Cseh Tamás = MENŐ, menjél ma

Kétféleképp lehet ezt kezdeni: életemben nem voltam Cseh Tamáson, és Cseh Tamás életében nem voltam Cseh Tamáson. Ezért is szomorú vagyok, meg szimplán csak azért is, mert meghalt tavaly nyáron. És ezért is megyek ki ma a Szigetre a nulladik napon, és megnézem a Cseh Tamás-emlékkoncertet.

Bede Márton tegnap elég definitíven megmondta, miért jó igenis a Kispál, na ez az, amit Cseh Tamással kapcsolatban senkinek sem kell megtennie. Meg sem próbálok ezért összeszedni mindenfélét, ami az ő meg Bereményi nevéhez kötődik, felsorolhatnám a lemezek kétharmadát, a Kispállal együtt lehetne emlegetni a Csinibabában, és így tovább. Bérczes László interjúkötete kapcsán tavaly júniusban amúgy is megírtam, amit nekem Cseh Tamás jelent: most koncentráljunk arra, hogy mit fog jelenteni ma este a Sziget Világzenei nagyszínpadán, ahol sok zenész fog Cseh Tamás-számokat játszani.

Nemrég megjelent ugyanis egy eredetileg a művész életében kezdett projekt végeredménye, ami a művész halála miatt ugyan tribute lett végül, de azért mégiscsak megvan: az Eszembe jutottál c. lemez. Ezen gyakorlatilag ugyanazok játszanak Cseh Tamás-számokat, akik ma este a koncerten is fognak, köztük olyanok, mint Másik János (a világ legeslegjobb zenészneve Blixa Bargeld után), Lovasi András (csak hogy ma is felmenjen azért egy nagyszínpadra), a Quimby, a Heaven Street Seven, Péterfy Bori & Love Band, a Kistehén Melanko, és így tovább. Az mondjuk kicsit felhígítja a dolgot, hogy előzetesen úgy tudható, egy-egy Cseh Tamás-szám között a fellépők „egy-két saját szerzeményt” adnak elő, azért egy Cseh Tamás-emlékkoncerten örülnék, ha nem kellene egy-két PASO-számot is meghallgatni; de legfeljebb elmegyünk sörözni. A Cure 5 évvel ezelőtti SZIN-es fellépése és Nick Hornby óta tudjuk, hogy koncertről nem ciki kimenni és visszamenni, szóval akit érdekel Cseh Tamás, és (mint én) szeretne valahogy ’tisztelegni’ vagy mi a fene, az menjen ki a Szigetre ma: a kezdés 18.00 a Világzenei nagyszínpadon, és olyanokat lehet olvasni, hogy öt órás lesz a buli, és akkor a végére mondhatjuk, hogy „egy órája ittam is, és annak is van szaga”. Cseh Tamás menő, tessék menni.