Ez a fesztivál már csak ilyen – Sziget péntek beszámoló

Szóval a terv az volt, hogy kimegyek Quimby-re 16:45-re. Aztán még az ágyban fetrengve (izzadva) olyan délután három körül jött amikor az aznapi programot bújtam, jött a megvilágosodás: 16:45, Quimby, OTP Bank Színpad, A38 sátor. Végiggondolva, hogy tulajdonképpen egy szál alsógatyában otthon is majd’ megpusztulok a melegtől, nem teszem ki magamat az öngyulladás veszélyének az A38 sátorban és inkább elengedtem a dolgot. 

fb
fotó: Sziget FB

Így némileg a tervezettnél később, ellenben kipihentebben érkeztem meg a Nagyszínpad elég a Rudimental utolsó dallamaira. Egész tisztességes tömeg verődött össze ekkorra a Nagyszínpadnál, bár sokan nem a zenekarra figyeltek, hanem az utána kezdődő zászló partyra igyekeztek minél jobb helyet keresni maguknak.

Mivel ezekkel a special partykkal nem nagyon tudok már mit kezdeni (sok éve ugyanaz már a műsor, csak a szélforgón/zászlón más az évszám), inkább az A38 felé vettem az irányt, ahol a Bear’s Den játszott. A leírás szerint brit folk-rock banda igazából nagyrészt csak egy akusztikus duó volt, 0 folk beütéssel. Véleményem szerint az egyszálakusztikusgitáros témában nem nagyon lehet újat mutatni már sok éve, ez itt sem volt másként. Nagy probléma a szokásos pocsék hangosításon kívül nem volt a koncerttel, egy korsó sörrel tökéletesen élvezhető volt a dolog a földön ücsörögve.

Nem sokkal hét óra után ideje volt átsétálni a Nagyszínpad elé, ahol az egész Sziget legkellemesebb meglepetésként bejelentett fellépője, PJ Harvey következett. Nagy adósságot törlesztett ezzel a koncerttel a Sziget, ezt mindenkinek be kell látnia, ellenben a PJ Harvey létjogosultsága a 2017-es Szigeten eléggé nehezen értelmezhető. Félreértés ne essék, én imádtam a koncert minden pillanatát, remek volt a zene. Kár, hogy velem együtt alig pár ezren gondoltuk ugyanezt, ami igazán nem sok ember ebben az idősávban a Nagyszínpad előtt.

ss
fotó: boci

Mondjuk ki: 2017-ben PJ Harvey nem illik a Sziget felhozatalába. Nem illik, mert a hölgy zenéje azokat nem érdekli, akik az utóbbi években ide járnak fesztiválozni és Macklemore, Major Lazer vagy Wiz Khalifa zenéjére mulatnak. Nagyon kilógott ez a koncert a Sziget összes többi Nagyszínpados fellépője közül. Szóval tényleg nagyon köszi, hogy elhoztátok végre magyarországra PJ Harveyt, de nem kell csodálkozni azon, hogy bántóan kevesen nézték meg a koncertet: ez a közönség nem értékeli ezt a fajta zenét.

Szóval, maga a koncert: a zene remek volt, a hölgynek fantasztikus a hangja, azonban mintha a zenekar is érezte volna ennek a helyzetnek az abszurditását, olyan hűvösen viselkedtek végig a közönséggel. Értem én, hogy adni kell a megközelíthetetlen díva szerepét, de az, hogy csak több, mint egy óra után hangzott el az egyetlen Thank you, nem túl szimpatikus. Pedig voltak bőven 10-20 mp-es, teljes csöndben eltöltött szünetek a számok között. Mindegy is, igazából csak csomót keresek a kákán is, remek kis koncert volt!

Következett az egész Sziget egyetlen olyan headlinere a színpadon, ahol nem csak dísznek lógnak gitárok a nyakakban, hanem konkrét hasznuk is van: játszanak rajtuk! Kicsit sajnálatos, hogy ez az egyetlen gitárzenét játszó zenekar a Kasabian volt, akiket már lassan annyit látunk itthon, mint a Parov Stelart.

Nagyjából két szám után világos is volt, hogy miért a Kasabian volt az, akik befértek a DJ-k és MC-k közé headlinernek: gyakorlatilag öt perc alatt annyi kiállást, kiszólást, Hello Budapest-et, We love you-t és egyéb bullshitet toltak el, hogy azt bármelyik pendrive-huszár megirigyelhette volna. Ezt a populáris baromságot leszámítva amúgy tényleg rendben volt a koncert, de nem is csoda: ez a közönség zabálta az ilyen külsőségekkel tűzdelt rockzenét megfelelő mennyiségű elektronikus betéttel. Ebben a közegben, ezen a fesztiválon ez tökéletesen elég volt, de kérdés, hogy bárhol máshol ugyanez a produkció mire lett volna képes.

A Kasabian után a következő választás előtt álltam, mint lehetséges koncertek: punnany (nem), random dj 1 a szeletelősátorban (nem), random dj 2 a colosseumban (nem), Kiscsillag a magyar színpadon (nem) vagy random dj-k random helyeken (nem). Tudom, nekem semmi sem jó, pedig volt itt egy csomó minőségi szórakozási lehetőség, amiket felsoroltam, de én mégis inkább hazafelé vettem az irányt, hiszen holnap is van nap!