Friderikusztól az utcaszínházig

A Port.hu színpadnál kezdem a napot, szegedi zenekar, a Friday’s Dust színpadon. Alternatív rockot nyomnak, szép számmal állnak meg a járókelők, belehallgatnak a fiatalok zenéjébe. Ha a két gitáros lány jobban odatenné magát, egészen látványos bulikat csinálhatnának. Szellemvasút, ez a szokásos délutáni programom. Éppen egy filmet vetítenek, amikor odaérek, Alexáról, aki tévésztár rajongó. Megülök, mert érdekes a film, s a végén beszélgetnek Papp Bojána rendezőnővel és Alexával. Alexa magánélete Friderikusz Sándor és más sztárok múltbéli és jelenlegi élete körül forog, és mindent dokumentál. Lefényképezem, a beszélgetés után azonnal hozzám jön, hogyan juthatna a képhez, kell az archiumba. Vámos Miklós miatt jöttem igazából. Vámossal Háy János beszélget, mindkét írót szeretem, szellemes, érdekes emberek. A téma itt is a tévé lenne, de Vámos, ha teheti, eltereli a témát, amiben Háy jó partner, szemlátomást élvezi a beszélgetést. A sátor, először a négy nap során, már délután tele van. A történet a tévé és a film mentén inkább sztorizgatás, de ezt senki sem bánja. Hallunk a gerilla együttes „fényes” múltjáról, csajozásról, feleségekről, az egykori Híradó Mozi jelentőségéről, Amerikáról és Londonról. Ezeken keresztül ismerkedünk Vámossal és kicsit Háy-jal is. Az egy óra hamar elszáll, perceknek tűnik csupán.

Visszamegyek a Sziget szívébe, jó pár ezer ember érkezhetett. A nagyszínpadon a belga dEUS zenél, semmi különös, fegyelmezett gitárzene, de ezek a fiuk a legnagyobb zúzáskor is hidegvérű menedzsereknek tűnnek. Továbblépek, az Octopusnál szunnyadok egyet, rapperek verselnek, Bárdos Deák Ági moderál. A babazsákról kiderül, hogy belseje műanyag. Miért is gondoltam mást? Séta, Krisztián hangja száll a Sziget felett: fiam maga kifogta Dél-Amerikát. Elmegyek punkokra. A Zúzdában a Büdösök zenekar „zenél”, a porban néhány gyerek ritmizál. Elered az eső, a kispolgár, posztpunkok tető alá húzódnak, alig ciki, de sok munka van a tarajukban, nehogy már szétázzon. Itt aztán látni rendesen szétcsúszott alakokat, és amikor a C.A.F.B. behangol, ki tudja honnan, előmászik még vagy száz. Rá kell jönnöm, a punkok alapfilozófiája a szeretet, mindenki ölelget mindenkit, én is beszállnék, de néhányuk szaga elriaszt. Ártatlan, jó gyerekek. Szétcsapják a levegőt, aztán hazamennek. Barátaim hívnak, bulizzunk a Táncdalfesztivál sátorban, Red Hot Chili Peppers zenéket játszanak. Na jó, átnézek. Aki részeg, az jól érzi magát, a hangosítás ismét slendrián. Az igényesség valahol a Szigeten kívül maradt. Nem is bírom sokáig. Színházba indulok, de este felé már nem lehet közlekedni. Leöntenek vörösborral, aztán sörrel. Nem is tudom, hová siethet ennyi ember, tele pohárral a kezében. A Theater Titanick utcaszínháza a flúgos futam és egy olasz vígopera keveréke, de ezt inkább dicséretnek szánom. Kicsit átfázok a domboldalon. Benézek a színházi sátorba. A Baltazár Színház produkciójába nem tudok belekapcsolódni, már több mint félórája megy. Kilépek, elindulok a nagyszínpad felé. Lábam elé egy sátorból vödörnyi mosogatólét lódítanak. Na itt, most elegem lett. Hazamegyek!

7 thoughts on “Friderikusztól az utcaszínházig

  1. FENTE LEVENTE

    AZ EMBER CSAK SZÉP ÁLMOKAT DÉDELGET,VISZONT DÉLBEN MEG EBÉDELGET.
    EBÉDHEZ JÓ ÉTVÁGYAT, ESTE MEG MELEG ÁGYAT MERT LEHET,HOGY HIDEG LESZ.

    (FENTE LEVENTE)

  2. A Büdösöknél meg csak a
    gecizők voltak jobbak

  3. Papp Andrea

    Tele nosztalgiával a szivem.Nagyon jó volt a Szigeten,valahányszor ott lehettem.Ha most az augusztusi hullócsillagokat nézve kivánhatnék valamit, akkor az egy ingyenbelépő lenne a Szigetre.

  4. Papp Andrea

    Tele nosztalgiával a szivem.Nagyon jó volt a Szigeten,valahányszor ott lehettem.Ha most az augusztusi hullócsillagokat nézve kivánhatnék valamit, akkor az egy ingyenbelépő lenne a Szigetre.

  5. Papp Andrea

    Tele nosztalgiával a szivem.Nagyon jó volt a Szigeten,valahányszor ott lehettem.Ha most az augusztusi hullócsillagokat nézve kivánhatnék valamit, akkor az egy ingyenbelépő lenne a Szigetre.

  6. Hát kedves Andrea, én visszaadtam a belépőm, de ez az én egyéni problémám…

  7. PAPP ANDREA

    Ha az idén is lenne mit visszaadni azt én megköszönném, ha visszaadás helyett a kezembe kaphatnám….Ha csak a tavalyi nem direkt pukkassztás volt…

Comments are closed.