Presszóőrület a hajón január 17-én

Háromzenekaros presszókabaré őrület a műfaj legjobb hazai képviselőivel és egy remek osztrák balkán beat kabaré kvintettel. Egy igazi idő- és műfaji utazás a sanzon, a reggae és a keleti ritmusok világába. A The Merry Poppins zenekar koncertjét az Osztrák Kulturális Fórum támogatja.

The Merry Poppins (AT)

A kiváló osztrák The Merry Poppins együttesnek a neve is jól sugallja, mit is a tart a küldetésének. A világot és azon belül a zenét vidám eszközként és angyali félreértésként felfogni, olyan értelemben, hogy a sok gond közepette a legtöbb ember tehetetlenségében szomorkodik, holott akár minden nehézsége ellenére boldog is lehetne a zene segítségével. S, hogy ezt a földi utazást, amelyben valamennyien részt veszünk, nem is nagyon érdemes másra használni, mint egy élvezet teli nagy kalandozásra, ahol a világok, kultúrák sokszínűségében megannyi szeretetet, örömet, őrültséget és vidámságot kaphat mindenki az éj leple alatt.

Maga a zenekar kipróbálta a receptet, s rengeteget utazott a balkánra, Kairóba, Moszkvába, Jeruzsálembe, a Jordán folyóhoz, s vitte mindenhová vidám őrült zenéjét Klub Mildenburg címmel.

Zenei stílus-kavalkádjuk valóban elképesztő. Hol vérbeli bécsi kabaréhangulatot keltenek, hol dzsesszes betétek vadítják meg a hallgatót, majd egy kis klezmer, rhythm’n’blues, jive, polka, ska, ragtime, valami country és western.

Az utóbbi két évben hatalmas sikerrel turnézták körbe a világot, miközben két szédületes lemezt is felvettek és kiadtak.

Presszó Tangó Libidó

A sanzonos, reggea, rock n roll alapokra épülő Presszó Tangó Libidó elsősorban élő zenekar, amely a közönséggel együtt mozdulva, közvetlenül, az épp megfelelő és elérhető katarzist igyekszik kibontani a zene, a szavak és a rendelkezésre álló zenekari fogyasztás segítségével. Humoros, retró hangulatokat idéző koncertjeiken felelevenednek a múlt század poros presszódalai, melyek egy futurisztikus hangzásvilággal keveredve egy teljesen más, fiktív korba kalauzolnak el minket.

Cabaret Medrano

A Cabaret Medrano 2011-ben ünnepelte 10 éves jubileumát. 2007-ben jelent meg a zenekar első CD-je Éjszakai járat címmel, 2010-ben pedig a második, az Ez mind nem volt.

Zenéjükben balkáni és latin dallamok, tangó és népzene, free jazz és sanzon, ballada és rock’n’roll foszlányok keverednek, hogy végül egy sajátos kabaréhangulatban egyesüljön az egész cirkuszi kavalkád – a zenekar egyedi táncos kabarépop világában.

Az együttes egyik alapító tagja és frontembere Kamondy Imre énekes, dalszerző, színész. A másik alapító tag, a szintén dalszerző, szövegíró Verebes György (vajdasági festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője). A koncertek meghatározó szólistája György Andrea hegedűn, aki nemrég csatlakozott a zenekarhoz. Horváth Gábor az underground zenei életből sokak által ismert és kedvelt basszusgitáros. Az együttes dobosa a lendületes, energikus játékáról ismert Szert Zsigmond. A koncerteken Dudás Zsombor Koala erősíti az ütős szekciót, aki produceri szerepet is vállal a zenei anyagok felvételénél. Fellépőként üdvözölhetjük a koncerteken újra az attraktív, szinte minden hangszeren játszó, ugyanakkor zeneszerző multitalentumot, Darvas Benedeket is.

A fanyar és ironikus dalszövegek túlnyomórészt Kamondy Imre szerzeményei. Kissé elrajzolt, groteszk, nagyvárosi figurák történetei az éjszakában. A mai Budapest görbe tükörben.  Az együttes mind a zenében, mind a szövegekben ügyesen idéz meg ma már kissé avíttnak ható műfajokat, ugyanakkor mégis képesek aktualizálni, maivá tenni, belecsempészni saját magukat is, csupán azáltal, hogy a harmincas évek kabaréinak, filmjeinek, kikötői kocsmáinak, Rejtő-regényeinek világát áthelyezik a mai pesti éjszakába.”

The Merry Poppins (AT), Presszó Tangó Libidó, Cabaret Medrano

2013. január 17., csütörök, 19.30

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Koncertterem

Belépő: 600 Ft,

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.