Egy jó Cave, feketében

Repül az idő. Idén tölti be a hatvanegyedik életévét Nicholas Edward Cave, aki ha nem is hazajáró vendég, de már a nyolcadik magyarországi koncertjét láthatjuk Budapesten (van olyan piszok mázlista köztetek, akinek megvolt mind? Jelentkezzen!

A 2018-as koncertnaptár egyik kiemelkedő ékköve a Nick Cave and the Bad Seeds fellépése a Budapest Sportarénban.

Pazar este lesz ez.

Az idei évben nem lehet panaszunk a koncertfelhozatalra de azért még lehet sírni nem egy banda után, várható volt, hogy lesz ilyen, június 21. a napja, mikor nehéz választani a koncertek közül (a focirajongóknak meg ott az éppen zajló vb..). A fesztblog is szakad, a brigád egyik fele a Parkba, a másik a Papp László Sportarénába tart. Én mindenképpen az utóbbit ajánlom.

Idén már a nyolcadik budapesti koncertjére készül a Bad Seeds. Legutóbb öt éve láthattuk a Szigeten. Előtte (pár napja volt tíz éve) a Dig, Lazarus, Dig!!! turnéján léptek fel a megboldogult PeCsában, 2005 az első Szigetes koncertjük éve, 2001-ben pedig a Körcsarnokban vágtak oda (vannak még koncertek a Körcsarnokban mostanság?).

Nick Cave & The Bad Seeds koncert Budapesten – 2018.06.21, Sportaréna

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású alternatív rock zenekara, a Nick Cave & The Bad Seeds 2018. június 21-én önálló koncerttel érkezik a Budapest Sportarénába! ► Online jegyelővétel: http://bit.ly/2FHvLXZ ► Személyes jegyelővétel: http://bit.ly/2o6JYVY ► Hivatalos esemény: https://www.facebook.com/events/166179790678766/

1997 két igencsak emlékezetes koncert ideje, június 11-és 12-én az Erkel színházban  a The Boatman’s Call (egy szenzációs lemez) turnéján embertelen jó koncertet (koncerteket) láthattak a szerencsések.

Először 1994 májusában járt Budapesten Nick Cave. Ez az a buli, amelyiket irigylek azoktól, akik ott voltak. Élőben látni a Let Love In örületes dalait, mikor még frissek és ropogósak.

Aki most kezdi a Bad Seeds-szel való ismerkedést, annak  a 2017-ben megjelent, az 1984-től 2014-ig átívelő Lovely Creatures című válogatáslemezt ajánlom bátran. Aztán jöhet a többi.

Az Ausztráliában született Cave komolyabban zenélni Melbourne-ben kezdett, az első formációja a Boys Next Door névre hallgatott.

A második legnagyobb Ausztrál városba a ’70-es évek elején költözött, mert problémája akadt az iskolában és a szülei úgy gondolták, hogy a nagyvárosi gimi jobb környezet lesz gyermeküknek.

Bár az iskolai kórusban énekelt, először a festészet töltötte ki az életét, majd fokozatosan a zene felé fordult. 1973-ban találkozott Mick Harvey-val (aki 2009-ig volt hű társa) és megalapították a bandát.

A feldolgozásokat játszó zenekar szép lassan saját számokkal rukkolt elő, csatlakozott hozzájuk a dalszerző-gitáros Rowland S. Howard, nevet is váltottak The Birthday Party-ra.

Cave ebben az időszakban rengeteg sorsfordító eseménnyel találta magát szemben. Kezdett beindulni zenei karrierje, közelebbi kapcsolatba került különböző drogokkal, megismerkedett szerelmével, múzsájával Anita Lane-nel, aki énekesként és dalszerzőként is közreműködött a többször is a zenekar (és a zenekar tagjainak) albumain.

The Birthday Party, “Junkyard”

From the DVD “Pleasure Heads Must Burn.”

Az egyik legjelentősebb, egyben legsokkolóbb pillanat is ekkor következett be Cave életében, édesapja hirtelen halála (autóbaleset) mély nyomokat hagyott benne.

A beinduló zenei karrier Európába repítette a bandát (előbb Londonban, majd a kor egyik leginspirálóbb underground színterén, Berlin nyugati felén bukkantak fel).

1983 újabb nagy változások éve. Feloszlik a Birthday Party (úgy hírlik Howard és Cave nem jöttek ki egymással) és szakít Anita és Nick (úgy hírlik Cave drogproblémái miatt).

A zenekar magja egyben maradt, 1984-ben jelent meg a From Her to Eternity című album. A Bad Seeds tagja ekkor már Blixa Bargeld az Einstürzende Neubauten-ből.

Az albumok jöttek sorba, ’85-ben a The Firstborn Is Dead, ’86-ban kettő is a Kicking Against the Pricks és a Your Funeral… My Trial.

1987-ben a zenekar felbukkan a kultikus moziban, a Berlin felett az ég-ben.

A következő lemezre ’88-ig kellett várni, de megérte. A Tender Prey-en olyan klasszikus dalok volt, mint pl. a Deanna és a The Mercy Seat.

