Ezek lesznek az idei Bánkitó zenementes programjai

A szociálisan talán legérzékenyebb hazai fesztivál, a Bánkitó nem kisebb témát választott idén fő profiljának, mint a korrupciót. E köré szerveződnek idén nem csak a zenei programok, hanem a színházi, kult és egyéb beszélgetések is. Mert a Bánkitó nem csak zene, sokkal több annál! Nézzük a nem zenei programokat!

Bánkitó

A Bánkitó színházi fesztiválja idén is arra törekszik, hogy független színházi szemleként mutassa be a legfontosabb kortárs magyar darabokat. Emellett lesznek kifejezetten a fesztiválra készülő produkciók, amiket csak Bánkon láthatnak az érdeklődők. A fő szempontunk olyan társulatok, előadók meghívása volt, akik képesek fontos társadalmi kérdésekre releváns módon reagálni, és rendhagyó színházi látásmóddal rendelkeznek.

Hajdú Szabolcs a Látókép Ensemble-lal például nem csak a már híressé vált Ernelláék farkaséknál filmet hozza el, hanem a film színdarab változatát és a következő részt, a Kálmán napot is. Mellettük ott lesz még a Tünet Együttes, a Táp Színház, Dollár Papa Gyermekei, a Mentőcsónak Egység és a Stereo Akt is , Papp Réka Kinga és Darvas Kristóf pedig (nem túl) limonádé stand-uppal készül.

A Bánkitón idén is egy olyan fontos társadalmi probléma fogja majd össze a fesztivál összes programját, ami mellett nem lehet már csak úgy elbuliznia senkinek. 2017-ben ez a korrupció, és azok a dolgok, amik azt lehetővé teszik. A szervezők most sem szeretnének majd passzívak, puszta megfigyelők maradni. A korrupció, a mutyi mindenki szerint gáz, pártoktól függetlenül. A Bánkitó minden megjelenése egyértelműen fog üzenni: NEM OKÉ.

A programok közt a legnagyobb és legfontosabb civil szereplők képviseltetik majd magukat nálunk a TASZ-tól a K-Monitoron keresztül az Amnesty-ig. Hogy néhányat említsünk a több mint 140 program közül, az Átlátszó.hu, a Direkt36 és a Transparency szerepjátékában egy újságíró, politikus vagy oligarcha bőrébe bújva lehet majd felderíteni a korrupciót vagy épp korrumpálódni. A Tanítanék Mozgalom interaktív ‘tanórát’ tart arról, hogy az iskolában egy diák, egy szülő és egy pedagógus hányféle módon van kiszolgáltatva, milyen korrupciós szituációkba kerülhetnek, és hogyan tehetnek ellene. A Mérei Szakkollégium pedig egy Honfoglaló-szerű játékot hoz ahol a kérdések a korrupció témáját dolgozzák fel konkrét budapesti esetek alapján és mindegyik kapcsolódik ahhoz a területhez (budapesti kerülethez!), amelynek megszerzéséről a verseny folyik.

Idén először a Bánkitó képzőművészeti fesztiválja önálló címet is kapott: Einstand. Az Einstand magába foglalja mindazt, ami a mai Magyarországon való létezés lényegét jelenti. Egy nagyon szűk elit került olyan pozícióba, aminek segítségével sokkal több az esélyük az élet különböző területein való boldogulásra, mint az ország többi – papíron ugyanolyan jogokkal rendelkező – állampolgárának. Így az ország 99% -a bármikor kerülhet olyan helyzetbe, mint Molnár Ferenc regényében a kisfiúk, akiknek elvették az üveggolyóit. Ez adja meg a művek értelmezései keretét.

A tavalyihoz hasonlóan az idei képzőművészeti rész is három szekcióból áll össze. A meghívott művészek szekciójában ott lesz Gróf Ferenc, Kisspál Szabolcs és Monory Ráhel is. A Fiatal Írók Szövetsége egy nyílt irodalmi pályázatot hirdetett korrupció témakörben, a hat nyertes pályaművet pedig a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület hat tagja jeleníti majd meg szekciójukban különböző médiumokon keresztül. Ezek mellett a Bánkitó a kezdetektől fogva fontosnak tartja, hogy aktívan bevonja a fesztiválozókat a programok megvalósításába, ennek a tradíciónak a folytatásaként pedig idén is kiírásara került az Open Call szekció pályázata, amelynek győztesei is kiállítanak majd a fesztiválon.

Akciós jegyek még május 15-ig kaphatóak, errefelé.