Csótánypapa és tettestársai, avagy túlélni Sopront – beszámoló a VOLT Fesztiválról

Miután három órát álltunk/ültünk a vonaton a wc előtt a földön vodka-szóda-citromot szürcsölgetve a 40 fokban – ablakokat még az amúgy agresszív és rosszindulatú jegykezelő sem tudta kinyitni az egész vonaton – végül megérkeztünk a soproni pályaudvarra. Egy kis útravaló beszerzése után jutottunk el a fesztivál új helyszínére.

Az új hely megérdemel pár mondatot szerintem. Kb 200 méterrel lett arrébbhelyezve a fesztivál, ami pont elég volt ahhoz, hogy egyetlen árnyék se legyen az egész területen. Mivel este 8-ig 35-37 fok volt, ezért ez egy elég szerencsétlen választás véleményem szerint. Legalább fák, vagy akármik lennének. Így egy kicsit úgy éreztem magamat, mint Puskin Mária Gottfried (aki egyébként Iván is) Rejtő regényében. Bár én a Cypress Hill koncertre vágytam úgy, mint ő a becsületrendre, de a hőmérséklet és a társaság igencsak emlékeztetett erre a nagyszerű emberre.

A fesztiválról csak pár szót szeretnék írni, hiszen aki olvas híreket, az tudja, aki nem azt pedig nem érdekli. Tehát vannak trabantok számtalanul, van nagy kivetítő mindenféle tartalommal koncertek között, egy hamburger 2000 forint, egy szelet pizza 800-900, egy sör 700, víz 450-500. Nem tudom ki hogy van ezzel, de engem mindig elszomorít ez a lehúzás, de már megszoktuk ezt is, mint a kivetítő tartalmát.  A személyzet, biztibojtól az információs pultokig, kedves, rendes, aranyos. Legalább írtam valami pozitív dolgot is már J

VOLT Fesztivál Official

Ma már fullon pörög a Telekom VOLT fesztivál, a Nagyszínpadon a Slipknot, a Cypress Hill, a Papa Roach és az Amaranthe játszik, de érkezik a Wellhello, a Bagossy Brothers Company, a Subscribe, a…

Kicsit késve értünk be, mert vodkát még idén sem lehet bevinni a fesztivál területére, kiönteni pedig bűn lett volna, ezért az első koncert, amit láttunk az maga Csótány Papa (Papa Roach). Régi rajongójuk vagyok, de élőben még sosem láttam/hallottam őket. Fura volt ennyi keménynek beöltözött punk-ot, rockert látni egy ilyen koncerten. Sokan voltunk és ők kemények voltak. Jacoby Shaddix nem okozott sem csalódást, sem meglepetést számomra. Eltolta a kötelező számokat, volt pogózás, kis bunyó hátul és bár néha ő sem értette mivel érdemelte ki a 40 fokot és a szembe sütő napot (ezt nem sikerült betájolni a fesztiválszervezőknek) tökéletes koncert volt.  A végére tartogatott Last Resort és a Prodigy Firestarter-e tökéletes befejezése volt a koncertnek.

Ezután egy gyerekkori bakancslistás fellépőt láttunk a nagyszínpadon. A ’90es évek eleje óta vágytam Cypress Hill koncertre. Sosem jutottam el. Eddig! Hát, nehéz szavakba önteni az érzéseket, és amit láttam és hallottam. Kezdjük azzal, hogy ez a csávó nagyjából az amcsi Ganxta Zolee. Azt is le merem írni, hogy ők találták fel a gengszter rap-et. OK, OK, biztosan van, aki most felszisszen, de ez márpedig így van szerintem. A koncertet Mix Master Mike 15-20 perces őrülete kezdte. NAKÉREMSZÉPEN, Így kell ezt csinálni! Nem szaros pendrájvokat dugdos mindenféle lyukba, amit talál az elérakott dobozon, hanem kéremalássan ZENÉL. Klasszik DJ. Szkreccselésekkel, tánccal és mindennel, ami kell. Mire megjelent Dog és B-Real a színpadon, már nem kellett a hangulaton izgulniuk. Bevallom meglepett a kinézetük, mert valamiért bennem mindig az Insane in the brain korszak képei élnek. Vén szar vagyok. J

VOLT Fesztivál Official

Ma már fullon pörög a Telekom VOLT fesztivál, a Nagyszínpadon a Slipknot, a Cypress Hill, a Papa Roach és az Amaranthe játszik, de érkezik a Wellhello, a Bagossy Brothers Company, a Subscribe, a…

Na lényeg a lényeg. Nagyon vártam, nagyon jó volt és csak egy nagy spangli hiányzott hozzá a fíling miatt, persze a környékünkön ezzel sem volt gond. Kötelező számok nagyrésze megvolt itt is, de igazából nem is figyeltem a setlistet, csak élveztem a zenét és kihúztam egy tételt a bakancslistámról.

Slipknotra várva elindultunk a kis színpadokat felfedezni. Sajnos Bill kapitányról lemaradtam, de ígérem, pótolni fogom. Egy kis Wellhello, egy ici-pici Szabó Balázs, egy kis sör és fröccs és már indulhattunk is vissza a nagyszínpadhoz. Na erről a koncertről nem tudok írni sajnos. Egyszerűen nem jutottunk el a színpadig. Volt itt minden, világmegváltó beszélgetések, sör és kaja keresés, Aldi megtalálása (elképesztő sor volt, nem mentünk be), de a Slipknot egyszerűen kimaradt.

Ezután benéztünk Subi (Subscribe) újraösszeállós koncertjére. Vessetek a mókusok elé, de az a helyzet, hogy én szeretem őket. A hangosítás tökéletes volt, a számok nagyrészét ismertem és látszott az egészen, hogy örülnek az újraösszeállásnak.

VOLT Fesztivál Official

Ma már fullon pörög a Telekom VOLT fesztivál, a Nagyszínpadon a Slipknot, a Cypress Hill, a Papa Roach és az Amaranthe játszik, de érkezik a Wellhello, a Bagossy Brothers Company, a Subscribe, a…

Az estére számunkra a koronát egy JumoDaddy nevű DJ tette fel. Hát sokmindent láttam, hallottam már, de ez szürreális volt amennyire csak lehet. Az, hogy minden második percben felharsant a „Ne szarozzatok! Semmi szarozás! Teljes tiszteletem” csatakiálltás, még belefért volna, de az I will always love you című Whitney Houston sláger hogy fért be a csattogó tactac mellé, azt sosem fogom valószínűleg felfogni. Mindenesetre eltöltöttünk vele egy órácskát mielőtt elindultam volna a pályaudvarra. De ez már egy másik történet, amit a MÁV ügyfélszolgálatán olvashattok el.

Tanulság: Jövőre is Sopronban a helyünk. Ez amolyan Sziget „light”. Sokkal kevesebb turista, számomra tetszetősebb zenei felhozatal és barátságosabb társaság. Persze vonattal soha többet.

szöveg: tomer