Mélyszántás a Tetőn

A Sightings tánczenekar 1997 óta működik, alapítói Mark Morgan gitáros és John Locke dobos voltak, akikhez egy évvel később csatlakozott Richard Hoffman basszista. Elvileg a klasszikus power trio (gitár-basszus-dob) felállásban nyomulnak, de a rock megszokott hangszereire megszámlálhatatlan effektet, torzítót és még ki tudja, milyen kínzóeszközöket kötnek.

Muzsikájuk ez által válik rendkívül intenzívvé és lehengerlővé. Zenei krédójukból következően leginkább a noise rajongói köreiben ismerik és becsülik őket, bár láttam már hithű noisert, aki a nevük hallatán csak biggyesztett, mondván, hogy neki túl rockos a Sightings.

2007-es hatodik, Through the Panama című lemezüket viszont Andrew WK producálta – tudjátok, a zsíros hajú fickó, akinek a Party Hard című, életmód- és programadó nóta köszönhető –, aki úgy döntött, hogy nem árthat, ha a megszólalásban az instrumentumok nem csak hatásos csapásmérő eszközként funkcionálnak kezelőik kezében. A végeredmény sacc/kb. a zajrock, az underground és a kísérleti pop metszéspontjába helyezhető el, már ha érdemes – vagy lehetséges – egy ilyen körülírás. Sőt! Schlager is található az albumon: egy ’78-as Walker Brothers-dal feldolgozása.

A lemez ismeretében kompromisszumok és panamák nélküli koncertre számíthatunk 2008. június 16-án, ami az idei koncertszezon egyik vitathatatlan unikuma lesz. Előzenekarként a Büdösök melegíti majd be a Corvintetőn a nagyérdeműt. Mindkét koncert ingyenes.

One thought on “Mélyszántás a Tetőn

Comments are closed.