Warrel Dane a Nevermore klasszikusával (is) érkezik a Dürerbe

Mi jut eszünkbe Seattle-ről? Grunge, persze, Nirvana és társai, szeretjük is őket nagyon – de aki járatosabb az undergroundban és jól bírja a füle a torzítót, annak talán dereng egy Nevermore nevű zenekar is a kilencvenes évekből. Sőt, esetleg az is eszébe jut, hogy a zenekar énekesét Warrel Dane-nek hívták. Na, ebből már el lehet indulni valamerre, ugye?

warrel_dane
Warrel Dane

A Nevermore a szintén seattle-i Sanctuary nevű power metal zenekar romjain alakult meg, a kilencvenes évek elején – pont akkor, amikor a grunge-hullám éppen lerohanta a lemezeladási listákat, a nagyszínpadokat és kb. minden könnyűzenével foglalkozó médiumot. Szerencsétlen időszak egy metalbanda indítására, ám az alapítókat ez nem érdekelte, hiszen már akkor is fényévekkel jobban zenéltek, mint kötöttpulcsis-tornacsukás társaik. Egyébként is, a trendek jönnek-mennek, úgyhogy nem aggódtak sokat, szorgosan készítették az albumokat az árnyékban, és vártak az idejükre. Az áttörés végül 2000-ben történt meg, és Dead Heart In A Dead World névre hallgatott. A Nevermore negyedik sorlemeze az a mestermű, amelyet évtizedek múlva is bátran mutogathatnánk, hogy „tessék, ezt hívtuk mi metalnak az ezredforduló idején”. Az album ötvözi a Dream Theater-től is ismert nyakatekert hangszerelést a thrash sebességével, az európai power metal dallamokkal, a héthúros gitárok pedig a doomos súlyt szolgáltatták az amúgy sem könnyen emészthető muzsikához. Nem illettek bele egyetlen trendbe sem – sőt, azóta sem csinált senki hasonlót –, egyszerre mutattak fricskát a Creed-féle formációkban reinkarnálódni tervező grunge-nak és a primitív agresszivitásnál többet csak elvétve mutató nu-metal színtérnek.

Nevermore  -Believe in Nothing (a 2000-es Dead Heart in a Dead World albumról)

NEVERMORE – Believe In Nothing (OFFICIAL VIDEO)

NEVERMORE – Believe In Nothing. From the album “Dead Heart in a Dead World”. Century Media 2000 CMDistro – http://www.cmdistro.com/Artist/Nevermore/10219 Best Buy – …

A filozofálós-fájdalmas dalszövegeket jegyző Warrel Dane – akinek neve a mostani turnét is fémjelezi – a kezdetektől fogva szolgálta a Nevermore-t jellegzetes, érzelmes baritonjával. A banda 2011-es szünetre vonulása óta az újraélesztett Sanctuary mikrofonja mögött tevékenykedik, 2015-ben pedig a Dead Heart… megjelenésének 15. jubileumán úgy döntött, összeszed egy szólócsapatot, és emlékturnéra viszi a teljes albumot. A koncertsorozat szeptember 15-én a Dürer Kertbe is elér, a setlistben pedig az ikonikus album dalain kívül helyet kapnak további Nevermore-finomságok, jópár Sanctuary-nóta, illetve Warrel Dane 2008-as szólólemezének legszebb pillanatai is.

Warrel Dane – Brother (a 2008-as Praises to the War Machine albumról)

WARREL DANE – Brother (OFFICIAL VIDEO)

WARREL DANE – Brother (OFFICIAL VIDEO). Taken from the album “Praises To The War Machine”, Century Media Records, 2008. CMDistro – http://www.cmdistro.com/Artist/Warrel_Dane/92232 Best Buy – …

Nagyon trú, nagyon klasszik az egész, jó metalosnak illik elmenni; amúgy meg igazi „egyszer az életben” lehetőség, a tagok jelenlegi hozzáállását nézve ugyanis nem sok esélyt adnék arra, hogy valaha is Nevermore-dalokat hallhassunk bármelyiküktől élőben. A szeptember 15-i koncertre jegyeket a Ticketportal, a Tixa és a Ticket Express irodáiban is lehet váltani, 4500 Ft-os áron, a helyszíni jegy 5500 Ft. Friss infókért kövessétek az esemény fb-oldalát!