Itt az utolsó esélyed elkapni az eredeti Swans-ot

Az A38-on legutóbb két éve járt, akkor telt házas koncertet adó experimentális rockzenekar, a Swans Michael Gira vezetésével The Glowing Man című új lemezét mutatja be. A letaglózó erejű koncertjeiről, monumentális album-emlékműveiről és kompromisszummentességéről elhíresült zenekar jelenlegi felállásában utoljára készített lemezt, illetve turnézik.

Kevés zenekar van, amelynek neve és életműve között akkora ellentmondás feszülne, mint a Swans esetében. Az 1982 óta létező Hattyúk ugyanis a legkevésbé sem valami könnyed, kecses, hófehér muzsikával örvendezetik meg a közönséget. Épp ellenkezőleg: az eredetileg építési vállalkozó, később kompromisszumot nem ismerő gitáros-énekes-zeneszerző, Michael Gira együttese a New York-i no wave hullám hátán érkezve a legsúlyosabb, indusztriálba és noise-ba hajló, letaglózó erejű rockot nyomja – egy tizenkét éves szünettől eltekintve – immár több mint harminc éve.

Swans – No Words No Thoughts (Official Music Video)

SUBSCRIBE to Pitchfork.tv: http://bit.ly/MgXoZp MORE Music Videos: http://bit.ly/J27abt A 10-minute edit of the 23-minute We Rose From Your Bed With the Sun in Our Head track.

A Swans történetének első szakaszára Gira mellett felesége, az extravagáns énekesnő, Jarboe személyisége nyomta rá a bélyegét. Talán emiatt is szokták sokszor összevetni a pálya- és műfajtárs Sonic Youth-szal is, de az igazság az, hogy a Swans sosem törekedett olyasfajta “rocksláger-gyártásra” (már ha lehet ezt annak nevezni), mint a Sonic Youth. Eszméletlen hangerejű koncertjei, brutális, zajból, gerjedésből és némi rock and rollból álló egyszerre dühös és meditatív, monumentális kompozíciói, Jarboe és Gira extatikus éneke és játéka mind egyetlen célt szolgáltak: Gira azon művészi elképzelését, hogy a zenének fájnia kell, hogy hasson.

És bár a Swans zenéje a 1997-es feloszlást követő pár évvel ezelőtti szinte teljes átalakulás és visszatérés (Gira mellett jóformán csak Norman Westberg gitáros maradt meg az eredetinek nevezhető felállásból, és persze a zenekarvezető azóta elvált felesége sem énekel már a Swansszel) óta sokat “finomodott”, Gira egyszerre súlyosan fizikai és fennkölten spirituális posztrockja ugyanolyan letaglózó erejű, mint egykor.

Swans – “The Seer”

On stage, backstage, and at home with Michael Gira and Swans. Directed by Jim Larson: http://bit.ly/Qt4Kgb Executive Producer RJ Bentler —— SUBSCRIBE to Pitchfork.tv: http://bit.ly/yK2Fbp —— Follow Pitchfork.tv on Twitter: http://bit.ly/KJ2PhP —— For more videos from Pitchfork TV: http://bit.ly/M1lvs8 Like Pitchfork on Facebook: http://www.facebook.com/pitchforkmedia Check out Pitchfork on Tumblr: http://pitchfork.tumblr.com/

Erre már bizonyíték volt a két évvel ezelőtti To Be Kind lemez is, amit a Magyarországon az utóbbi időben többször megfordult Swans az A38 Hajón mutatott be, sűrű telt ház előtt. És idén nyáron megjelenik a Swans várhatóan utolsó ‒ legalábbis ebben a felállásban utolsó ‒ albuma, a hírek szerint az előzőhöz hasonlóan nagyszabású, korszakzáró The Glowing Man. A júniusban megjelenő, John Congleton produceri felügyeletével készült lemezhez nagyszabású, többhónapos turné kapcsolódik. Ennek lesz egyik állomása Budapest, ahol az A38 Hajón valószínűleg utoljára láthatjuk a Swanst jelenlegi formájában. Bár Michael Gira állítja, hogy a Swans nem szűnik meg, de biztosan nem a jelenlegi tagsággal folytatódik ez elképesztő pályafutás.

Swans (USA)
2016. október 21., péntek 20:00
A38 Hajó
Jegyár: 4500 Ft, elővételben: 3900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Tartható-e farkas akváriumban? Naná, csak ne tegyél rá vizet és legalább az anyjának adj egy gitárt a kezébe. Már csak fél hónap és az Akváriumban lép fel Andrew Stockdale és bandája a Wolfmother! Wolfmother Ha valaki nem ismerné őket: az együttes 2000-ben alakult és már 2...
Az izraeli Gogol Bordello jön a GMK-ba Egy vidám, akusztikus folkpunkot játszó tel-avivi zenekar, és egy remek magyar dalszerző-előadó. Ez az OSOG és Greg Gale koncertje az A38 Hajó szervezésében a Gozsdu Manó Klubban. Az izraeli On The Shoulders Of Giants, azaz nemes egyszerűségge...
Mi az a helter seltzert? A We Are Scientists első A38-as koncertjén ... Ha júniusban "a legamerikaibb angol" zenekar, a Heavy érkezik a hajóra, akkor júliusban "a legangolabb amerikai" együttes lép fel az A38-on. A funkos-punkos indie rockot britpopba oltó We Are Scientists friss, ötödik nagylemezével koncertezik Budapes...