Punk és barokk a Sziget búcsúnapján

Az amerikai deszkás zenekarnak mondott punk kvartett és a britek ünnepelt két frontemberének közös zenekara volt az általunk leginkább várt két koncert. Mindkettőjükről cikkeztünk az elmúlt hónapokban bőven és eleget. A The Last Shadow Puppets-hez az érzelmi kötödésen kívül a fesztblognak annyi köze is van, hogy jókor nyekeregtünk jó helyen és javaslatunkra tettek egy próbát a menedzsmenttel. Így Európában a nyári szezonra a Sziget első között bookolta be a srácokat.

Alex Turner

Szóval punkkal kezdtünk, hiszen meg akartunk végre rendesen semmisülni, kitáncolni magunkból, hogy nincs holnap Sziget. Ennek megfelelően isa por és homu várt minket. Az alkalmi padló alól meg a közeli toi-toi-ok mögül finoman beáradt aceton szag és a leülepedni képtelen homokszemcsék. Míg előbbit a Beastie Boys Sabotage coverjére igen hamar elhessegettük (vagy csak megszoktunk), addig a kosztól már alig-alig láttuk egymást. A FIDLAR mindenféle fakszni nélkül ránk rúgta, a f@szt, tokostul ránk kúrta az ajtót, hogy azt éreztük rögtön a fináléba csöppentünk. Én egy kétliteres kolás palack és dobozos Dreher koppanása után egy jó időre lemondtam az instázásról. Ha a közönség a gumiszőnyeget is fel tudta volna szedni, az is biztos a színpadon kötött volna ki.

Amikor egy fiatalember felállt két haverjának nyakába, akkor az operatőr még vidáman vette a mindennapos attrakciót, de amikor előkerült emberünk jól megrázott angyalbögyörője, akkor a rendező kétszer is megtörölhette a szemét, hogy jól lát-e, mert nem rögtön váltott kamerát. Gondoltuk is, hogy megvárjuk még egy holland lány csúnyáját de legalábbis didkó villantását válaszként, aztán irány a nagyszínpad.

Fidlar – 40oz. On Repeat #fidlar #sziget2016 #szigetfestival #fesztbog

See this Instagram video by @fesztblog * 7 likes

A 2009-ben alakult amerikai garázspunk bandájának énekesét, jó zenész módjára majdnem elvesztettük. Tolt magába mindent vénásan az elmúlt években barátnőjével (neki nem is volt szerencséje), de a legutolsó hírek szerint Zac Carper már tiszta (de gondolom iszik, mint a gödény mert, amit a színpadon művelt, azt józanul nem lehet végigcsinálni). Önpusztító élete és szövegvilága mögött mely a halál képébe nevet – sőt szembe is köpi őt – elmondása szerint leginkább gyerekkori molesztálása áll.

Fidlar

A studiófelvételeken beazonosítható surf punknak szinte nyoma sem volt, hamar eltanulták a kőék, pure punk gyors előadást The Black Lips-től (őket is imádjuk) akivel együtt turnéznak. Egy ilyen bandában a dobos személye már-már tök mindegy, mert ezeket a taktusokat, még akár a Bastille énekese, a néha dobnak odasózó Dan Smith is le tudná nyomni. Zac a színpadon többször összeesett hanyatt és nyakszírtjén csúszva és úgy gitározva törölte fel a padlót. Mindent beleadott az éneklésbe, üvöltésbe, nekünk nem hiányzott semmi a showból, ez ezt tudja. Ahogy kollégám fogalmazott, ami másnak a Hardwell-en való csapatás, az nekünk a FIDLAR-en való baszatás. Szebb lett a napunk tőle és megnéznénk még őket szívesen.

feszt_o_meter_80

Az Arctic Monkeys-t nehezebb volt elhozni, mint Rihannát felkönyörögni a Nagyszínpadra, ezért örültünk mikor ideje korán megtudtuk, hogy Alex Turner egyik házi zenekara elfogadta a Sziget meghívását. Szancsopanzája a Sziget történetének egyik legjobb koncertjét adó Miles Kane. Aki nem mellesleg Sanyi hatására kezdte el indie – rockabilly stílust nyomni, de olyan jól, hogy előadásmódban túl is szárnyalta mesterét.

