból, R’n’B-ből induló, mostanra inkább electro dance zenékre váltó Kelis és zenekara az ellenállhatatlan Milkshake mellett legutóbbi, Flash Tone albumával is megkínálja a SZINeseket, electro-technoval pedig a madridi belga DJ, Jimmy Van M készül a fesztiválra.

Színpadra lép Szegeden a hazai élvonal is: a Fonogram-díjas Bin-Jip, Harcsa Veronikával az élen eklektikus, electros, kísérletező nu-jazzt, a Carbonfools a rock és az elektronika tökéletes balanszán túl Fehér Balázs ellenállhatatlan sármját is hozza. A napfényről az Anima Sound System gondoskodik, a zúzásról a Road és a Blind Myself. A Copy Con lüktetésére együtt dobban majd a SZINesek szíve, és óriási bulit csinál az Irie Maffia és a csíkszeredai Tündérground is.

A szegedi esték bulifelelőse lesz még a Kerekes Band, a Colorstar, a 30Y, a Zanzibar, és a Heaven Street Seven is. Pörgős szövegek és masszív hip-hop több pakkban érkezik a SZINre: Akkezdet Phiai, a Hősök, az Animal Cannibals, Sub Bass Monster,továbbá Ganxta Zolee és a Kartell is belekapaszkodnak a mikrofonba.

A fiatalabbak az Antifittnesz Klub, az idősebb korosztály a VHK fellépésének örülhet, a féktelen ír bulik rajongóinak a Firkin garantálja majd az őrült, zenés kocsmahangulatot. Zenél majd a visszatérő FreshFabrik, a Hiperkarma, és a Zagar is. Jön a Maszkura és a Tücsökraj, a Jurij, a 70-es évek kultikus rockzenéjének ízét adja a fesztiválhoz a Turbo és a Grand Mexican Warlock.

Lazítani a napozáson túl nevetéssel lehet majd a Szegedi Ifjúsági Napokon, erről a stand up comedy élvonalából Badár Sándor, Beliczai Balázs, Dombóvári István, és a Szomszéd néni Produkciós Iroda gondoskodik.

Ilyen felhozatal mellett nem is annyira furcsa, hogy sokan már most a nyár végét várják. Persze, a SZIN-rajongóknak addig sem kell nélkülözniük a zenés élményeket. Aki hangszert, mikrofont, és kamerát ragad, és újrajátssza a SZIN himnuszát, a Szinezd újra! című Magna Cum Laude slágert, az a zenekarral együtt szerepelhet a szám új, közösségi klipjében.

A beküldött videókkal a hazai zenetanulásra-vágyó fiatalokat is segítik a TávJam-melők: hiszen minden egyes beküldött videóval a SZIN Zenei Ösztöndíj Alap bővül. Ehhez az ösztöndíj-alaphoz fordulhatnak azok a fiatalok szeptembertől, akik akár zenei oktatásban szeretnének részt venni, akár együttesnél szeretnék kezdeni zenei karrierjüket.

Részletek a SZIN Facebook-oldalán.