A New Model Army ismét erre csavarog

Justin Sullivan immár 28 éve csavarog a világban. A New Model Army alapító-vezetője az elmúlt évtizedekben egy rövid időszakot eltekintve mindig a maga útját járta, fityiszt mutatott a profi zeneiparnak és médiának. Ám mindezek ellenére sikerült meghatározó munkásságot elérni: a New Model Army zenéje az egyik láncszem a régi punk rock és a post punk, goth zenék között. Amúgy meg nem más, mint pörgős, vidám dalok összessége, melyek még mindig alkalmasak egy jó bulira. A Szigetet háromszor is megjárt együttes ismét Budapestre érkezik.

„We are old, we are young, We are in this together / Vagabounds and children, (are) Prisoners

forever” – New Model Army: Vagabonds

A dolog bizony így kerek. Egy örökifjú, befutott és több mint negyedszázada működő rock zenekart láthatunk novemberben Budapest egyik nemrég megújult, évtizedes múltra tekinthető rock klubjában.

A New Model Army az a bizonyos legendás, globális-undergorund kultuszbanda, melyet Justin Sullivan alapított 1980-ban Bradfordban – ők legalábbis így állnak saját maguk sokoldalúságához. Műfajukat talán a beskatulyázhatatlan jelző írja le a legtalálóbban, mert mire az ember találna nekik egy megfelelő besorolást, általában kiadnak egy újabb lemezt és dobhatjuk sutba a meghatározásunkat. Az viszont árulkodó, ha a szigetországi zene fejlődésének vonalába próbáljuk elhelyezni őket. Kezdetben elsősorban a régi punk rock, valamint az úgynevezett „northern soul” – középtempós, ritmikus afro-amerikai soul zene, mely a ’60-as években nagy népszerűségnek örvendett Észak-Angliában – inspirálta a New Model Armyt, no meg persze a kor puskaporos hangulata… Ők pedig aztán nagy hatást gyakoroltak a korszak postpounk, folk-rock, politico-rock és goth zenéire.

Csavargók. Talán ez a kifejezés fogja meg leginkább a borzas, kissé hobo kinézetű frontember hangulatát. Még az egyik foga is hiányzik. Sullivanék az elmúlt évtizedek alatt kiadtak 10 lemezt, össze-vissza turnézták a világot, miközben tulajdonképpen tettek arra, mit is csinál a többi zenekar körülöttük és hogy miket is írnak abban a bizonyos „Nagy Könyvben”. Eleve eredetileg csak azért álltak össze, hogy játsszanak két bulin egy bradfordi kocsmában. Ez lett belőle. Ennek ellenére sem tűntek el a süllyesztőben, sőt képesek szinten tartani rajongói bázisuk méretét, 1999-ben például a Sziget Nagyszínpadán bizonyíthattak.

Igazából nem is zenekarként, inkább afféle szervezetként szeretik meghatározni magukat. Erre utal hivatalos weboldaluk „.org” végződése és ezt támasztja alá a köréjük épült, holdudvar jellegű összművészeti mozgalom, melybe az általuk inspirált zenekarok ugyanúgy beletartoznak, mint a szövegeiket, képi anyagaikat előállító írók, művészek közössége és alkotásai.

A tavalyi év augusztusában High címen jelentették meg tizedik stúdióalbumukat, természetesen ezt is saját kiadójuknál, önállóan megszervezett, független cégekből álló terjesztői hálózattal. A munkálatokat a Rolling Stones, a Killing Joke és Jimmy Cliff oldalán is megfordult producer, Chris Kimsey segítette és az elmúlt idők legdallamosabb és leginkább gitárorientált NMA-lemezét hozták össze. A megjelenést követő három hónapban 16 országba jutottak el több kontinensen, idén pedig már nagy sikerrel megjárták az Egyesült Államokat – igaz némi nehézségek árán, mert elsőre visszautasították a vízumkérelmüket, de egy csavargó persze ilyesmitől még nem esik kétségbe. Nyáron aztán az európai fesztiválokon tették tiszteletüket, most novemberben pedig Budapesten a Ráday Music Pub is sorra kerül.

Szintén fellép a szlovák The Last Days of Jesus, mely Európa egyik legeredetibb postpunk bandája, klasszikus, ’80-as évekbeli atmoszférába illesztett modern hangmintákkal és alapokkal. Az együttes több, mint 10 éve adja a világnak ezt a kivételes deathrock zenét, aminek goth hangulatához az erőteljes, sokkoló sminkek is hozzá tartoznak.

A frontember Mary0 és csapata kritikus, ironikus szűrőn át olvaszt magába és zenéjébe valami nyers, ősi őszinteséget, újszerű hangzást adagolva mindehhez. A szlovák zenekar lélegzetelállító módon önti a világra különleges elképzeléseit, változatos képekkel, irritáló kétarcúsággal. Egy nagyon ízes és pikáns keveréke a szarkazmusnak és keserűségnek, ami hangzásvilágukat adja.

A két rendezvény után a hazai színtér meghatározó alakja, Gelka válogatja majd az afterparty zenéit. A koncertre jegyek elővételben is kaphatók, országszerte a Ticketportal üzleteiben és az oldalukon.

2008. november 14., péntek 20.00 óra

Budapest, Ráday Music Pub

Afterparty: Gelka

Belépő: 4500 Ft