Nick Cave and The Bad Seeds – Deanna – Moscow 17.07.1998

tracklist of TV-version of the Moscow concert: 01. Do You Love Me 02. Red Right Hand 03. From Her To Eternity 04. Henry Lee 05. The Mercy Seat 06. The Weeping Song 07. Lime Tree Arbour 08. Deanna 09. The Ship Song 10. Into My Arms

Sokak szerint itt kezdődött a jó tizenöt évig tartó aranykora a Bad Seeds-nek. Mintha a jó tíz évvel azelőtti Tom Waits lemezek hangulatához repítettek volna vissza, Cave hangjával és jellegzetes dalszövegeivel (itt jut eszembe valaki előkereshetné Kiss Tibinek a Bad Seeds és a Waits lemezeit, köszi).

Az 1996-os Murder Ballads-on pedig rajta van az a szám, amit tuti még az is ismer, aki azt állítja, hogy nem tudja, ki is az a Nick Cave. A Where the Wild Roses Grow ez az a dal, amelyet azon szerencsések akik pár hete Londonban voltak koncerten, élőben is halhatták hosszú idő után.

Nick Cave & The Bad Seeds – Where The Wild Roses Grow (Live at Koko) ft. Kylie Minogue

An outtake from the new Nick Cave film “20,000 Days on Earth”: http://www.20000daysonearth.com/ During the making of our film 20,000 Days on Earth we asked Nick Cave & The Bad Seeds to play an intimate club show at Koko in London, a beautiful old Victorian music hall.

A fenti videó a remek hangulatú 20.000 nap a Földön című filmből lett kiollózva. Ajánlott, ahogy a sokkal intimebb hangulatú Még egyszer érzéssel is. Nagyon.

A fekete-fehérben forgatott One More Time With Feeling egyik fő szála Nick Cave fiának 2015-ös tragikus halála, ez a film is segített neki a szörnyű esemény feldolgozásában.

Nem azt mondom, hogy megismerjük Cave gondolatvilágát a filmek után, de egy lépéssel közelebb kerülünk hozzá, ez biztos.

A mozi világa és Nick Cave amúgy sem állnak túl messze egymástól. A számos filmzene és kisebb-nagyobb közreműködés mellett a  2005-ös Az ajánlat és a 2012-es Fékezhetetlennek is ő írta a forgatókönyvét.

1996 után ’97-ben jött is a következő nagylemez, a szintén nagyszerű The Boatman’s Call. Itt már a banda teljes jogú tagja volt Warren Ellis, aki jelenleg is Cave hű fegyverhordozója (ahogy a Még egyszer érzéssel-ben fogalmaz: “mi lenne velem Warren nélkül”).

Nick Cave – Into My Arms

“Songwriters Circle” 1999-07-09

1997-et követően jött (a zenekar életében) meglepően hosszú, lemez nélküli időszak. 2001-ben a No More Shall We Part, majd szép sorban érkeztek a nagylemezek (Nocturama, Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus, Dig, Lazarus, Dig!!!, Push the Sky Away és a 2016-os Skeleton Tree).

Nagyon szép termés, főleg, ha hozzávesszük, hogy alakult egy mellék zenekar a Grinderman (gondolom mindenki retinájába beégett a bajszos Cave), ez a formáció (ami “menekülés a Bad Seeds súlya alól”) is kiadott két nagylemezt.

A klasszikus Bad Seedsből Blixa már a 2000-es évek elején, Mick Harvey 2009-ben a billentyűs, Conway Savage 2016-ban hagyta ott a bandát.

Nick Cave & The Bad Seeds – ‘Girl In Amber’ (Official Video)

Nick Cave & The Bad Seeds – ‘Girl In Amber’ (Official Video) ‘Skeleton Tree’, the new album, is OUT NOW http://smarturl.it/NCATBSwebsite Download http://smarturl.it/skeletontreedl CD http://smarturl.it/skeletontreecd Vinyl http://smarturl.it/skeletontreelp Spotify http://smarturl.it/skeletontreesp Apple Music http://smarturl.it/skeletontreeam Follow Nick Cave & The Bad Seeds Facebook: https://ncandtbs.lnk.to/Facebook Twitter https://ncandtbs.lnk.to/Twitter Instagram https://ncandtbs.lnk.to/Instagram YouTube https://ncandtbs.lnk.to/YouTube Spotify https://ncandtbs.lnk.to/Spotify iTunes https://ncandtbs.lnk.to/iTunes This is the official YouTube channel of Nick Cave & The Bad Seeds.

A jelenlegi felállásból a basszusgitáros Martyn P. Casey 1990-ben, a rengeteg hangszeren játszó Jim Sclavunos pedig 1994-ben csatlakozott a bandához. A legrégebbi bútordarab Cave mellett Thomas Wydler, ő 1985 óta püföli a dobokat.

Az biztos biztos, hogy páratlan zenei élményt ígér, amint meglátjuk az ikonikus hátrafésült a hajat, a fekete zakót és belecsapnak a zenészek. Nem szabad kihagyni!

Jegyeket még itt lehet venni a koncertre.