Zúzzunk jövő héten: Megadeth és Slayer az Arénában

Miután tavaly volt itt a Metallica és a Megadeth is, idén az egymáshoz mostanában ismét közeledő Nagy Metál Négyes két tagja jön egyszerre, és ebből az egyik megint a Megadeth. A másik pedig a Slayer, már tényleg csak az Anthrax hiányzik. Mindenesetre ápr. 8-án este az Arénában klasszikus bestiális durvulatra lehet számítani, pont ezért megy mindenki.

Nekem ugyan a Big Four fele (a Megadeth és az Anthrax) kimaradt az életemből még gimiben is, nem hogy a 80-as években, mikor ezek igazán pörögtek, ettől viszont még mindenképpen érdemesnek tűnik kimennem jövő pénteken az Arénába. Hiszen nyilván tökmindegy, mit hallgattam és mit nem hallgattam én, mind a két zenekar igazi klasszikus, legalábbis abban az értelemben biztosan, hogy nélkülük egészen egyértelműen egészen más lenne a metál mint műfaj. Abban az értelemben viszont egyik sem az, hogy a klasszikus az, amit mindenki bólogatva elfogad ‘jónak’, de senki sem hallgat. A Megadeth tavaly a PeCsában adott meglehetősen sikeres koncertet, és bár a Slayer tavalyi európai turnéja (fesztiválfellépések kivételével) Tom Araya hátsérülése miatt elmaradt, azért 2009-ben letettek ők is az asztalra egy olyan lemezt, ami után tényleg nagyon elismerően bólogatott az ember. Ezeket a zenészeket generációk óta hallgatják, és még most is nagyon hangsúlyosan fel sem merülnek a kérdések, hogy ‘aktuálisak-e’, ‘autentikusak-e’ ezek a zenekarok és zenészek; még csak nem is az a kérdés, hogy ‘jajbírják-e’. Azért kell kimenni megnézni őket, mert ha ötvenes, megtestesedett, őszülő szakállú pasik nyomják a kegyetlen durvulást, az annyival sokkal kúlabb, mint mikor a fiatalok. A fiataloknak könnyű. A Megadeth és a Slayer is már a 80-as években úgy tolta, ahogy a legtöbben még most sem, sőt, ezután sem. Ha valami, akkor a húsevő baktériumok tudják csak eltántorítani őket: ezért is van, hogy a Slayer sajnos nem az eredeti felállással jön. Jeff Hannemann gitárosnak még rendbe kell hozni a karját az egzotikus baktériumok után, így a pesti bulira Pat O’Brien ugrik be a helyére a Cannibal Corpse-ból (azért reméljük, a nyári Hegyaljás fellépésre már Hannemann is helyrejön).

Szóval akkor még egyszer: ápr. 8., péntek, Aréna, este 8 körül elvileg kezd a Megadeth, utána 10 magasságában a Slayer. Nem igazán a sóra kell készülni, nem valószínű, hogy lesz lézer, fehér öltöny és konfetti, de nagyon komoly és nagyon súlyos arcok, gitárok és témák biztosan. Biztonsági intézkedésekre már csak ezért is számítson mindenki, metálvillát igen, de semmilyen más szúrós-ütős cuccot nem lehet bevinni, üvegeket sem, kamerákat sem, legegyszerűbb, ha még csak táskát sem visz az ember, hanem simán felveszi a Slayer/Megadeth-pólót meg a bőrdzsekit. Úgyse kell más. Jegyek még kaphatóak 11.900 (ülő) és 13.900 Ft-os (álló) áron.

Linkek:
Jegyek
Slayer hivatalos oldal
Megadeth hivatalos oldal