Az NME angol szaklapnak mindig kell egy múzsa, és ha a Gallagher fivérek közül egy félrenyel vagy elfingja magát, azt még a mai napig megírják, de kábé így szoktak odatérdelni Damon Albarn-nak is. Régóta nem tudtak az angolok felmutatni egy valamire való sztárt. Ez a két front figura, akik saját együttesével a csúcsra jutott, és már jó úton haladnak anglikán kanonizáció útján. The Last Shadow Puppets két alfája, egy backstage-ben való közös jammelés után írták meg a feszes, lüktető western rockos albumukat 2008-ban. Élőben akkor nem sokat promotálták az új anyagot, így az idei Tina Turner borítós, második, barokkos-pszichedelikus popos albumukkal egy másik irányba indultak el. Mindkettőben maradandót alkottak ahhoz hogy kultuszuk tovább dicsőüljön. Szinte mindent eljátszottak amit ez a kevéske anyaggal rendelkező, de annál változatosabb együttes megírt.

Hello Jampik! The Last Shadow Puppets – The Age Of The Understatement #thelastshadowpuppets #tlsp #sziget2016 #szigetfestival #fesztbog

See this Instagram video by @fesztblog * 18 likes

A szerepek egyszerűek: Turner írja szövegek nagy részét és Miles fémes hangzású gitárjával a dallamokat. Alex a bunkó jampi, aki tükör előtt begyakorolt nárcisztikus, feminin mozgásával, a Sziget kamerájába való énekélésével, eltúlzott szívtipró, már-már nevetséges ballettozó, talán alkoholtól révedt tekintetével egy félresikerült David Bowie imitátor. Megjegyezve, hogy mindezek ellenére a szívecskéket mutatógató lányok bugyija, imádta ezt a bálványt. Míg Miles a Spin magazin riporternőjét is simán az ágyába invitáló őserő, aki felvillanyozza a közönséget, akinek megvan a képessége, hogy száz méteres körben kifacsarjon mindenkit. Ezért is feküdhetett neki olyan jól élőben a Bad Habits vagy a Standing Next To Me, ahol kiadhatja az állatot. Igaz házi köntösben de kiadta.

Pattern song #thelastshadowpuppets #tlsp #sziget2016 #szigetfestival #fesztbog @mileskane

See this Instagram video by @fesztblog * 14 likes

Két énekes egymást kiegészítve remekül működött. Bár Alex azért még mindig az elveszett kisfiú, aki szeme sarkából folyamatosan keresi a magabiztos Kane-t. Miles a rendező, aki ezzel a máshol is előadott  hosszú szemkontaktusával, egymás felé lopakodással, Alex szájával majdnem összeérintésével, nettó férfi szerelmet szimulál. Maga a műfaj amit csinálnak az is önmagában meghökkentés, mert visszanyúltak egy nem trendi, a zenei lexikonok fejezeteit már jól teleírt korszakokhoz, megidézve, felfrissítve és még hozzá is téve ahhoz. Egy-két izlandi zenészt leszámítva nem sokszor gondolunk elengedhetetlennek pár hegedűt vagy csellót a Nagyszínpadon úgy, hogy közben ömlik ki a rock a hangfalakból. A közönség meg imádta, ette a Forró Rágógumi, Paul Anka, Chuck Berry, táncdalfesztivál életérzést, mert a nagyszínpados fesztiválzene a jól énekelhető szövegeken, dallamokon túl keresi saját hőseit és van, hogy megtalálja.

Fesztblog – Timeline | Facebook

The Last Shadow Puppets

A koncert értékelése

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Áprilisom @nekedirom – Dalpremierek a közelmúltból Rohan az idő, nemrég még karácsonyoztunk, már a nyuszi is elment, és a legtöbb nagy fellépőt bejelentették az idei nyári fesztiválokra. A napokban még az Áváncsi is feloszlott, de előtte még tart pár búcsúkoncertet. Szóval majd minden napra jut v...
Szigeti veszedelmek- Nagyon NAGY Sziget ajánló 2014 25 nap múlva veszi kezdetét az idei Sziget Fesztivál. Ha így nézem, akkor ez még elég sok, addig le kell még dolgozni nem kevés munkaórát, szerencsésebbeknek még van lehetősége beiktatni még egy fesztivált (EFOTT, Bánkitó, Művészetek Völgye, stb.).  ...
Best of 2015 – az év 25 legjobb lemeze (1.rész) 2015 nem feltétlenül fog a „jó évként” bevonulni az emberiség történetébe. Lássuk be, történt idén rengeteg szar dolog, a menekültkrízistől a Bataclanig rengeteg olyan esemény jut az ember eszébe, amitől inkább lapozna minél előbb egyet a történelem ...